Přeskočit na obsah

Bulletin ČRK č.11/2004

Vážení přátelé,

jelikož jedenácté číslo Bulletinu ČRK je poslední v tomto roce, dovolte mi, prosím, abych Vám touto cestou jménem rady, sekretariátu a QSL služby ČRK popřál příjemné prožití vánočních svátků a šťastný nový rok v životě osobním i radioamatérském. V souvislosti s vánočními svátky bych Vás chtěl také informovat, že od 22.12. 2004 do 3.1.2005 bude sekretariát ČRK uzavřen.

A. Hlavní události měsíce listopadu

  1. 6.11. se konalo první zasedání nově zvolené Rady ČRK, na kterém:
    • byl zvolen jako:
      místopředseda - Ing. Jiří Němec, OK1AOZ
      člen výkonného výboru ČRK - Ing. Jaromír Voleš, OK1VJV
      • Ing. Jiří Němec, OK1AOZ
      • Ing. Miloš Prostecký, OK1MP
      • Miloslav Folprecht, OK1VHF
      • František Dušek, OK1WC
      • Jan Litomiský, OK1XU
      • Radek Hofírek, OK2UQQ
      hospodář - Miloslav Folprecht, OK1VHF
      vedoucí pracovní skupiny
      • Mgr. Karel Odehnal, OK2ZI - VHF/UHF odborná pracovní skupina
      • Stanislav Veit, OK1AU - HF odborná pracovní skupina
      • Vladislav Zubr, OK1IVZ - odborná pracovní skupina pro mladé a začínající radioamatéry
      • František Dušek, OK1WC - HST odborná pracovní skupina
      • Bedřich Sigmund, OK1FXX - odborná pracovní skupina pro regiony ČRK
      • JUDr. Vladimír Novotný, OK1CDA - odborná pracovní skupina pro radioamatérský záchranný systém TRASA
      • Ing. Vladimír Mašek, OK1DAK - EMC, EUROCOM odborná pracovní skupina
      • Mgr. Petr Voda, OK1IPV - PR odborná pracovní skupina
      • Ing. Tomáš Krejča, OK1DXD - odborná pracovní skupina pro historickou dokumentaci
      • František Dušek, OK1WC - technická odborná pracovní skupina
      • Ing. Jiří Němec, OK1AOZ - odborná pracovní skupina pro přípravu povolovacích podmínek
      • Ing. Josef Plzák, OK1PD - odborná pracovní skupina pro QSL službu
      • Radek Hofírek, OK2UQQ - odborná pracovní skupina pro přípravu nové legislativy ČRK
      • Radek Hofírek, OK2UQQ - odborná pracovní skupina pro správu nemovitostí ČRK
      • Miloslav Folprecht, OK1VHF - ekonomická odborná pracovní skupina.
    • byl jmenován manažerem
      • Mgr. Karel Odehnal, OK2ZI - VKV/UHF manažer
      • Ondřej Koloničný, OK1CDJ - VKV/UHF Contest manažer
      • Stanislav Veit, OK1AU - KV manažer
      • Ing. Miloš Prostecký, OK1MP - diplomový manažer.
    • Rada vzala na vědomí ústní informaci Dr. Vojtěcha Kroba, OK1DVK o činnosti QSL služby v uplynulém období a informaci OK1MP a OK1VJV o nutnosti řešení personálních otázek obsazení QSL služby zaměstnancem po odchodu OK1DVK k 31.12.2004.
    • OK1VJV, informoval, že radioklub OK1KHL nabízí bezplatné zajištění prezentace ČRK na 30. radioamatérském setkání slovenských radioamatérů v Tatranských Matliaroch ve dnech 19. - 21. listopadu 2004 a rada tuto nabídku schválila .
    • OK1FUA podal informaci, že byly dokončeny všechny práce související s rozesíláním výsledkových listin, diplomů a plaket ze ročník 2003 OK-OM DX Contestu.
    • Rada vzala na vědomí dopis OK2QX obsahující nabídku na vydání nové knihy o radioamatérských diplomech (KV a VKV) v internetové podobě, a nabídce spolupráce na tvorbě dalších obdobných publikací pro radioamatéry.
    • OK2ZI předložil návrh změny podmínek VKV Provozního aktivu: násobičem jsou všechny velké čtverce se kterými bylo pracováno včetně čtverce vlastního, a to na každém pásmu zvlášť. Rada změnu schválila s účinností od 1.1.2005.
    • OK1VHF byl pověřen zveřejněním seznamu zapůjčených zařízení, které jsou v majetku ČRK v podobě : druh zařízení - pořizovací cena - volací značka vypůjčitele.
    • Rada jmenovala inventarizační komisi ČRK ve složení OK1UDN, OK1AGE, OK1CMU, OK1VHF, a uložila provést inventarizaci majetku ČRK k 31.12.2004.
    • Rada schválila členy odborné pracovní skupiny pro přípravu povolovacích podmínek: OK1AOZ, OK1MP, OK1XU, OK1AU, OK1VHF, OK8YD.
    • Rada schválila změnu názvu OK Maratonu na název "OK Maraton - O putovní pohár Josefa Čecha, OK2-4857"
    Plné znění zápisu z jednání rady ČRK naleznete na http://www.crk.cz/CZ/AKTDC.HTM.

