Přeskočit na obsah

Bulletin ČRK č.9/2008

  • V Holicích se dne 28.8.2008 sešla Rada ČRK. Projednala úspěšné umístění OK HQ stanice v IARU HF World Championship, přijala návrh OK1RI na zavedení mezinárodní kategorie v Provozním aktivu VKV, přípravu na konferenci IARU Reg.1 v Cavtatu, účast ČRK na zahraničních setkáních radioamatérů, úpravy rozpočtu ČRK na rok 2008, přípravy sjezdu ČRK, inovaci WEBu ČRK, publikační činnost ČRK a přihlášku ČRK na Veletrh AMPÉR 2009.
  •  

  • V prostorách Senátu Parlamentu ČR uspořádal v srpnu předseda senátu Dr.Přemysl Sobotka ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem Praha a Národním muzeem mezinárodní konferenci "40 let po okupaci", v níž vojenští historikové z USA, Ruska i ČR hodnotili vojenské aspekty okupace Československa v srpnu 1968, vzpomínkami přispěli také domácí a zahraniční publicisté té doby .

    Pozvání se dostalo i Josefovi, OK1PD, který při této příležitosti předal předsedovi senátu, řadě senátorů a vojenským historikům prvá vyhotovení nového CD "Radioamatéři v roce 1968: dokumenty a vzpomínky", jehož je uspořadatelem. Dr.Sobotka poděkoval a vyslovil zcela spontánní potěšení z toho, že i příznivci činností tak zdánlivě okrajových mapují uzlové body své historie.  

  • Anketa Českého radioklubu

    Rada Českého radioklubu se obrací na členy ČRK i ostatní radioamatéry s prosbou o spolupráci při zjištění aktuálních priorit, které v radioamatérské komunitě v OK převládají. Připravila proto anketu, jejíž anketní lístky byly rozdány na Mezinárodním setkání radioamatérů v Holicích. Anketní lístek si můžete stáhnout i zde: http://www.crk.cz/CZ/AKT6SJEZDC.HTM (200 kB) v zipovaném souboru obsahujícím formulář ve formátech DOC a PDF.

    Vyplněný lístek laskavě zašlete Radě ČRK do 10.listopadu 2008.

    Členové ČRK a čtenáři Radioamatéra mohou využít anketní lístky, které jsou v letošním pátém čísle časopisu Radioamatér. Jedná se o jednu a tutéž anketu s cílem získat co nejvíce podnětů ke sjezdu v roce 2009 jak od členů tak i od nečlenů radioamatérské veřejnosti.

    Děkujeme všem, kteří si najdou čas a zašlou vyplněnou anketu.

  • Zprávy OK1CRA začaly po letní přestávce a opět probíhají každou středu v 18.00 LEČ/pokud to podmínky dovolí/.
    1. V září byla opět v provozu stanice OL1908D, která vysílala u příležitosti 100let železniční trati v Dobrušce. Stanice pracovala na pásmech od 1,8MHz do 432MHz všemi druhy provozu. Podrobnější informace na www.ok1kqi.com

       

    2. Od neděle 21.9 do 30.9. ráno byli QRV z ostrova Thassos , /IOTA EU-174/ stanice SV8/OK2BC-2BOB-2HMF-2PYD-2VCR/p.

      Pracovali All bands / s preferencí na digi 7 ,10 , 14, 18MHz/ cw-ssb-psk31. QSO pro OK/OM stanice SSB ( před OK-OM meteo kroužkem na 3749 od 0330 utc ) a (ráno v 0700 UTC pro OK-OM stn na 14305).

      1. Události nadcházejícího měsíce

        • Redakce časopisu radioamatér se přestěhovala do nového sídla Vlastina 23, 161 01 Praha 6 a tak kontakt s redakcí je možný jen na tlf. 731 569657 nebo mailem na redakce@radioamater.cz. Současně byla ukončena distribuce radioamatéra číslo 5 a měli by jste ho v současnosti mít ve svých schránkách.

