Přeskočit na obsah

Bulletin ČRK č.8/2003

Vážení přátelé,

vítám Vás u prvního poprázdninového bulletinu ČRK. Doufám, že jste prázdniny a dovolené strávili dle svých představ a jste jaksepatří odpočatí.

A. Hlavní události měsíce srpna

  • * Dne 12.8. se konalo jednání výkonného výboru ČRK, na kterém:
    • OK1MP informoval o proběhlé konferenci WRC 2003. Podrobné informace jsou na webu ČRK.
    • OK1MP předložil výsledky hospodaření ČRK za 1.pololetí 2003. VV vzal informaci na vědomí a požádal revizní komisi o kontrolu hospodaření za 1.pololetí 2003. VV projednal návrh změn rozpočtu a doporučil jej radě ke schválení.
    • OK1VEY informoval o průběhu příprav setkání v Holicích. Všechny přípravy probíhají bez vážnějších komplikací. K setkání bude vydán mimořádný bulletin ČRK.
    • VV rozhodl, že na setkání v Holicích pozve ČRK zástupce ČTÚ, pozvánka bude adresována předsedovi ČTÚ.
    • OK2ON navrhl oslovit ČTÚ a ministerstvo informatiky a sdělit jim stanovisko ČRK k výsledkům WRC 2003. Vedoucím KV a VKV pracovní skupiny bylo uloženo připravit znění tohoto stanoviska ve spolupráci s OK1MP a členy rady na jednání v Holicích, materiál pak dopracovat do října t.r., v otázce požadavku na znalost telegrafie při zkouškách operátorů vycházet z výsledků ankety, kterou ČRK vyhlásil v roce 2002, a jež vyzněla k zachování požadavku na znalost Morse.
    • Mirek, OK1DII, informoval o akci "Rádio Coca Cola". Vznikl seriál v časopisu ABC a v Českém rozhlasu byla dvakrát vysílána reportáž jako součást oslav 80.výročí rozhlasu. Akce ukázala zájem dětí o radiotechniku jako takovou, o radioamatérství a také o telegrafii. VV poděkoval OK1DII za vymyšlení a organizaci celé akce.
    • VV projednal žádost OK1AEB, VO převáděče OK0K, o pomoc při řešení problémů s vulgárním provozem některých stanic na převáděči. OK1MP informoval, že mu již odpověděl doporučením, aby se jako odpovědná osoba obrátil na ČTÚ. Sekretariát ČRK dopis OK1AEB rovněž předal ČTÚ.
  • 2.* Dne 28. 8. 2003 se konalo výjezdní zasedání Rady ČRK v Holicích, na kterém:
    • Rada projednala návrh změn rozpočtu ČRK a bez připomínek ho schválila.
    • Byl projednán návrh VV ČRK na prodloužení smluv s nájemci v Jablonci nad Nisou a Žďáru nad Sázavou - návrh schválen.
    • OK2ZI informoval o přípravě změn Všeobecných podmínek závodů a soutěží na VKV k diskusi s aktivními závodníky na setkání v Holicích. S ohledem na nutnost stihnout uzávěrku Radioamatéra, aby text byl zveřejněn před koncem roku, schvalování radou proběhne korespondenční formou na internetu.
    • OK1XU předložil návrh odpovědi pro ČTÚ na odmítavá stanoviska na požadavky ČRK k praxi přidělování volacích značek v OK. Dopis též obsahuje informaci o výsledcích WRC 2003 a žádost o podporu ČRK ze strany ČTÚ při jednání ČRK s ministerstvem informatiky o odpovídajících úpravách předpisů.
    • OK1MCW informoval o stavu soutěží HST. Rada vzala informaci na vědomí a široce diskutovala podporu ČRK aktivitám HST s ohledem na minimální zájem o vnitrostátní soutěže a naopak na existenci skupiny dobrých závodníků schopných dosahovat mezinárodních výsledků. Konstatovala, že další podpora HST ze strany ČRK je podmíněna jasně formulovanou koncepcí, aktivním zájmem a přesvědčivým přístupem.
    • OK1DRQ podal písemně informaci o připravovaném propagačním provozu při příležitosti Mistrovství světa v ledním hokeji. Rada Pavlovi děkuje za aktivitu a v rámci svých možností ji podpoří. Zároveň žádá, aby operátorské obsazení odpovídalo významu akce.
    • OK1XU předložil návrh vytvoření radioamatérského muzea v objektu ČRK v Jablonci nad Nisou. Rada návrh předběžně diskutovala a bude se jím na dalších zasedáních zabývat.
    • Rada poděkovala operátorům stanice OL3HQ za reprezentaci ČRK.

