Přeskočit na obsah

Bulletin ČRK č.4/2006

Vážení přátelé,

zdá se, že jaro se u nás již konečně usadilo v celé své kráse, proto užívejte slunce a přitom můžete navštívit některé z radioamatérských setkání, kterých Vám v sekci "D. Události nadcházejícího měsíce" nabízíme hned několik.

A. Hlavní události měsíce dubna

  1. Ve dnech 7.-8. dubna se konalo výjezdní zasedání Rady ČRK v Kroměříži, na kterém:
    • bylo schváleno hospodaření Českého radioklubu za rok 2005,
    • byl projednán a schválen návrh rozpočtu ČRK pro rok 2006,
    • byly široce diskutovány možnosti prezentace ČRK:
      • na radioamatérských setkáních,
      • vůči státní správě,
      • vůči neradioamatérské veřejnosti,
    • byly podány vedoucími pracovních skupin informace z jejich činnosti
    • tajemník ČRK předložil seznam materiálu a zařízení k převodu, vypůjčení a likvidaci, který Rada ČRK po diskusi schválila.
    • Revizní komise ČRK podala průběžnou zprávu ze své činnosti.

     

  2. 18.dubna jsme již tradičně oslavili světový den amatérského rádia tentokráte s podtitulem: "Amatérské rádio - brána dnešní mládeže k informačním a komunikačním technologiím". Při této příležitosti vydává Polish Radio Amateur Union (PZK) a Polish Radio Amateurs' Journal MK QTC diplom World Amateur Radio Day 2006 Award. Pokud jste tedy 18.4.2006 mezi 00:00 až 24:00 UTC navázali nejméně 10 QSO's na KV, nebo 5 QSO's na VKV můžete si o zmiňovaný diplom zažádat.
    Standardní žádost obsahující výpis spojení zašlete nejpozději do 31.5.2006 na adresu: The Radio Amateurs' Journal MK QTC, Suchacz-Zamek - Wielmozy 5b, 82-340 Tolkmicko, Poland
    Cena diplomu je 6 USD nebo 5 Euro, diplom je barevný, velikosti 210 x 297 mm. O diplom mohou dle stejných podmínek žádat i posluchači. Více informací o World Amateur Radio Day 2006 Award naleznete zde: http://ward-award.prv.pl.

     

  3. Na webu ČRK byla zřízena nová stránka http://www.crk.cz/CZ/SIRENIC.HTM zabývající se šířením radiových signálů.

B. Upozornění

  1. V neděli 23.4.2006 byl uveden do zkušebního provozu převaděč OK0BAJ v pásmu 70cm. Kmitočet 439,325MHz - DSQ 88,5 Hz. Stanoviště převaděče je Řehořovský vrch, asi 13km východně od Jihlavy v lokátoru JN79TV, 640 m.n.m, na 30m stožáru Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina. Výkon 10W, anténa "bílá hůl".

     

  2. Zdeněk, OK2VMJ, sděluje, že setkáni v rekreačním středisku Záseka se letos, tj. v roce 2006, nekoná, a pravděpodobně do budoucna končí. Přes všechny velmi dobré vztahy s majitelem rekreačního střediska na Zásece je hlavním důvodem stálý nedostatek sponzorů a v neposlední řadě i nezájem většiny pozvaných prodejců, kteří slíbili účast a nakonec se nedostavili.

     