     

  2. Český radioklub odeslal dne 11.listopadu 2004 Českému telekomunikačnímu úřadu dopis ve věci rozšíření kmitočtového přídělu v pásmu 7 MHz amatérské službě. Jak ukazuje příloha normativní části Telekomunikačního věstníku - částky 11 z letošníko roku, předchozí iniciativy ČRK směrem k pásmu 7 MHz přinesly výsledek. Plné znění dopisu je na http://www.crk.cz/CZ/PREDPISAKTC.HTM .

     

  3. Český radioklub obdržel od ČTÚ e-mailem soubor tří návrhů předpisů týkajících se (i) radioamatérského provozu: předpisu provozního, kvalifikačního (o zkouškách) a o tvorbě volacích značek - ke stáhnutí na http://www.crk.cz/CZ/PREDPISAKTC.HTM. Návrh je plně koordinovaný s doporučeními CEPT. Předpokládá sloučení stávajících tříd A - C do jediné třídy A (HAREC) a zřízení nové, "novické", mezinárodně nekoordinované třídy N, do níž by také přešli držitelé stávající třídy D. Nová třída A by držitelům od 18 let umožnila práci na všech KV i VKV pásmech výkonem do 750 W (v mezinárodních závodech a při provozu EME výkonem až 1,5 kW při provozu uvnitř obce a až 3 kW při provozu mimo obec). Třída N by držitelům od 12 let umožnila práci ve všech VKV pásmech výkonem do 65 W. Držitelé stávající třídy D by měli možnost do 5 roků od počátku účinnosti předpisu přejít po složení rozdílových zkoušek do nové třídy A. Kterýkoli z doručených návrhů neřeší, zda předmětem zkoušek pro některou z obou tříd by byla také zkouška ze znalosti telegrafie. To by patrně bylo řešeno novými osnovami zkoušek. Stávající osnovy vydal ČTÚ vlastním opatřením. ČTÚ požádal, aby stanoviska k návrhům byla zaslána do 10.prosince 2004. Naše čtenáře proto prosíme, aby v případě, že budou mít zájem své připomínky k návrhům sdělit nově zřízené pracovní skupině ČRK pro přípravu provozních předpisů, učinili tak co nejdříve na adresu vedoucího pracovní skupiny, Jirky, OK1AOZ.

     

  4. 27.11.2004 byl do balíku návrhů vyhlášek doplněn další, návrh vyhlášky o náležitostech žádosti o koncesi. Jeho problémem může být požadavek na uvedení zeměpisných souřadnic stanoviště v systému WGS 84 s přesností na 1 vteřinu a nadmořské výšky stanoviště s přesností na 1 m. Pracovní skupina ČRK pro přípravu nových předpisů všechny návrhy průběžně posuzuje při osobních schůzkách a v trvalé diskusi na internetu. Cílem je připravit podklady pro jednání výkonného výboru ČRK, který se sejde dne 7.prosince, a připraví závěrečný souhrn připomínek ČRK tak, aby je ČTÚ obdržel v zadaném termínu. Současně budou tyto připomínky i zveřejněny.