           

        • Konference IARU R1

          V listopadu se v chorvatském Cavtatu uskuteční další konference IARU R1. Sekretariát IARU R1 zveřejnil definitivní znění dokumentů, které bude konference projednávat. Jsou rozděleny do čtyř "balíků" podle problematiky:
          C2 - finance
          C3 - všeobecné
          C4 - KV
          C5 - VKV
          Late Revised - dodatky

          Se svými názory či připomínkami k jednotlivým problematikám se obracejte v případě C3 na OK1MP, C4 na OK1PI a C5 na OK2ZI.

        • Současný stav i výhledy na nároky amatérské rádiové služby na kmitočtové příděly v budoucnu zachycuje dokument zpracovaný v návaznosti na letošní jednání správní rady Mezinárodní radioamatérské unie. Více info zde: http://crk.cz/FILES/AC-08SPEC.PDF

           

        • Podzimní setkání radioamatérů a příznivců CB v Českých Budějovicích se koná v sobotu 11. 10. 2008 od 9 do cca 12 hodin.

          Místo setkání jako obvykle - DDM České Budějovice, U Zimního stadionu 1, České Budějovice. Zvou radiokluby OK1KWV a OK1KJD.

        • Kurs operátorů

          Radioklub OK1KHL připravuje dle svého celoročního plánu na podzim letošního roku další, tentokrát 21. běh radioamatérského kurzu. Konat se tentokrát bude v Autokempu u rybníka Hluboký nedaleko Holic ve dnech 17. - 21. 10. 2008.

          Zahájení kurzu bude v pátek 17.října 2008 v 8:30 dopoledne. Přednášky budou denně v pátek, sobotu, neděli a pondělí od 8:00 do 17 :00. V podvečerních a večerních hodinách pak bude probíhat práce na stanici ve vysílacím středisku radioklubu. V úterý 21. října 2008 od 8:00 hodin proběhne přezkoušení před komisí ČTÚ.

        • Výzva pro pamětníky: Československý radioamatér Joko Straka OK3UL zaslechl v pásmu 7 Mhz na RX Mwec a ant 42 m LW SOS potápějící se lodi Corina. Tento radioamatér byl invalida upoutaný na kolečkové křeslo a pomohl tím, že zatelefonoval na voj. správu o tomto signálu, kde se povedlo předat tuto informaci pobřežní hlídce a spustila se mezinárodní záchranná akce, která dostala ohrožené rybáře do bezpečí. O tomto informovala MF a díky této reklamě si byt tohoto radioamatéra vybral v 80tých letech lupič a když zjistil, že není co vzít ubohého invalidu ve vzteku zavraždil. Pokud někdo z Vás má nějaké další informace o tomto příběhu budeme Vám velmi vděčni. Další informace od současného radioamatéra zase hovoří, že šlo o novinářskou kachnu. Chtěli bychom o tomto příběhu co nejvíce hodnověrných informací. Děkujeme.

        Z dotazů mluvčímu ČRK

        Otázka:

        Dobrý den, jako člen ČRK měl bych dotaz na právníka ČRK, ohledně problému s anténami, jde mi o celkem bizardní přístup samosprávy v našem domě. Chápu, že nemůžete radit každému individuálně, ale předpokládám, že tento problém může mít více hamů, jejichž panelové domy procházejí nebo budou procházet rekonstrukcí. Přestěhoval jsem se do panelového domu, který nyní prochází rekonstrukcí a je zde prováděna výměna balkonů. Když jsem se předsedkyně samosprávy ptal, jak je to s umístěním antén, bylo mi sděleno, že na střechu nic dát nemohu, neb je nová, špičatá a byl odstraněn i stožár s anténamy STA. Na dotaz, zda si mohu dát anténu (bílou hůl a LW) na balkon, my bylo odpovězeno že ne, že balkon není součástí bytu, že je to společné vlastnictví, a že samospráva zakazuje na balkon dávat antény, satelity, květiny, věšáky, prostě všechno. Pokud si prý antény nainstaluji, budu muset samosprávě zaplatit pokutu 10.000 Kč a budu vyzván k demontáži, poukud tak neučiním, bude mi zařízení z balkónu odmontováno násilím a na moje náklady. Zároveň s tím prý musím členům samosprávy umožnit vstup na balkon, kvůli pravidelným kontrolám, zda náhodou zákaz neporušuji. Dle mého hledání nemá takový zákaz a takové jednání oporu v zákoně.

