Přeskočit na obsah

Bulletin ČRK č.10/2001

Vážení přátelé,

počínaje říjnem se začaly uskutečňovat volby krajských manažerů ČRK. Tyto by měly proběhnout ve všech krajích do konce roku, a protože jde o poměrně závažnou událost, je jim věnována část tohoto bulletinu.

A. Hlavní události měsíce října

  1. 23.října se konalo zasedání výkonného výboru ČRK. Před zahájením schůze proběhla debata o stavu ekonomiky ČRK, o situaci (aktivitách ?!?) radioamatérů, jejich napojení na soustavu grantů, na krajské a obecní orgány. Úspěchy závisí na aktivitě místních funkcionářů. OK1MP informoval o televizním šotu z mistrovství Evropy v ROB a o situaci v AROB. Dále bylo na zasedání VV projednáno:
    • OK1IVZ referoval o připravovaných propozicích celoroční soutěže mládeže formou brožury. Nutno připravit pro 1.číslo Radioamatéra roku 2002. Předpokládaná platnost od 1.1.2002.
    • Dluh nájemce objektu v Jablonci n. Nisou se letos zvýšil o 300 000,- Kč. Konstatováno, že nájemce - SSK Loyd - své povinnosti nezanedbal, dlužníka zažaloval, ten byl odsouzen k zaplacení, ale vykázal platební neschopnost. U nového dluhu lze očekávat postupné splácení. Nutno domluvit splátkový kalendář. OK1XU zjistí náklady na soudní řízení. Nájemce bude pozván k jednání, které ze strany ČRK povede předseda OK1MP a místopředseda OK1XU za případné přítomnosti předsedy RK OK1UDN.
    • VV souhlasil s navrženou nominací pro WRTC 2002: OK2ZU a OK2FD jako reprezentační team, OK1FUA a OK2RZ jako náhradníci.
    • Složení delegace na jednání konferenci IARU Region I v září 2002 v San Marinu je následující: OK1MP, OK2ZI, OK1FUA a jeden zástupce AROB.
    • Při přípravě rozpočtu na rok 2002 bude nutno počítat s následujícími zahraničními akcemi: WRTC 2002 (2 lidé na týden), konference v San Marinu (3 osoby), HAM-RADIO a slovenské setkání v Tatrách (2 osoby). OK1MP a OK1AGE žádají manažery skupin, aby sdělili své nároky na finance r. 2002 do 15. XI., pričemž je nutno počítat se současnou nepříznivou finanční situací .
    • VV z pověření rady ČRK zřizuje pracovní skupinu rady ČRK pro záchranný systém radioamatérů. Vedoucím skupiny ustanovuje Viktora Machka, OK1UQS. VV pověřuje OK1UQS zpracováním návrhu na obsazení a program pracovní skupiny, který bude předložen radě ČRK na jejím zasedání v lednu 2002.
    • VV jmenoval inventurní komisi pro výroční a předávací inventuru hmotného majetku ČRK ve složení Petr OK1CMU, Standa OK1AGE, Milan OK1UDN případně podle možnosti další člen revizní komise. Termín inventury: prosinec.
    • OK1VJV podal Informace z jednání rady STSČ, která projednávala
      1. otázky trvalého užívání,
      2. ochranu osobních údajů - otázky základních článků a sdělování osobních údajů do ciziny,
      3. prezentace na sportovních dnech,
      4. zřízení investičního nadačního fondu.
    • VV k tomu konstatuje, že pro krajské manažery ČRK bude nezbytností udržovat trvalé kontakty s krajským manažerem STSČ.
    • OK1MP informuje o snahách ustavit asociaci neziskových organizací. K dotazu STSČ o vstupu do asociace, vyslovil VV stanovisko, že ČRK nemá námitky.
    • VV pověřuje OK1VEY a OK2ON zastupováním ČRK na setkání slovenských amatérů v Tatrách ve dnech 16. - 18. XI.
  2. Dne 13.října 2001 se Českých Budějovicích uskutečnila volba krajského manažera ČRK a krajské odbočky ČRK. Radioamatéři některých okresů jihočeského kraje navrhli zástupce do zmíněných funkcí. Navržení radioamatéři byli převážnou většinou zvoleni. Rovněž byl zvolen většinou hlasů přítomných krajský manažer ČRK.
    krajský manažer ČRK: ing. Petr Draxler, OK1AYU, Minská 2778, Tábor
    členové krajské odbočky ČRK: Dan Šťáhlavský, OK1DSD, Bohuslav Koutek, OK1FJW, Jaroslav Albrecht, OK1HBQ, Bohuslav Šikl, OK1VVC
  3. 13.10.2001 se konala v Olomouci krajská konference ČRK olomouckého kraje. Řada delegátů měla k problematice dotazy a připomínky, proto byla otevřena diskuse s tím, že volba krajského manažera proběhne až po diskusi. OK2ON odpověděl na některé diskusní příspěvky. Zdůraznil, že nelze počítat s tím, že by finanční prostředky od ČRK byly velké, pokud vůbec je možno s nějakými počítat. Dosavadní základní členské příspěvky ani nepokrývají základní výdaje ČRK. Příspěvky pro činnost bude nutno zřejmě získávat z krajských rozpočtů a od sponzorů. Na základě návrhu J. Klímy, OK2KK, byl jako krajský manažer pro Olomoucký kraj zvolen jednomyslně K.Vrtěl - OK2VNJ.
  4. Dne 20.října se konala valná hromada ČRK středočeského kraje. Postupně OK1UDN, OK1ULE a p.R.Veselý (zástupce STSČ) seznámili přítomné s důvody tvorby složek ČRK v krajích, s dosavadní činností krajského manažera ČRK, krajské rady STSČ a s všeobecnými představami ČRK i STSČ o dalším působení těchto sdružení v kraji. Vzhledem k nízkému počtu hlasů nejsou volby platné. O manažerovi rozhodne rada ČRK. Mrzí nás naprostý nezájem většiny členů ČRK kraje, neboť bylo vynaloženo jednak úsilí Leoše, OK1ULE a rovněž nemalá finanční částka.