  3. Diplom Poběda 61: Podmínkou pro získání diplomu je třeba navázat 61 QSO s pamětními stanicemi a stanicemi veteránů VVV, kteří používají jednopísmenný prefix.
    Pamětní stanice mají následující prefixy:
    RP stanice Ruska
    EO stanice Ukrajiny
    UP stanice Kazachstanu
    EV1-EV8 stanice Běloruska
    4K1V stanice Azerbajdžánu
    ER9V stanice Moldavska
    Veteráni VVV jednopísmenný prefix
    Jsou 3 etapy kdy je možné opakovat a započitávat QSO:
    1. 5.5.2006 06 UTC- 8.5.2006 20UTC
    2. 8.5.2006 20 UTC- 9.5.2006 20UTC
    3. 13.5.2006 12 UTC- 14.5.2006 12 UTC během kontestu CQ-M.
    V každé etapě je možné opakovat QSO na všech KV pásmech včetně WARC a těmito druhy provozu: SSB, CW, RTTY, PSK včetně crossmode SSB - CW.
    Žádost o diplom odeslat do 15.6.2006 přednostně ve formátu Cabrillo na e-mail rv2fw@gazinter.net. Lze poslat rovněž psanou žádost na adresu uvedenou na serveru www.srr.ru
    Do řádku předmět v e-mailu napsat call.cbr
    Cabrillo soubor je samostatnou přílohou e-mailu s názvem souboru call.cbr jak je běžné v kontestech.
    Pro zaslání diplomu na vaši adresu je nutno poslat 2 IRC, jinak bude diplom zaslán bezplatně na QSL službu.
    Detailní informace o diplomu včetně seznamu a adres, kam zaslat QSL, je na serveru http://www.srr.ru ve složce kontesty.

     

  4. Pavel, OK1AIY, za pomoci Honzy, OK1IA, nainstaloval na televizním vysílači na kótě Černá hora v Krkonoších nový maják pro pásmo 24 GHz. Maják byl zkonstruován Pavlem, OK1AIY, a Milanem, OK1UFL, a ve zkušebním provozu byl nejdříve provozován a testován u Pavla doma. Nyní pracuje pod značkou OK0EA na frekvenci 24048.050 MHz s výkonem 1W do slot antény. Zároveň byl znovu uveden do provozu po opravě maják na 432 MHz a bylo také spuštěno klíčování na majáku pásma 1296 MHz. Reporty můžete posílat na email: ok1ufl@seznam.cz.

     

  5. Radioklub OK1KHL ve spolupráci s nakladatelstvím technické literatury BEN vydává každoročně k příležitosti mezinárodního setkání radioamatérů v Holicích Sborník příspěvků. Zde se mohou autoři z řad radioamatérů podělit o své zkušenosti jak z oblasti technické, tak i provozní. Vítány jsou články ze všech oborů radioamatérské činnosti. I když se nám může občas zdát, že (téměř) vše již bylo někde publikováno, ukazuje se, že pro mnohé, hlavně mladší, začínající radioamatéry je docela přínosem i zveřejnění jednoduché konstrukce Yagi antény na 2m, nebo dokonce několika obrázků a vzorců pro výpočet a nastavení drátových dipólů. Pokud tedy máte co říci ostatním kolegům radioamatérům, neváhejte a pošlete svůj příspěvek přímo redakci nakladatelství BEN na e-mailovou adresu redakce@ben.cz. Každý z autorů obdrží jeden výtisk sborníku zdarma, ale také jednu knihu nebo CD z nakladatelské produkce BEN podle vlastního výběru (bez ohledu na cenu knihy). Sestavení Sborníku trvá přibližně dva měsíce. Nakladatelství BEN proto prosí autory, kteří chtějí do Sborníku přispět, aby poslali svůj příspěvek co nejdříve, nejlépe ještě před začátkem prázdnin.

C. Z dotazů mluvčímu ČRK

Otázka: "Dobrý den, po delším, avšak marném hledání a laborování, se obracím na Vás s prosbou o sdělení, kam /na jakou adresu a jakým způsobem/ nutno zaslat žádost na změnu volací značky z 3 písmenkové na 2 písmenkové. Také nevím, zda konkrétně uvažovaná změna na MM nebo MV z nynější platné značky již není někým obsazena. Budu vděčná, když mi poradíte, nejlépe stejnou cestou i se sdělením, zda změnu taktéž lze provést mailovou poštou. Děkuji za sdělení a přeji pěkný, klidný den."