B. Upozornění

  1. Po více než desetiletí příprav (oprava větrné elektrárny, výroba nového zdroje) se v době přibližně od 10.12.2004 do 10.1.2005 Jarda, OK1FOW, pokusí o vysílání z ostrova Nelson - 62°15'S 58°59'W v souostroví Jižní Shetlandy, kde byla polárníkem Jaroslavem Pavlíčkem vybudována česká polární stanice s minimálními materiálními nároky, a kde jsou testovány možnosti změny životního stylu. Vysílání bude demonstrativní a délka a výkon vysílání budou záviset na dobíjení a stavu baterií. Vysílání má dokázat, že jakákoliv náročnější radioamatérská expedice představuje ohrožení životního prostředí jeho dlouhodobým zničením, neboť ke svému provozu potřebuje mnoho agregátů na benzínový nebo naftový pohon. Je známo, že k tomu již došlo. Někdy i při nuceném a rychlém odjezdu zůstává i část použité a nepoužité výstroje expedice. V poslední době se životní prostředí zhoršuje a radioamatérské neuvážlivé chování stavu věcí příliš nepomůže. Dost velká cena za zničené prostředí (někdy i nenávratně) pro další generace. Proto se Jarda pokusí s minimem vysílat z polární stanice na ostrově Nelson. Po dlouholetém snažení o sponzorskou spoluúčast nakonec tuto expedici financuje ze svých finančních zdrojů a prostředků své ženy, která ho bude provázet a pomáhat mu. Veškeré vybavení bude letecky přepraveno z České republiky a dále převezeno autobusem do Puento Arenas v Chille, kde se rozhodne, zda se podařilo zajistit dopravu na ostrov King Georg, odkud je pak ještě třeba přepádlovat na gumovém člunu na ostrov Nelson.

    Volací znak: OL0ANT
    Kenwood TS 570D
    Anténa vertical 20,15,10m + dipol 80,160m
    Baterie 12V/40Ah 15kg
    QSL via OK1FOW
    Ostatní informace o pobytu a stanici na http://www.antarctica.cz/

  2. Radioklub OK1KPA informuje, že zakoupil nadnárodní doménu ok1kpa.com a nový webhosting s prostorem 100MB. Opravte si, prosím, ve svých záložkách odkaz na stránky OK1KPA (Radioklub Pardubice) nově http://www.ok1kpa.com. Na ok1kpa.com naleznete například:
    - několikrát týdně (někdy i několikrát denně) aktualizované informace z radioamaterského světa - http://www.ok1kpa.com
    - oficiální výsledky závodů - Mistrovství ČR v práci na VKV, A1 Contest, VKV Provozní aktiv, - http://www.ok1kpa.com/vysledkyzavodu.htm
    - formulář pro on-line zasílání hlášení z Provozního aktivu na VKV - http://www.ok1kpa.com/pa
    - podmínky Provozního aktivu na VKV - http://www.ok1kpa.com/pa-podminky.htm
    - informace a termíny setkání radioamatérů v Čivicích u Pardubic - http://www.ok1kpa.com/civice

     

  3. Radioklub OK2KDJ ve Frenštátě p.R. pořádá v dubnu 2005 radioamatérské zkoušky. Potřebujete-li si zvýšit třídu, případně znáte-li další zájemce o licenci, ozvěte se. Za pořadatele je Vám k dispozici pan Miroslav Vetešník (OK2SIA) na adrese ok2kdj@astrafren.cz. Přihlásit se můžete do 10.3.2005. Čím dříve tak učiníte, tím lépe. Na přelomu března a dubna se předpokládá setkání zájemců v rámci krátkého kurzu před zkouškou

     