B. Upozornění

    1. * Parlament ČR přijal pod č.225/2003 Sb. novelu zákona o telekomunikacích. Novela řeší výhradně problémy trhu s telekomunikačními službami vyvolané vstupem ČR do Evropské unie a radioamatérů se prakticky netýká.
    2. * "Mateřským ministerstvem" radioamatérů se k 1.1.2003 stalo ministerstvo informatiky. Jeho adresa je:
      Ministerstvo informatiky České republiky,
      Havelkova 2,
      130 00 Praha 3,
      tel.: +420 221 008 111,
      e-mail: posta@micr.cz
      WWW: http://www.micr.cz
      S agendou, o níž jste dříve jednali s ministerstvem dopravy a spojů, se proto nyní obracejte na ministerstvo informatiky. Většinu radioamatérských záležitostí však zpracovává Český telekomunikační úřad, který je samostatným ústředním orgánem státní správy a s ministerstvem informatiky tedy nesouvisí.
    3. * Pro členy Českého radioklubu jsme připravili novou členskou službu na internetu - možnost zřízení virtuální e-mailové schránky typu mojeznačka@crk.cz. Jde o tzv. "přeposílací adresu", za níž se neskrývá skutečný mail-box, nýbrž korespondence je bezprostředně a bez archivace odesílána na skutečnou internetovou mailovou adresu uživatele. Služba je vhodná zejména pro ty, kdo častěji mění poskytovatele internetových služeb a s tím i e-mailovou adresu: ti mohou svým radioamatérským partnerům nabídnout dlouhodobě neměnnou doručovací adresu. Podrobnosti na našich WWW stránkách www.crk.cz/CZ/VIRTUALC.HTM.
    4. Na podzimní setkání radioamatérů a CBčkářů v Přerově, které se koná v neděli 12.října 2003 od 8:00 do 12:00 ve velkém sálu pivovaru Přerov, bude zajištěna mimořádná dodávka QSL lístků - pro členy ČRK nebo pro ty, kdu mají QSL službu u ČRK zaplacenu. Požadavky přebírá Bohouš Spáčil, OK2MBN, na KV a VKV kroužcích a PR do 10.září 2003.
    5. Tým radioklubu OK1KHL opět připravuje Radioamatérskou školu (dále jen RŠ) jako přípravu ke složení zkoušek pro vydání průkazu operátora amatérských stanic - vysvědčení HAREC. Pro letošek zvažuje uspořádání ještě jednoho běhu v průběhu měsíce října. Podzimní běh se uskuteční, přihlásí-li se nejméně 20 uchazečů. Zájemci budou o uskutečnění včas informováni. Na www.ok1khl.cz, případně na PR, budeme průběžně informovat o počtu zájemců. Celá RŠ je umístěná do areálu Autocampingu Holice, který vám nabízí i možnost ubytování a stravování. Přednášet budou zkušení a osvědčení lektoři z řad radioamatérů. RŠ není pro úplné začátečníky a předpokládá se alespoň základní znalost radioamatérského provozu. Jako pomůcka pro uchazeče o zkoušky je Českým radioklubem vydána příručka Požadavky ke zkouškám operátorů radioamatérských stanic, ve které jsou přehledně vypracovaná témata pro všechny skupiny. Předběžné přihlášky zasílejte na adresu: Svetozar Majce, Radioklub OK1KHL, Bratří Čapků 471, 534 01 HOLICE, nebo ještě lépe na e-mail klub@ok1khl.cz. O bližší informace můžete volat na tel. 606 202 647.