Odpověď: "Dobrý den, o změnu je třeba žádat Český telekomunikační úřad. Zda je Vámi požadovaná značka vydána se dozvíte zde: http://www.ctu.cz/main.php?pageid=227&action=amateri. Vzor žádosti o změnu naleznete tady: http://www.crk.cz/CZ/KONCEC.HTM."

Otázka: "Ahoj Petře, děkuji za relativně brzké zveřejnění zápisu z usnesení rady ČRK. Je to velice zajímavý dokument, který může běžným členům přiblížit problémy, úspěchy a další dění v ČRK. Velice jsem přivítal zvláště projednávání směrnice pro poskytování údajů. Protože návrhem vypracování směrnice je pověřen Jan Litomiský, jsem přesvědčen, že v této směrnici budou zohledněny veškeré moje v minulosti předané připomínky o "průhlednosti" hospodaření ČRK. Podle různých zamítavých stanovisek o poskytování příspěvků v době rozpočtového provizoria, je mi jasné, že ČRK má finanční problémy. Je velice potěšující, že tyto finanční problémy chce ČRK vyřešit a řeší je. Je to velice záslušná činnost pro celé amatérské hnutí v ČR. Přesto si nejsem jist, jestli o některých zásadních problémech může jednat jen Rada ČRK a zda toto nepřísluší Sjezdu Českého radioklubu. Podle Stanov ČRK jsou jasně definovány jednotlivé kompetence. Zvláště diskutabilní je bod c odstavce 3 paragrafu 6, kde je jasně napsáno, že o zásadních otázkách činnosti ČRK rozhoduje Sjezd ČRK. Je mi jasné, že i Rada ČRK se těmito kompetencemi musela zabývat. Přesto ve mne definice " OK1XU má za to, že definitivní souhlas s pořízením nemovitostí a její kupní cenou je plně v kompetenci Rady ČRK..." vyvolává smíšené pocity. Veřejně prohlašuji, že část členů našeho radioklubu má za to, že tuto zásadní otázku musí řešit Sjezd ČRK. Důvody proč tomu tak je, jsou jasné. Při těchto aktivitách vzniká totiž určité riziko, že záměr navýšení finančních prostředků nemusí vyjít. Koneckonců o této problematice se píše i dále v zápisu. Pevně věřím, že veškeré finanční "zásadní" operace povedou k navýšení majetku našeho ČRK. Přesto Tě Petře prosím, aby pro náš Radioklub ( a ne jen pro náš ), bylo jasně specifikováno a doloženo proč Rada ČRK "má za to...", že o těchto zásadních otázkách může rozhodovat sama, bez sjezdu ČRK."