  4. S koncem roku 2004 opět přichází čas zaplacení členských příspěvků Českého radioklubu, a proto si dovoluji připomenout způsob jejich úhrady. K platbě členského příspěvku můžete použít složenku, kterou naleznete v časopise Radioamatér 6/2004. Jako variabilní symbol platby poslouží Vaše nové členské číslo, které najdete na adresním štítku obálky, ve které jste obdrželi Radioamatéra číslo 6, případně Vám ho samozřejmě rád sdělí i sekretariát ČRK. Příspěvky můžete uhradit i převodem z účtu na účet ČRK číslo 204368309/0800. Členské příspěvky do ČRK pro rok 2005 jsou stejné, jako v předchozích letech, to znamená že:
    - řádný členský příspěvek je 400,- Kč.
    - studenti, důchodci (v případě, že důchod je jediným zdrojem jejich příjmu) a invalidé zaplatí 200,- Kč.
    - děti a mládež, kteří nedosáhnou v daném roce 16 let, platí roční částku 50,- Kč.
    Pro všechny platí stejná členská práva a výhody (členský časopis a QSL služba zdarma).

     

  5. Počátkem ledna 2005 bude zveřejněna další aktualizace OK CallBooku. Pokud v něm ještě nejste uvedeni, případně chcete pozměnit některý z údajů, učiňte tak nejlépe do konce roku 2004, abychom požadované úpravy stačili zohlednit již v lednové aktualizaci.

C. Z dotazů mluvčímu ČRK

Dotaz: "Dobrý den, přátelé, se zájmem sleduji novou diskusi kolem nového návrhu povolovacích podmínek, a chci se tímto zeptat, jaké stanovisko k tomu zaujímá VV ČRK a jestli jsou už navrženy nějaké změny z vaší strany. Hodně podnětných připomínek je například na diskusním fóru webu OK2KKW. Osobně bych přpomínkoval:
1.snížení výkonu současných Déčkarů ve třídě NOVICE na 60W z původních 100W
2.nezohlednění praxe právě u déčkařů a jejich degradace na úroveň nováčků
3.nejasnost ohledně zkoušky na CW a pod.
Chybí třeba taky možnost u déčkařů s praxí pracovat v některých fone KV bandech, například jako současná třída C. Naopak čerstvý céčkař může po přeřazení pracovat zrovna s maximálním výkonem a všude, aniž by měl nějakou praxi. Zdá se mi tento návrh poněkud nepropracovaný a bylo by dobré zkusit zkontaktovat předkladatele tohoto návrhu a pokusit se tento návrh upravit spolu s ním za pomoci právě někoho z VV ČRK. Ještě by možná stálo za to zjistit, kdo z "amatérů" inicioval znění právě takovéhoto návrhu. Na sjezdu se diskutovalo o tom, že se na ministerstvu "střídá" několik amatérů, kteří jaksi napovídají úředníkům, jak na to. Ale možná jste již takovéto kroky podnikli a moje připomínka je bezpředmětná. Děkuji a jsem s pozdravem."

Odpověď: "NZ, díky za Tvůj e-mail. Pracovní skupina ČRK pro přípravu provozních předpisů samozřejmě nové návrhy ČTÚ zaregistrovala, stejně tak i veřejnou diskusi k nim. Také e-mail s Tvými návrhy jí předám. Pracovní skupina jednala naposledy 24.11. a výstupy své práce předá k posouzení výkonnému výboru ČRK, který se sejde 7.12. Po schválení výkonným výborem budou definitivní připomínky ČRK zaslány ČTÚ a současně i zveřejněny."

Dotaz: "Dr OMs, velmi snažně prosím, udělejte něco s konferencí ČRK. Jsem přihlášen dva roky a občas se mi dostane cenné informace a proto se nechci odhlašovat, což mi asi nabídnete, ale už mi dochází - stejně jako mnoha lidem - síly se tím ... brodit. Prosím, 1. buď zřiďte chat odděleně od provozní a technické tématiky, nebo 2. vymezte obsah a zaměření diskuse. Velmi mnoho hams vám bude vděčno."