B. Upozornění

  1. Koordinátor nově ustavovaného systému radioamatérů pro mimořádné situace, Viktor, OK1UQS, prosí zájemce o spolupráci na této zajímavé problematice, aby ho kontaktovali na jeho internetové e-mailové adrese: vmachek@agshop.cz. Bližší informace o systému jsou na WWW stránkách Českého radioklubu na stránce http://www.crk.cz/cz/ramosc.htm.
  2. 2. V souvislosti se zákonem č.101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů se Český radioklub obrací na všechny radioamatéry, členy i nečleny ČRK, s prosbou o vyplnění formulářů připojených v závěru tohoto bulletinu, samozřejmě, pokud již nevyužili formuláře zveřejněné v časopisu Radioamatér. Vyplněné formuláře laskavě zašlete na adresu:
    Český radioklub, U pergamenky 3, 170 00 Praha 7.
    1. Lístek označený EVIDENCE ČESKÉHO RADIOKLUBU vyplňují pouze členové ČRK. Je vyslovením souhlasu se zpracováním osobních údajů člena pro potřeby vedení členské evidence ČRK a poskytování členských služeb ČRK, v tom i QSL služby. Členové ČRK, kteří vyplní a podepíší tento formulář, nemusí tedy vyplňovat formulář druhý. Upozorňujeme, že ve formuláři je nezbytné vyplnit údaje o trvalém bydlišti (tj. bydlišti, které je zapsáno v občanském průkazu), ale v následujícím řádku lze vyplnit i jinou poštovní doručovací adresu, je-li odlišná od trvalého bydliště. Toho mohou využít ti, kdo se dlouhodobě zdržují mimo své bydliště, třeba z pracovních či studijních důvodů, a kdo chtějí dostávat QSL lístky a časopis na této přechodné adrese, do P.O.Boxu atp. Kdo tento řádek nevyplní, dává najevo, že mu vyhovuje doručování do trvalého bydliště. V příslušné rubrice vyplňte všechny značky, pro které Vám QSL služba zprostředkuje výměnu lístků.
    2. Lístek označený EVIDENCE QSL SLUŽBY vyplňují uživatelé QSL služby, kteří nejsou členy ČRK, OK, SWL (RP) i radiokluby, a je vyslovením souhlasu se zpracováním osobních údajů pro potřeby QSL služby. Povšimněte si laskavě jak možnosti uvést jinou doručovací adresu, jako na formuláři prvém, tak i možnosti uvést více volacích značek. Je třeba vyplnit všechny volací značky, pro které Vám QSL služba zprostředkuje výměnu lístků. Lístek vyplní i radiokluby - nečlenové ČRK v případě, že QSL lístky pro radioklub mají být doručovány na adresu vedoucího operátora nebo jiné osoby. Pak je nutné přiložit i souhlas této osoby na dalším formuláři tohoto typu, za jméno se doplní údaj "pro OK2KXX" apod.
    3. Lístek označený EVIDENCE pro CALL BOOK mohou - ale nemusí - vyplnit všichni radioamatéři bez ohledu na členství či nečlenství v jakékoli organisaci, OK i SWL (RP) i radiokluby. Je vyslovením souhlasu se zpracováním osobních údajů pro potřeby zveřejnění adresáře radioamatérů v OK. Takto vzniklou databázi Český radioklub zveřejní na internetu. Bude tak disposici komukoli, včetně domácích i zahraničních vydavatelů call booků v tištěné či elektronické formě. Upozorňujeme na řádek umožňující napsat, jaká adresa má být v call booku uvedena, nechcete-li lístky dostávat do trvalého bydliště. Lze uvést adresu domu, kolejí či ubytovny, poštovní