Odpověď: "DR OM, vzhledem k závažnosti problému a možné negativní publicitě při překrucování faktů po různých webových stránkách jsem se snažil odpověď připravit komplexněji, a proto to zdržení. V dotazu jsou v zásadě položeny dvě otázky:
A. V jakém rozsahu je rada ČRK oprávněna provádět hospodářské transakce a které transakce mají být schvalovány sjezdem ČRK.
Pro posouzení těchto otázek jsou rozhodující stanovy ČRK, organizační řád ČRK a usnesení sjezdů ČRK. Žádným z těchto dokumentů není co do výše hodnoty nebo předmětu operace vymezeno, které transakce má schvalovat výhradně sjezd a které je oprávněna provést rada vlastním rozhodnutím. Poslední, pátý sjezd ČRK (říjen 2005) nepřijal v oblasti hospodaření žádné podstatné usnesení. Předchozí, čtvrtý sjezd (říjen 2000) se usnesl (a toto usnesení nebylo dosud zrušeno nebo opraveno) takto: "10. . Nepřipustit snížení kapitálových reserv Českého radioklubu v penězích a nemovitostech. Peněžní kapitálové reservy ČRK investovat k dosažení přiměřeného výnosu při dodržení maximální ochrany jistiny, přitom využít konsultací renomovaných společností poskytujících investiční poradenství. ... " Z formulace je zjevné, že sjezd aktivní přístup k řešení těchto otázek Radě ČRK přímo uložil, a radu přímo zmocnil postupovat v mezích sjezdem daných podmínek samostatně.
B. Míra rizika prováděných transakcí
V dotazu je mj. uvedeno: "... záměr navýšení finančních prostředků nemusí vyjít." "pevně věřím, že veškeré finanční "zásadní" operace povedou k navýšení majetku našeho ČRK." Z citací je zjevné naprosté nepochopení účelu uvažovaných transakcí. Cílem není "navýšení finančních prostředků" ani "navýšení majetku", nýbrž reinvestování finančních rezerv ČRK tak, aby se zvýšil výnos z těchto rezerv s tím, že hodnota rezerv v každém případě zůstane nedotčena. Protože, jak již bylo uvedeno, minulý 5.sjezd se těmto problémům nevěnoval - měl zcela jiné priority, rozhodla Rada ČRK v intencích usnesení předchozího sjezdu prozkoumat možnosti revitalizace finančních zdrojů. Jak jsem uvedl ve svém rozboru vývoje financování aktivit ČRK v RA 5/2005, mnoho variant nám nezbývá. Velmi nepříznivá skutečnost je ta, že peníze ležící na účtech svou hodnotu spíše ztrácejí. Rada proto aktuálně zvažuje dva způsoby relokace finančních rezerv: svěření jejich části do bankovní správy, investice jejich části do vhodné nemovitosti.V obou případech je přitom zatím ve stadiu průzkumu trhu, a není ani uzavřeno rozhodnutí, která z variant (nebo jaká jejich kombinace, nebo zda vůbec kterákoli z nich) bude nakonec přijata. Proto jsou zvažovány jen varianty, které nebudou zahrnovat riziko ohrožení jistiny. Toho lze v případě bankovní správy dosáhnout přiměřenými smluvními ujednáními o přípustných typech investičních operací, v případě nemovitosti rozvahou na základě posudků nezávislých znalců. Jde o dlouhodobý záměr, jehož naplnění může (nemusí) časově přesáhnout horizont volebního období stávající rady. Pro tvé uklidnění a dalších členů vašeho radioklubu musím zdůraznit, že žádná předchozí rada neriskovala nad únosnou míru při správě jí svěřených prostředků, což bylo kladně kvitováno delegáty sjezdů ČRK. V těchto intencích postupuje i rada současná, i když klasické finanční zdroje pomalu vysychají."