Odpověď: ""DR OM, díky za podnět, není ojedinělý. S listserverem OK List jsme dosud hosty na serveru Městské knihovny v Praze. V krátké době ho chceme přenést na server, který je hlavním poskytovatelem internetových služeb pro naše potřeby, a pak bude možné i tématické rozdělení OK Listu. Přitom je dobře možné rozdělení, které v podstatě navrhuješ, tj. na zprávy obecné, technické a provozní. A lze si představit i rozdělení podle úplně jiných zásad - zde bude třeba nechat proběhnout diskusi mezi uživateli. V každém případě nebude jakékoli rozdělení zárukou, že uživatelé budou dostávat jen takové zprávy, o jaké stojí, a že úroveň příspěvků nebude velmi rozkolísaná. To ukazují zkušenosti z BBS v síti packet radia, kde jsou témata diskuse rozdělena do podstatně většího počtu velmi rozmanitých rubrik. Uživatelé zkrátka posílají takové zprávy, jaké považují za užitečné a účelné oni sami, což je otázkou jejich vlastního úsudku (stejně tak můžeme říci otázkou jejich soudnosti či sebekázně), což je individuální věcí každého z nich - jakýkoli pokus o vymezení obsahu a zaměření diskuse je v otevřených diskusních fórech na úrovni tzv. "zbožných přání". A pokusy diskusi moderovat by vedly k tomu, že by se uživatelé cítili omezováni ve svobodě projevu, nebo by se rovnou cítili být cenzurováni. Nemluvě o tom, že - právě díky velké rozkolísanosti kvality příspěvků - by přijetí úlohy moderátora bylo něčím, co nelze od kohokoli spravedlivě požadovat. Tématicky nevymezené diskusní fórum má přinejmenším jednu výhodu: ten, kdo zde vznese dotaz či prosbu o pomoc či radu, má nejlepší šanci, že se najde někdo, kdo odpoví."

D. Události nadcházejícího měsíce

1. Závody:

DatumČas UTCZávodDruh provozu
2.12. 00.00-06.00 QRP ARCI Topband Sprint CW/SSB
2.12. 17.00-20.00 SSA 10 m Aktivitetstest CW/SSB/FM
3.-5.12. 22.00-16.00 ARRL 160 Meter Contest CW
4.12. 00.00-24.00 TARA RTTY RTTY
4.12. 04.00-06.00 Wake-Up! QRP Sprint CW
4.12. 06.00-08.00* SSB liga, 80m SSB
4.-5.12. 18.00-18.00 TOPS Activity Contest 3.5 MHz CW
5.12. 06.00-08.00* KV PA , 80m CW
5.12. 20.00-24.00 QRP ARCI Holiday Spirits Homebrew Spr. CW
6.12. 21.30-22.30 Aktivita 160m SSB
7.12. 02.00-04.00 ARS Spartan Sprint CW
11.-12.12. 00.00-24.00 28 MHz SWL-Contest CW/SSB
11.-12.12. 00.00-24.00 ARRL 10 meter Contest CW/SSB
11.12. 06.00-06.59* OM Activity Contest CW
11.12. 07.00-07.59* OM Activity Contest SSB
11.12. 10.00-12.00* FM Contest 144MHZ a 432MHz FM
12.12. 14.00-15.00 SSA Manadstest nr 12 SSB
12.12. 15.15-16.15 SSA Manadstest nr 12 CW
13.12. 21.30-22.30 Aktivita 160m CW
17.12. 21.00-24.00 AGB PARTY Contest CW/SSB/DIGI
17.12. 21.00-23.00 Russian 160 Meter Contest CW/SSB
18.-19.12. 00.00-24.00 MDXA PSK-31 DeathMatch PSK-31
18.12. 00.00-24.00 OK DX RTTY Contest RTTY
18.12. 00.00-23.59 RAC Canada Winter Contest CW/SSB
18.-19.12. 14.00-14.00 Croatian CW Contest CW
18.-19.12. 15.00-15.00 Stew Perry Topband Distance Challenge CW
18.-19.12. 16.00-16.00 International Naval Contest CW/SSB
19.12. 07.00-12.00 9A Activity Contest 144MHz  
19.12. 08.00-11.00 VKV provozní aktiv 144MHz a výše  
19.12. 08.00-11.00 MČR dětí a mládeže na VKV  
25.12. 07.00-10.00 SSA Jultest (1) CW
26.12. 02.00-09.59 RAEM Contest CW
26.12. 07.00-10.00 SSA Jultest (2) CW
26.12. 07.00-11.00 Vánoční VKV závod 144MHz (1) ALL
26.12. 12.00-16.00 Vánoční VKV závod 144MHz (2) ALL
26.12. 08.30-10.59 DARC XMAS-Contest CW/SSB