schránku nebo cokoli jiného účelného. Vyplníte-li tento řádek, nebude zveřejněno Vaše trvalé bydliště, pokud ho nevyplníte, adresa trvalého bydliště zveřejněna bude. V rubrice o volací značce uveďte všechny v současnosti platné volací značky, které Vám vydaly české úřady. Lístek umožňuje - volitelně - uvést ještě doplňkové údaje: operátorskou třídu, okresní znak, e-mailovou adresu a lokátor. Také tento lístek je určen i radioklubům. Jeho vyplněním projeví radiokluby zájem o uvedení v call booku. Má-li adresa radioklubu v call booku obsahovat jméno a adresu (nebo jiný osobní údaj) vedoucího operátora nebo jiné osoby, je nutné přiložit i souhlas této osoby na dalším formuláři tohoto typu, za jméno se doplní údaj "pro OK2KXX" apod.
  3. Ve dnech 2.-3.listopadu 2001 se v areálu Střední průmyslové školy, Na Třebešíně 2299, Praha 10, uskuteční Mistrovství ČR v sálové telegrafii. Presentace bude v pátek 2.11. do 21. hod.
  4. V kanceláři ČRK lze koupit publikaci Požadavky ke zkouškám operátorů amatérských rádiových stanic. Jde o páté aktualizované vydání, na kterém se podíleli Ing. Jaroslav Kadlčák, OK1BB a Ing. Miloš Prostecký, OK1MP. Publikace již obsahuje nové povolovací podmínky. Její cena je pro členy ČRK 125,- Kč.
  5. Podle sdělení organizátora CQ WW DX Contestu je nutno deníky zaslat elektronickou cestou. Je možno použít textový editor a deník ve formátu ASCII. Jednotlivé položky budou odděleny tabulátorem. Vzhledem k trvajícímu nebezpečí nebudou zásilky zasílané poštou otevírány, proto je pravděpodobné, že k otevírání zásilek poslaných poštou nedojde ani v době vyhodnocování závodu.
  6. Diplom 777 let města Hradec Králové
    Diplom vydává radioklub OK1OHK, Dům dětí a mládeže v Hradci Králové, u příležitosti 777 let založení města Hradec Králové. Diplom se vydává na základě písemné žádosti zaslané na adresu DDM. Žádost musí obsahovat základní údaje o spojení tj. datum, čas, call, QTH, pásmo, druh provozu, report ( u SWL call protistanice ), body a čestné prohlášení. Platí spojení na KV a VKV pásmech všemi druhy provozu i v době konání závodů od 1.1.2002 do 31.12.2002. Neplatí spojení přes pozemní převaděče. Více spojení s jednou stanicí ( call ) ve stejný den platí pouze jiným druhem provozu nebo na jiném pásmu.
    Podmínky:
    celkový počet bodů je 777
    za spojení se stanicí OK1OHK 20 bodů
    za spojení se členy radioklubu OK1OHK 10 bodů
    za spojení s OK se stálým QTH v Hradci Králové nebo okrese Hradec Králové nebo jejich přechodného QTH 5 bodů
    za oboustranné spojení CW a QRP se počet bodů násobí 2x
    pro radioamatéry a SWL mladší 18 let (rozhoduje rok narození) se počet bodů násobí 2x
    Žádost o diplom do 31.3.2003 na adresu: DDM - OK1OHK, Kozinova 9, 500 03 Hradec Králové nebo na e-mail mailto:info@barak.cz
    Poplatek za vydání diplomu je 50,- Kč. Pro radioamatéry a SWL mladší 18 let ( rozhoduje rok narození ) je diplom vydáván zdarma.
    Seznam členů radioklubu OK1OHK: 1FMS, 1XFC, 1MJS, 1TPD, 1IVZ, 1CJH, 1ZHV, 1MRX, 1XFI, 1MJT, 1DXO, 1IHR, 1IPH, 1ZTO, 1ZMH, 1SMU, 1TAM, 1JYK, 2LF, 1WJH