D. Události nadcházejícího měsíce

1. Závody:

DatumČas UTCZávodDruh provozu
6.-7.5. 00.00-24.00 MARAC CW Contest CW
6.-7.5. 00.00-06.00 Nevada QSO Party CW/SSB/DIGI
6.5. 04.00-06.00 SSB Liga SSB
6.-7.5. 16.00-04.00 Indiana QSO Party CW/DIGI
6.-7.5. 16.00-16.00 II.Subregional 144 MHz-76 GHz  
6.-7.5. 20.00-19.59 ARI Contest CW/SSB/DIGI
6.-7.5. 20.00-05.00 New England QSO Party CW/SSB
7.5. 04.00-06.00 KV Provozní aktiv 80m CW
7.5. 13.00-24.00 New England QSO Party CW/SSB
8.5. 19.30-20.30 Aktivita 160m CW
9.5. 17.00-21.00 Nordic Activity 432 MHz  
10.5. 18.00-20.00 Moon Contest 432 MHz  
12.-13.5. 16.00-04.00 Anatolian WW RTTY Contest RTTY
13.-14.5. 00.00-24.00 Oregon QSO Party SSB/CW/DIGI
13.5. 04.00-06.00 OM Activity Contest CW/SSB
13.5. 08.00-10.00 FM Contest 145 MHz a 432 MHz FM
13.5. 11.00-12.00 SL Contest CW
13.-14.5. 12.00-12.00 Alessandro Volta RTTY Contest RTTY
13.-14.5. 12.00-12.00 CQ M Contest SSB/CW
13.5. 12.30-13.30 SL Contest SSB
13.5. 13.00-16.00 DIG VKV QSO Party 144 MHz SSB/CW/FM
13.5. 16.00-18.00 DIG VKV QSO Party 432 MHz SSB/CW/FM
13.-14.5. 16.00-04.00 Mid Atlantic QSO Party CW/SSB
13.5. 17.00-21.00 FISTS Spring Sprint CW
14.5. 11.00-24.00 Mid Atlantic QSO Party CW/SSB
17.5. 18.00-20.00 Moon Contest CW/SSB/DIGI
20.-21.5. 00.00-24.00 US Counties QSO Party SSB
20.-21.5. 12.00-12.00 EU PSK DX Contest PSK
20.-21.5. 12.00-12.00 His Majesty The King of Spain Contest CW
20.-21.5. 15.00-24.00 Manchester Mineira CW Contest CW
20.-21.5. 21.00-02.00 Baltic Contest SSB/CW
21.5. 07.00-12.00 9A Activity Contest 144 MHz  
21.5. 08.00-11.00 Provozní aktiv 144 MHz a výše  
21.5. 08.00-11.00 MČR dětí 144 MHz a výše  
23.5. 17.00-21.00 Nordic Activity 1296 MHz  
27.-28.5. 00.00-24.00 CQ WW WPX Contest CW
28.5. 20.00-24.00 ARCI Hootowl Contest CW
28.-29.5. 23.00-03.00 MI QRP Club Memorial Day CW Sprint CW
29.5.-2.6. 00.00-24.00 AGCW Activity Week CW
30.5. 17.00-21.00 Nordic Activity 50 MHz a 2,3 GHZ a výše  

2. Radioamatérská setkání:

  1. Turnovský radioklub pořádá letos tradiční jarní setkání na Kozákově (JO70PO) až 13.května 2006. Začátek asi v 8.00 hodin. Bližší informace podají OK1TPF a OK1TPG na převaděči OK0BBK (439.075MHz).

     

  2. V pondělí 15.května 2005 od 15.00 hodin proběhne tradiční setkání v Pardubicích - Starých Čivicích v malém sále Restaurace U Benešů. Do Čivic jezdí z Pardubic linky č.14, 23 a výpomocné linky č.914, 923. Zastávka Staré Čivice - hostinec.

     

  3. Již XV.setkání radioamatérů a CB na Pražáku se uskuteční 26.-28.5.2006 v autokempu Pražák. V místě setkání je zajištěno občerstvení, ubytování je možné ve vlastních stanech. Bližší informace Vám sdělí Jarda, OK1UBF, na tlf. čísle 383 382 753.

     

  4. 10.ročník CB setkání Holice 2006 se již tradičně koná v areálu Radost v Horním Jelení, a to v pátek a sobotu 12. a 13.května 2006. Jako každým rokem očekává se i letos velká účast jak radioamatérů, tak i CB-čkářů.

     

  5. 6.-7.května se koná 15.OSTARICHI AMATEURFUNKTAGE v rakouském Neuhofenu. Setkání začíná 6.května od 10.00, místem setkání je Schulzentrum. Vstup je zdarma.

Za Radu Českého radioklubu

Petr Čepelák, OK1CMU,
tajemník ČRK

Vaše informace celostátního a regionálního významu, které by mohly zajímat radioamatéry v OK, rádi zveřejníme. Pošlete e-mail: Petrovi, OK1CMU, crk@crk.cz, s informacemi pro radu Českého radioklubu, pro stanici OK1CRA a Bulletin ČRK, Martinovi, OK1FUA, casopis@crk.cz, s informacemi pro časopis Radioamatér, Honzovi, OK1XU, webmaster@crk.cz, s informacemi pro WWW stránky ČRK, všem současně s informacemi pro všechna uvedená media.

© OK1CMU, 2001