        Ve stanovách Společenství vlastníků bytů není žádná zmínka o takovém zákaze, jedná se asi jen o zastrašování ze strany domovnice, které se satelity a antény na balkonech nelíbí.

        No dovedete si sami představit, co to pro mě, jako pro aktivního amatéra znamená, celé to považuji za absurdní a nesmyslné, vyhledal jsem si v kupní smlouvě o bytu, že jsem koupil byt s příslušenstvím, jež zahrnuje mimo jiné balkon, z toho usuzuji, že je balkon můj a mohu si na něj nainstalovat co chci, pochopitelně s tím, že nezpůsobím žádnou škodu. Je tento můj názor správný? To, že balkon je moje vlastnictví a že to JE součást bytu již mám právnicky ověřeno. Má cenu si v takovém případě najmout právníka a postupovat s ním proti takovýmto nesmyslům? Pokud by mi zařízení odmontovali bez mého vědomí, jsem oprávněn podat žalobu kvůli poškozování cizí věci? Děkuji za Váš čas a odpověď.

        Odpověď:

        NZ, DR OM, kdosi jako "právník ČRK" neexistuje, právní zastoupení si ČRK najímá případ od případu. Honza, OK1XU, ke Tvému mailu píše:

        1. Protože se píše o stanovách společenství vlastníků, je zřejmé, že nejde o družstvo, a tazatel je k bytu ve vztahu vlastnickém, nikoli nájemním. Nenese tedy táž omezení podle občanského zákoníku, jako nájemce bytu.
        2. K posouzení, zda balkon je součástí bytu nebo předmětem spoluvlastnictví vlastníků bytových a nebytových jednotek, poslouží jednak tzv. "prohlášení vlastníka", jímž byl dům rozdělen na jednotky samostatně zapsané v katastru nemovitostí, a jímž mají být jednotlivé jednotky vyčerpávajícím způsobem vymezeny, a jednak toto vymezení mělo být přesně popsáno i v kupní smlouvě, jíž tazatel vlastnictví bytu nabyl. Prohlášení vlastníka musí být přinejmenším k nahlédnutí u katastrálního úřadu, tazatel je ovšem především měl obdržet při koupi bytu od předchozího vlastníka.
        3. Je-li balkon součástí bytu, vlastník samozřejmě nesmí být v jeho užívání omezován, pokud jde o užívání obvyklé a účelu balkonu přiměřené, do čehož květiny, sušáky, antény přiměřené váhy a rozměrů atp. nepochybně patří.
        4. Lze si představit, že při využívání balkonů docházelo k poškozování pláště budovy (např. zatékáním při zálivce květin atp.), a vlastníci jednotek na shromáždění vlastníků přijali dobrovolně závazek nic na balkony neumisťovat. Bylo by účelné vyžádat si zápisy dřívějších jednání shromáždění vlastníků, a existenci takových závazků ověřit. Nedokážu ale posoudit, zda je takové usnesení závazné i pro vlastníky, kteří s ním nesouhlasí, a zejména zda se bez dalšího převádí i na nabyvatele jednotky v případě, že dojde ke změně vlastnictví jednotky.
        5. Mohou existovat usnesení obecního zastupitelstva, jimiž je v obci omezena montáž různých zařízení na domech a u domů. Nutno ověřit.
        6. Kvalifikovaná právní pomoc je v takovýchto případech vždy nanejvýš účelná."

        Další otázka:

        Zdravím a připomínám chybějící diplomy za 2 subregionál 2008 /pozn.VKV závod pořádaný ČRK/pro naši klubovou stanici. Jak víš, v každém .edi souboru zaslaném vyhodnocovateli je adresa na operátora soutěžní stanice. Proč se diplomy za závody neposílají na uvedenou adresu, ale pokoutně se rozdávají na nějakých akcích ČRK?

        Odpověď:

        DR OM ,děkuji za upozornění. Jak sám jistě dobře víš jednotlivé VKV závody pořádané ČRK vyhodnocují jednotlivé kluby pověřené tímto úkolem /ve Tvém případě OK1KCI/ a i samotná distribuce jednotlivých diplomů je na nich. V každém případě se diplomy nepředávají pokoutně, ale na místech,kde se schází většina radioamatérské veřejnosti. Pokud tam není nikdo z oceněných, cena se potom samozřejmě posílá na adresu uvedenou u vyhodnocovatele.