C. Z dotazů mluvčímu ČRK

Otázka: "Rád bych se zeptal a mnoho jiných HAMů by to jistě zajímalo také, jak to vypadá se změnou povolovacích podmínek v tomto státě. Jedná se mi o vyžadování znalosti Morseových značek jako podmínka k přístupu na KV, zda požadavek bude či nebude zrušen, případně bude omezen. Podle mě dostupných informací již v Německu a Velké Británii jsou místní povolovací podmínky ohledně požadavku znalosti Morse již upravovány. (pozn.: vycházím ze závěrů WARC 2003.)"

Odpověď: "Vážený příteli, na Tvou otázku Ti mohu odpovědět pouze tak, že v "českých podmínkách" to nebude tak rychlé. Vzhledem k tomu, že jde o Vyhlášky, musí vše projít např. legislativní radou vlády atd. Pokud je nám známo, tak již na jednáních CEPT bylo ze strany zástupců České republiky sděleno, že se předpokládá. že znalosti Morse budou i nadále vyžadovány. To vychází i z ankety, kterou na jaře minulého roku ČRK uspořádal, a v níž se většina účastníků vyjádřila pro ponechání požadavku na znalosti Morse pro přístup na KV. Výsledky této ankety jsou ČTÚ známy. Proto i ČRK bude tento požadavek podporovat. Jiná je ovšem revize předpisů, včetně požadavků na zkušební rychlosti. To ovšem bude teprve otázkou jednání s ČTÚ a Ministerstvem informatiky."

Otázka: "Dobrý den, měl bych jeden dotaz. Zajímalo by mne zda ČRK bude znovu inicializovat žádost o přidělení pásma 70Mhz ? Pokud si dobře pamatuji vloni ČTÚ odpovědělo něco v tom smyslu, že se s přídělem tohoto pásma pro amatéry nepočítá a ani není nikde v kontinentální Evropě povoleno. V současné době tyto argumenty strácejí opodstatnění, jelikož v Belgii je toto pásmo od 1. srpna povoleno a to na třech pevných kmitočtech (nevím to přesně asi 100 110 a 120), další země která povolila 70Mhz je Chorvatsko, které toto pásmo povolilo od 1. září. Takže v současné době kromě U.K.,ZB2 a 5B4 je na kontinentu 70Mhz povoleno minimálně v S5, ON a 9A. Myslím si, že na základě těchto nových skutečností by mohlo ČRK znovu začít vyvíjet tlak na ČTÚ ohledně povolení 70Mhz i u nás. Díky za odpověď"

Odpověď: "Vážený příteli, problematika 70 MHz je jedním z bodů jednání s ČTÚ, které připravujeme. Nedělám si však naději, že uspějeme. Totiž naše snaha byla dána uveřejněním záměru ČTÚ v Telekomunikačním věstníku. Šlo o připomínky k danému materiálu. V současné době je vlastně už rozhodnuto o využití kmitočtů v této oblasti a v podstatě její vyčlenění pro armádu. Tím se vlastně ČTÚ zbavuje pravomoci v této kmitočtové oblasti a jednání s orgány armády nebude lehké! Tady nejde o žádné argumenty, neboť již při odpovědi bylo 70 MHz povoleno v S5. Navíc vzhledem k tomu, že vyhláška 200 o povolování nepřipouští žádné výjimky, znamenalo by to její novelizaci a dále to raději nebudu rozvádět. Jinými slovy: vedeme to v patrnosti, ale osobně jsem pesimista."