C. Z dotazů mluvčímu ČRK

Otázka: Jsa teď dlouhodobě doma na nemocenské, vyřizoval jsem velké kvantum pošty, hlavně s radioamatéry a to pomocí e-mailu. V mém seznamu je plno roztodivných adres, a tak mne napadlo (pro dobré pamatování, lehké zapsání atd...) zda by ČRK nemohl v rámci svých investic do dění a vybavení investovat do zřízení domény [ QTH.CZ ] ?? Určitě je volná a byla by to prima adresa pro tisíce OK stanic místo různých složitých podnikových a nebo jiných adres... Případný souhlas a aktivita k jejímu zřízení by samozřejmě předpokládala následně i "náborovou kampaň" (nebo opačně) mezi OK OMs. Jistě by spousta lidí uvítala možnost mít adresu jednoduchou, dobře pamatovatelnou.

Odpověď: O myšlence, kterou navrhuješ, rada ČRK již vícekrát jednala, naposledy z podnětu OK1AU. Určitě předpokládáme, že tuto službu radioamatérům nabídneme, patrně v rámci domény crk.cz. Je to jen otázka času, kdy náklady na tuto službu budou přiměřeně dostupné. Nejde samozřejmě jen o náklady na doménu, ty si dovolit můžeme, ale také o cenu služby jako takové. Myslíme, že musí být zajištěna u solidního providera, aby byla poskytována dlouhodobě, v plné kvalitě a s naprostou spolehlivostí. Tedy profesionálně. Určitě však k uskutečnění Tvého nápadu dříve nebo později dojde.