        Takže se určitě dočkáš.

        GL Josef OK1ES tajemník ČRK.

        DX-expedice v říjnu 2008

        • 8Q MALDIVES
          M0DXR a jeho XYL 2E0WPX budou QRV do 5.10. pod značkou 8Q7XR. OSL na M0DXR.

           

        • A2 BOTSWANA
          Skupina operátorů pod vedením DL7DF pracuje do 9.10. jako A25/DL7DF všemi druhy provozu. QSL na DL7DF.

           

        • E5 SOUTH COOK IS.
          Z ostrova Rarotonga pracuje N7OU jako E51NOU. Zdrží se tam do 11.10. a QSL požaduje na svou domácí značku.

           

        • JW SVALBARD
          Do 6.10. odtud pracují LA8DW a OZ1BLO pod značkami JW8DW a JW0EK.QSL na jejich domácí značky.

           

        • KG4 GUANTANAMO BAY
          Většinou provozem RTTY je QRV do 7.10. K4MIL jako KG4SS. QSL na jeho domácí značku.

           

        • FO/M MARQUESAS IS.
          Do 17.10 odtud pracuje DJ7RJ pod značkou FO/DJ7RJ. OSL opět na jeho domácí značku.

           

        • KH8 AMERICAN SAMOA
          DL2AH bude od 7. do 26.10. QRV jako KH8/DL2AH. QSL na DL2AH.

           

        • H40 TEMOTU IS.
          Z ostrova Vanikolo pracuje KM9D pod značkou H40MY. Jak dlouho se tam zdrží není zatím známo. QSL vyřizuje OM2SA.

           

        • PZ SURINAME
          Skupina OM a OK operátorů navštíví tuto zemi a bude odtud pracovat ve dnech 21.-30.10 pod značkou PZ5Z. Zúčastní se i CQ WW DX SSB Contestu. Tak hodně úspěchů!

           

        • VK9W WILLIS IS.
          Skupina DL ops.bude odtud QRV jako VK9DWX od 9. do 27.10.

        Jirka, OK1AOZ

        Závody říjen 2008:  