D. Události nadcházejícího měsíce

1. Závody:

DatumZávodČas UTCDruh provozu
10.-12.9. 14.00-02.00 YLRL Howdy Days All
13.-14.9. 00.00-24.00 Worked All Europe DX-Contest SSB
13.9. 04.00-06.00 OM Activity Contest CW/SSB
13.9. 13.00-19.00 Swiss HTC QRP Sprint CW
13.-14.9. 14.00-02.00 Louisiana QSO Party (1) CW/SSB
13.-14.9. 14.00-20.00 Louisiana QSO Party (2) CW/SSB
14.9. 00.00-04.00 North American Sprint Contest SSB
19.9. 21.00-23.00 AGB NEMIGA Contest CW/SSB
20.9. 04.00-06.00 OK SSB závod, 160 a 80m SSB
20.-21.9. 00.01-23.59 Air Force Anniversary QSO Party ALL
20.-21.9. 12.00-12.00 Scandinavian Activity Contest CW
20.-21.9. 16.00-07.00 Washington State Salmon Run (1) CW/SSB
21.9. 12.00-24.00 Panama Radio Club Anniversary Contest SSB
21.9. 16.00-24.00 Washington Salmon Run (2) CW/SSB
27.-28.9. 00.00-24.00 CQ/RJ World-Wide RTTY DX Contest RTTY
27.-28.9. 12.00-12.00 Scandinavian Activity Contest SSB
27.-28.9. 14.00-05.00 Texas QSO Party (1) ALL
27.9. 21.00-23.00 OL Party 2003 CW
29.9. 14.00-20.00 Texas QSO Party (2) ALL

* Pozn.: U FM Contestu 145 MHz, 432 MHz se jedná o místní čas, nikoli o čas v UTC.

2. Radioamatérská setkání:

  1. Podzimní setkání radioamatérů a CBčkářů v Přerově se koná v neděli 12.října 2003 od 8:00 do 12:00 ve velkém sálu pivovaru Přerov.
  2. Kálmán, HA1SO, zve naše radioamatéry na 13.mezinárodní setkání radioamatérů v Šoproni, které se uskuteční 12.-14.září. Kontakt: nagykalman@magicnet.hu.

Za Radu Českého radioklubu

Petr Čepelák, OK1CMU,
tajemník ČRK

Poznámka: U položek označených * naleznete kompletní znění na internetových stránkách ČRK http://www.crk.cz.

Vaše informace celostátního a regionálního významu, které by mohly zajímat radioamatéry v OK, rádi zveřejníme. Pošlete e-mail:
Petrovi, OK1CMU, crk@crk.cz, s informacemi pro radu Českého radioklubu, pro stanici OK1CRA a Bulletin ČRK,
Martinovi, OK1FUA, casopis@crk.cz, s informacemi pro časopis Radioamatér,
Honzovi, OK1XU, webmaster@crk.cz, s informacemi pro WWW stránky ČRK,
všem současně s informacemi pro všechna uvedená media.


Prebambule
Cca do r. 1990 bylo možno získat OK koncesi pouze od 18 let věku. Byla zde ale možnost požádat o zvláštní povolení pro mládež (15 až 19 let věku) a při troše štěstí je obdržet a dostat značku začínající prefixem OL s třípísmenným sufixem. Povolená pásma byla 160 m, 2 m a 70 cm s výkonem do 10 W.
Abychom si připomněli dobu, kdy jsme si při vysílání a vzájemných setkáních užili kopec legrace, rozhodli jsme se uspořádat OL Party pro všechny ex-OL a ostatní hamy, kteří mají kladný vztah k OL, TOP bandu nebo ke srandě.

Účel závodu
Chceme si trochu zavysílat a zjistit, kdo ze starých známých má jakou značku a jestli ještě funguje. Není důležité zvítězit, ale pokecat se známými...

Datum a čas konání
27.9.2003 2100Z - 2300Z (2 hodiny)

Pásma a druhy provozu
Pouze CW
160 m: 1850-1950 kHz (původní pásmo přidělené OL 1750-1950 kHz, omezené dle současných předpisů a doporučení)
80 m: 3520 - 3560 kHz; pro ty, co TOP band nemají, aby si také krapet užili..
(Nezávazné doporučení: první hodinu 160 m, druhou 80 m - ti, co neusnou).