D. Události nadcházejícího měsíce

1. Závody:

DatumZávodČas UTCDruh provozu
1.-7.11. HA-QRP Contest 00.00-24.00 CW
3.11. SSB liga, 80 m 05.00-07.00 SSB
3.11 IPA Radio Club Contest (1) 06.00-10.00 CW
3.-4.11. Ukrainian DX Contest 12.00-12.00 CW/SSB
3.-4.11. A1 Contest- MMC 144 MHz 14.00-14.00 CW
3.11. IPA Radio Club Contest (2) 14.00-18.00 CW
3.-5.11. ARRL Sweepstakes 21.00-03.00 CW
3.-5.11. North American Collegiate ARC Championship 21.00-03.00 CW
4.11. KV provozní aktiv, 80 m 05.00-07.00 CW
4.11. IPA Radio Club Contest (3) 06.00-10.00 SSB
4.11. High Speed Club CW Contest (1) 09.00-11.00 CW
4.11 IPA Radio Club Contest (4) 14.00-18.00 SSB
4.11. High Speed Club CW Contest (2) 15.00-17.00 CW
5.11. Aktivita 160 m 20.00-22.00 SSB
7.11. Miniaktiv KV 160 m 20.00-21.00 CW
9.-11.11. Japan International DX Contest 23.00-23.00 Phone
10.11. Anatolian ATA PSK31 Contest 00.00-24.00 PSK31
10.-11.11. WAE RTTY Contest 00.00-23.59 RTTY
10.11. OM Activity Contest 05.00-07.00 CW/SSB
10.11. FM Contest 145 MHz, 432 MHz 10.00-12.00* FM
10.11. SL Contest 11.00-12.00 CW
10.-11.11. OK/OM DX Contest 12.00-12.00 CW
10.11. SL Contest 12.30-13.30 SSB
12.11. Aktivita 160 m 20.00-22.00 CW
14.11. Miniaktiv KV 160 m 20.00-21.00 SSB
17.-18.11. LZ DX Contest 12.00-12.00 CW
17.11. EUCW Fraternizing CW QSO Party (1) 15.00-17.00 CW
17.-18.11. Carnavales de Tenerife 16.00-16.00 SSB
17.-18.11. All Austrian DX Contest 160 m 18.00-07.00 CW
17.11. EUCW Fraternizing CW QSO Party (2) 18.00-20.00 CW
17.-18.11. IARU 160 m Contest 18.00-08.00 CW
17.-19.11. ARRL Sweepstakes 21.00-03.00 SSB
17.-19.11. North American Collegiate ARC Championship 21.00-03.00 SSB
17.-18.11. RSGB 1,8 MHz Contest 21.00-01.00 CW
18.11. EUCW Fraternizing CW QSO Party (3) 07.00-09.00 CW
18.11. Provozní aktiv VKV 144 MHz-10GHz 08.00-11.00 CW/SSB/FM
18.11. EUCW Fraternizing CW QSO Party (4) 10.00-12.00 CW
18.11. HOT Party 13.00-17.00 CW
18.11. SSA Manadstest nr 11 14.00-15.00 CW
18.11. SSA Manadstest nr 11 15.15-16.15 SSB
21.11. Miniaktiv KV 160 m 20.00-21.00 CW
24.-25.11. CQ WW DX Contest 00.00-24.00 CW
24.-25.11. CQ WW SWL Challenge 00.00-23.59 CW
28.11. Miniaktiv KV 160 m 20.00-21.00 SSB

* Pozn.: U FM Contestu 145 MHz, 432 MHz se jedná o místní čas, nikoli o čas v UTC.