        Čas Závod Druh provozu
        2.10. 17.00-21.00 10m NRAU Activity contest /NAC/ ALL
        2.10. 17.00-20.00 SARL 80m QSO Party SSB
        3.10. 07.00-09.59 German Telegraphy Contest CW
        3-5.10 14.00-02.00 YL Anniversary Party /YL-AP/ CW
        4.10. 00.00-24.00 TARA The PSK31 Rumbie PSK
        4.10. 04.00-06.00 SSB Liga SSB
        4.10. 00.00-23.59 LoTW Contest SSB
        4.10. 14.00-16.00 DARC HF-HELL contest /80m/ HELL
        4.10. 16.00-19.59 EU Sprint Autumm SSB
        4.10. 16.00-18.00 PRO-CW Contest /1/ CW
        4.-5.10. 14.00-14.00 IARU UHF Contest 70cm UP ALL
        4-5.10. 08.00-08.00 OCEANIA DX Contest SSB
        4-5.10. 16.00-21.59 California QSO Party /CQP/ CW,SSB
        5.10. 06.00-10.00 ON Contest 6m CW,SSB
        5.10. 06.00-08.00 PRO-CW Contest /2/ CW
        5.10. 07.00-19.00 RSGB 21/28MHz Contest CW,SSB
        5.10. 09.00-11.00 DARC HF-HELL contest /40m/ HELL
        5.10. 04.00-06.00 KV Provozní aktiv 80m CW
        5-6.10. 13.00-07.00 Clasic Exchange /CX/ CW
        6.10. 19.30-20.30 Aktivita 160m SSB
        7.10 01.00-03.00 ARS Spartan Sprint CW
        7.10. 17.00-21.00 Nordic Activity 144 MHz ALL
        8.10. 18.00-20.00 MOON Contest 70cm ALL
        10-12.10 14.00-02.00 YL Anniversary Party /YL-AP/ SSB
        10.10. 00.01-23.59 Internetional Day Sprint ALL
        11.10. 00.00-23.59 Bill Windle QSO Party CW
        11.10. 00.00-23.59 LoTW Contest CW,digi
        11.10. 16.00-19.59 EU Sprint Autumm CW
        11.10. 00.00-07.59 The Makrothen Contest /1/ RTTY
        11.10. 16.00-23.59 The Makrothen Contest /2/ RTTY
        11.10. 17.00-21.00 FISTS Fall Sprint CW
        11.10. 04.00-06.00 OM Activity Contest CW,SSB
        11.10. 08.00-10.00 FM pohár 2m+70cm FM
        11-12.10. 08.00-08.00 OCEANIA DX Contest CW
        11-12.10. 16.00-05.00 Pennsylvania QSO Party /1/ ALL
        12.10. 00.00-04.00 North American Sprint Contest RTTY
        12.10. 00.00-23.59 SKCC Weekend Sprintathon CW
        12.10. 06.00-10.00 ON Contest 80m SSB
        12.10. 08.00-15.59 The Makrothen Contest /3/ RTTY
        12.10. 13.00-22.00 Pennsylvania QSO Party /2/ ALL
        12.10. 14.00-15.00 SSA M?nadstest nr 10 SSB
        12.10 15.15-16.15 SSA M?nadstest nr 10 CW
        13.10. 19.30-20.30 Aktivita 160m CW
        14.10. 17.00-21.00 Nordic Activity 432 MHz ALL
        15.10. 00.30-02.30 NAQCC Straight Key/Bug Sprint/ CW
        15.10. 18.00-20.00 MOON Contest 80m ALL
        18.10. 00.00-04.00 LZOCC 80m Sprint Contest CW
        18.10. 15.00-17.00 Feld-Hell Club Sprint Feld-Hell
        18-19.10. 00.00-24.00 JARTS WW RTTY Contest RTTY
        18-19.10. 12.00-24.00 QRP ARCI Fall QSO Party CW
        18-19.10. 15.00-14.59 Worked All Germany Contest CW,SSB
        18.19.10. 16.00-23.59 W/VE Islands QSO Party ALL
        18-19.10 20.00-02.00/LOC/ 070 Club 160m Great Pumpkin Sprint PSK31
        18-19.10. 23.00-03.00 50Mhz Fall Sprint ALL
        19.10. 07.00-12.00 9A Activity Contest 144 MHz ALL
        19.10. 08.00-11.00 Provozní aktiv 144 MHz a výše ALL
        19.10. 08.00-11.00 MČR dětí 144 MHz a výše ALL
        19.10. 00.00-02.00 Asia-Pacific Sprint Contest CW
        18-20.10. 17.00-01.00 Illinois QSO Party ALL
        20.10. 01.00-03.00 Run For The Bacon QRP Contest CW
        20-24.10. 13.00-24.00 School Club Roundup ALL
        21.10. 17.00-21.00 Nordic Activity 1296 MHz ALL
        22.10. 00.00-02.00 SKCC Sprint CW
        25-26.10. 00.00-23.59 ARRL International EME Competition ALL
        25-26.10. 00.00-24.00 CQ WW DX Contest SSB
        25-26.10. 00.00-23.59 CQ WW SWL Challenge SSB
        25-26.10. 00.01-23.59 International Fall QSO Party CW,digi
        28.10. 17.00-21.00 Nordic Activity 50 MHz a 2,3 GHz a výše ALL

         

        Za Radu Českého radioklubu

        Josef Zabavík, OK1ES,

        tajemník ČRK

        Vaše informace celostátního a regionálního významu, které by mohly zajímat radioamatéry v OK, rádi zveřejníme. Pošlete e-mail: Josefovi, OK1ES, crk@crk.cz, s informacemi pro radu Českého radioklubu, pro stanici OK1CRA a Bulletin ČRK, Martinovi, OK1FUA, casopis@crk.cz, s informacemi pro časopis Radioamatér, Honzovi, OK1XU, webmaster@crk.cz, s informacemi pro WWW stránky ČRK, všem současně s informacemi pro všechna uvedená media.

        © OK1CMU, 2001