 

Pozn.: Jedná se o místní čas, nikoli UTC.

2. Radioamatérská setkání:

  1. Poslední letošní setkání radioamatérů v Čivicích u Pardubic bude v pátek 10.prosince 2004. Protože sjezdem ČRK skončila funkční doba pro krajského manažera Pardubického kraje, bude provedena jeho volba.

     

  2. Tradiční setkání amatérů v Olomouci bude 28.12.04 od 14 hod. Otevřeno od 11.00.hod. Občerstvení zajištěno. Místo setkání: DDM Olomouc, Tř.17.listopadu 47. Je to přátelské posezení amatérů a příznivců. Pro případné prodejce je omezený počet míst. Proto nutno předem objednat na - technika@ddmolomouc.cz nebo na tel.776257526 SMS.

     

  3. Setkání radioamatérů z Brna a okolí se bude konat v sobotu 4.12. od 8 do 11 hod. v restauraci LAMPLOTA u Hl. nádraží, Nádražní 8. Vchod je mezi prodejnou potravin LAMPLOTA a mezi bývalým kinem Čas.

     

  4. Radioamatéři z Teplicka, Ústecka a okolí pořádají v sobotu 11.12.2004 předvánoční setkání radioamatérské veřejnosti v oblíbeném motorestu SPORT v Duchcově. Začátek, jako obvykle, mezi 13 až 14 hodinou. Pro motoristy: místo setkání je na začátku města (50 m od značky DUCHCOV při příjezdu od Teplic za autobazarem), kdo přijede z druhé strany (od Mostu, Bíliny atd.), pak na konci tohoto města směr Teplice proti benzinové pumpě. A kdyby se někomu povedlo zabloudit, ptejte se na fotbalový stadion, motorest s ním sousedí. Pro ty, co přijedou vlakem (doporučeno): z nádraží asi 500 metrů směrem do města a za železničním nechráněným přejezdem je vlevo autobazar a hned za ním motorest SPORT.

     

  5. Setkání přátel a nepřátel radioklubu Zvičina OK1KOB se koná jako každoročně ve Zboží u Dvora Králové nad Labem 27.prosince 2004 od 18.00 hodin do svítání. Všichni jsou srdečně zváni popovídat s přáteli, namíchnout nepřátele a na promítání o historii klubu, dobré jídlo a pití a bohatou předsilvestrovskou tombolu. Pro neznalé - je to ve směru od Hradce Králové a Jaroměře, v Choustníkově Hradišti odbočit doprava na Dvůr Králové a Zboží je první obec. Setkání v restauraci - je to třetí dům vpravo.

Za Radu Českého radioklubu

Petr Čepelák, OK1CMU,
tajemník ČRK

Poznámka: U položek označených * naleznete kompletní znění na internetových stránkách ČRK http://www.crk.cz.

Vaše informace celostátního a regionálního významu, které by mohly zajímat radioamatéry v OK, rádi zveřejníme. Pošlete e-mail: Petrovi, OK1CMU, crk@crk.cz, s informacemi pro radu Českého radioklubu, pro stanici OK1CRA a Bulletin ČRK, Martinovi, OK1FUA, casopis@crk.cz, s informacemi pro časopis Radioamatér, Honzovi, OK1XU, webmaster@crk.cz, s informacemi pro WWW stránky ČRK, všem současně s informacemi pro všechna uvedená media.

© OK1CMU, 2001