2. Radioamatérská setkání:

  1. Další setkání v Brně Maloměřicích se bude konat v sobotu 10.11.2001 v 9 hod., Jarní 50, budova Českých drah zvaná Hrad. Doprava k místu setkání je tramvajemi č. 2,3 a 7 do Židenic-Staré osady,odtud odjíždí autobus 64 na ul. Jarní. Na Starou osadu jedou také autobusy 44, 45, 56, 58, 75 a 84, trolejbusy 145 a 146. Odjezdy 64 ze Staré osady jsou 8.35, 9.15 a dále po 40 min. Z ul. Jarní od Hradu odjíždí 64 na Starou osadu 10.03,10.43, 11.23, 12.03 atd. po 40 min. Další možnost dopravy na setkání je od hlavního nádraži tramvají č.4 směr Obrany na Proškovo náměstí a po lávce přes maloměřické nádraží k Hradu. Na Proškovo náměstí jede také bus 75 ze Slatiny, Juliánova a Staré osady.
  2. Setkání Broumov se koná 17.11.2001 v pensionu "U Jarešů" v Ruprechticích u Broumova. Sraz mezi 8.30 - 9 hodinou. Občerstvení a strava zajistěna. Zájemce o účast pořadatel prosí o přihlášení asi 10 dnů předem, a to po PR na OK1FOD, případně před nebo po senior kroužku na OK1AID přes OK0C. Dopravu od vlaku z Ruprechtic případně od autobusu z Broumova jsou schopni pořadatelé zajistit, stejně tak i ubytování. Navádění přes OK0C nebo 145,525. Po ukončení akce okolo 14.hodiny možno navštívit nejvyšší horu okresu Náchod Ruprechtický špičák 888m. Na viděnou se těší členové OK1KIX.
  3. 14. prosince bude poslední setkání radioamatérů v Čivicích u Pardubic. Je to na silnici Přelouč - Pardubice a z Pardubic tam jede autobus č.14 od OD TESCO v 15.30. Sál bude otevřen od 15 hodin. Souběžně se setkáním proběhne i konference radioamatérů Pardubického kraje, kde by měl být zvolen krajský manažer. Takže naviděnou v Čivicích. Béda, OK1DOZ.

3. Volby krajských manažerů ČRK

  1. V Praze je v současnosti rozesílán členům ČRK anketní lístek k volbě krajského managera a ustavení odbočky ČRK v hlavním městě. Případné dotazy adresujte na současného managera ČRK v Praze, Otu, OK1TO: ok1to@volny.cz.
  2. V sobotu 17.listopadu 2001 se koná krajská konference Moravskoslezkého kraje, na které proběhne řádná volba krajského manažera. Konference se uskuteční v prostorách Vysoké školy báňské Technické univerzity v Ostravě - Porubě, v budově Nové Knihovny (NK), od 10:00 hod. Prezentace účastníků od 9:00 hod. na vrátnici budovy NK (příjezd tramvají č. 7, 8, 17 z nádraží Svinov, zastávka Areál VŠB).
    Program:
    a. Zahájení, informace o vytváření krajské odbočky, představení kandidátů na pozici krajského manažera.
    b. Diskuse, případně doplnění kandidátky z přítomných členů ČRK.
    c. Řádná volba krajského manažera pro kraj Moravskoslezký, případně volba členů krajské odbočky ČRK.
    d. Oficiální zápis průběhu krajské konference a výsledku voleb krajského manažera.
    Po skončení konference bude pokračovat neformální setkání spojené s prohlídkou radioklubu OK2KQM na VŠB-TUO. Srdečně jsou zváni všichni radioamatéři.
    Kontaktní osoba:
    Dušan Müller, OK2MDW, tel: 069/699 4212, e-mail: mailto:dusan.muller@vsb.cz.
  3. Konference Pardubického kraje bude 14.prosince (souběžně se setkáním radioamatérů) v Čivicích. Sál bude otevřen od 15 hodin, zahajení asi v 16 hodin.
    Kontaktní osoba: Bedřich Jánský, OK1DOZ, Družby 337, 530 09 Pardubice, tel: 040/ 66 43 102, e-mail: ok1kpa@qsl.net

Za Radu Českého radioklubu

Petr Čepelák, OK1CMU,
mluvčí ČRK

Prohlášení pro evidenci ČRK
Prohlášení pro QSL službu
Prohlášení pro Call Book
© OK1CMU, 2001