Kategorie
A: Ex-OL - radioamatérské stanice jednotlivců, kteří byli v minulosti držiteli zvláštního radioamatérského povolení pro mládež (OL). Výkon jak kdo (jako kdysi...). Účast v kategorii A není omezena na stanice OK a OM, naopak, srdečně zváni jsou ex-OL z kteréhokoliv místa na zeměkouli.
B: Mládežníci - stanice, jejichž operátoři ještě nedosáhli 19 let věku.
C: Ostatní

Předávaný report
Stanice předávají report složený z RST a pořadového čísla spojení od čísla 99 SESTUPNĚ. Po dosažení 00 se pokračuje opět 99. (Uznáváme, že to komplikuje použití PC logu, ale tyto nebyly v době OL také běžně používané. Zkuste papír a tužku!)
Stanice kategorie A dávají navíc svoji ex-OL značku.
Stanice kategorie B dávají navíc skupinu 2 písmen "OK" či "OM".

Body
Spojení = 1 bod
Zapnutí zařízení (1x za závod; za snahu, pro ty co se nikam nedovolají - tzv. snaživý účastník) = 3 body
Odeslání hlášení (může započítat úplně každý, i kdo nemá zařízení - tzv. sympatizující účastník) = 5 bodů
Platí i spojení se stanicemi co nezávodí a nepředávají kód - nikoho závodit nenutíme!

Násobiče
Různé OL značky v přijatém soutěžním kódu a různé stanice kategorie B (dávající "OK/OM") na každém pásmu zvlášť. Vlastní OL značka se počítá jako násobič jedenkrát za závod.

Poznámka
Celkem lze získat až 8 bodů aniž byste udělali jediné QSO! Pouze účastníci kategorie A ale získávají jeden násobič potřebný k nenulovému výsledku a tedy budou v celkových výsledcích.

Hlášení a deníky
Hlášení ze závodu musí obsahovat:

  1. použitou značku,
  2. soutěžní kategorii,
  3. u soutěžících kategorie A bývalou OL značku,
  4. počet QSO na každém pásmu,
  5. počet bodů za zapnutí TRX (pokud si je dotyčný nárokuje; kdo udělá byť jediné QSO, má tyto body automaticky),
  6. počet násobičů na každém pásmu,
  7. celkový výsledek: celkový součet bodu za obě pásma krát celkový součet násobičů za obě pásma.
Kdo nechce, nemusí celkový výsledek počítat (učiní tak vyhodnocovatel).

Prosíme soutěžící, aby zasílali také data o uskutečněných spojeních v libovolném čitelném textovém souboru (čili vše kromě binárních dat). Bude použito pro kontrolu a rovněž tak k identifikaci ex OL, jež deník nepošlou.
Hlášení a deníky zasílejte via packet radio na Beváka (Jindra - ex OL4BEV) OK1FOU@OK0NAG.#BOH.CZE.EU, případně via email na ok1fou@centrum.cz. Tyto musí být doručeny vyhodnocovateli do 31 dnů po ukončení závodu.

Závod bude vyhodnocen do 1 měsíce od uzávěrky pro zaslání deníků. Výsledky budou vyhlášeny e-mailem a v síti PR.

Diplomy, medajle, upomínkové předměty
Absolutní vítěz OL party a vítězové jednotlivých kategorií obdrží barevný diplom (A4) s vyznačením, že se jedná o vítěze s uvedením kategorie .
Pokud se najdou sponzoři, je zde možnost i hodnotných cen (už se ozval jeden nabízející lampy GU50, mezi OL velmi ceněné! Případní další sponzoři nechť kontaktují Pavla OK1DX - ex OL3AXS via PR).
Ostatní účastníci obdrží prostřednictvím QSL služby upomínkový QSL s vyznačením kategorie a umístění. Na QSL bude konverzní tabulka mezi současnými a ex OL značkami účastníků, získaná z obdržených deníků a hlášení.
Výsledek bude na upomínkových QSL vyznačen takto:
Umístění od KONCE startovního pole (ve své kategorii). Přeci člověka více těší, když si přečte, kolik stanic porazil, než kolik jich bylo před ním...

Na závěr
Oprašte TOP band RIG, vyžeňte z něj brouky a znovu natáhněte kus drátu z okna, ať je nás QRV co nejvíce! Prosíme bývalé OL, aby pomohli rozšířit tuto zprávu svým vrstevníkům.

Za pořadatele - Pavel OK1DX (ex OL3AXS), ok1kqj@volny.cz.

© OK1CMU, 2001