Přeskočit na obsah

Bulletin ČRK č.11/2005

Milí přátelé,

ač se to může zdát neuvěřitelné, konec roku 2005 je za několik týdnů tady. Proto mi dovolte, abych Vám jménem Rady, sekretariátu a QSL služby ČRK popřál příjemné a klidné prožití vánočních svátků a mnoho osobních, pracovních a samozřejmě radioamatérských úspěchů v roce 2006.

A. Hlavní události měsíce listopadu

  1. Počátkem listopadu rozeslal Český radioklub Memorandum k problematice širokopásmových datových přenosů po energetických sítích (tzv. Power Line Communication / Broadband over Power Line - PLC/BPL). Memorandum bylo zasláno těmto institucím: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR - hospodářský výbor; Senát Parlamentu ČR - výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu; Legislativní rada vlády ČR; Ministerstvo informatiky ČR; Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR; Ministerstvo obrany ČR; Ministerstvo vnitra ČR; Bezpečnostní informační služba ČR; Úřad pro zahraniční styky a informace; Český telekomunikační úřad; Český normalizační institut a Česká tisková kancelář. V memorandu ČRK požaduje:
    • aby přenos dat v elektrovodné síti technologií PLC/BPL byl z hlediska elektromagnetické slučitelnosti považován za radiokomunikační systém a na jeho technická zařízení byly plně vztaženy stejné požadavky, jako na radiokomunikační zařízení včetně požadavků elektromagnetické slučitelnosti a včetně požadavku na ověření shody vlastností těchto zařízení se standardy pro radiokomunikační zařízení při jejich uvádění na trh i do provozu,
    • aby v normách ČR byly plně implementovány zásady legislativy EU a opatření ITU o ochraně amatérské radiokomunikační služby před nežádoucím rušením způsobeným provozem systémů PLC/BPL, a aby v ČR byly povoleny jen nejvyspělejší formy a zařízení technologie,
    • aby k usnadnění identifikace zdrojů rušení radiokomunikačních služeb byla zřízena povinná ústřední evidence všech připravovaných a existujících instalaci PLC/BPL systému,
    • aby PLC/BPL technologie s ohledem na její negativní dopady na všechny radiokomunikační služby a elektromagnetickou slučitelnost vůbec, byla podrobena veřejné diskusi za účasti zástupců všech uživatelů kmitočtového spektra, a tuto diskusi Česká republika prosazovala i v EU,
    • aby využití elektrovodných sítí jako telekomunikačních medií bylo prověřeno z hlediska zákona o elektronických komunikacích, předpisů o bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a zásad ochrany rovných podmínek v hospodářské soutěži.

    Celé memorandum, ke kterému se připojily také ČAV, OK QRP klub, OKDXF a Československý DX Club, můžete nalézt na http://www.crk.cz/CZ/BULL_MB_PLC.HTM.

  2. Koncem listopadu vypověděl Český radioklub smlouvu o pronájmu míst pro převaděče, majáky a zařízení sítě PR v objektech společnosti České radiokomunikace a.s., dnes RADIOKOMUNIKACE a.s. Přestože ČRK již při uzavírání této smlouvy v prosinci 2004 deklaroval, že smlouvu uzavírá na přechodné období jednoho roku, a i během roku 2005 na danou skutečnost několikrát upozorňoval, ihned po vypovězení zmiňované smlouvy se rozvířila mezi radioamatérskou veřejností na toto téma diskuse, při které padají některá nezasvěcená tvrzení a zbytečně se rozhořívají vášně. Jak se věci mají ve skutečnosti se můžete dozvědět z prohlášení předsedy ČRK, jež naleznete zde: http://www.crk.cz/CZ/AKTDC.HTM. V této souvislosti ČRK obdržel informaci od Milana, OK1VWK, o možnosti umístění radioamatérských zařízení v objektech firmy ČDT (http://www.cdt.cz). Nejedná se o umístění bezplatné, ale o komerční pronájem telekomunikačních prostor za jasně definovaných podmínek. Dle Milana mohou být tyto podmínky výhodnější, než v objektech ČRa. Firma ČDT sice nemá k dispozici tak exponované kóty, jako ČRa, disponuje ale řadou jiných zajímavých objektů zejména ve větších městech (Kladno, České Budějovice, Olomouc a jiné). Zájemci o další informace můžou kontaktovat Milana na emailu ok1vwk@seznam.cz.

B. Upozornění

  1. Ještě jednou upozorňujeme, že s účinností novely Zákona o elektronických komunikacích - ZoEK - skončilo přechodné období, kdy povinnost hradit správní poplatky za úkony spojené s vydáváním a prodlužováním platností koncesí nebyla určena se všeobecnou právní závazností. Poplatky se tedy již vybírají přesně tak, jak zákon stanoví, tzn. 400,- Kč za vydání průkazu odborné způsobilosti, 500,- Kč za vystavení koncese a 200,- Kč za prodloužení platnosti koncese.

     

  2. Novela také stanovila, že platnost všech průkazů odborné způsobilosti, které byly vydány podle dosud platných předpisů, končí dnem 30.dubna 2007. Všichni držitelé takových průkazů mohou do uvedeného data požádat ČTÚ o vystavení nového průkazu. Z informací obdržených z ČTÚ vyplývá, že pro získání průkazu odborné způsobilosti HAREC skutečně postačí jakýmkoliv věrohodným způsobem prokázat získanou odbornost. Mezi tyto doklady patří, mimo jiné, i povolení vydávaná do "odvolání" (šedá knížečka), dnes již vlivem zákona neplatná, nebo další, byť již neplatná povolení atd. Prostě cokoliv věrohodného, co někde najdete. Podmínky pro získání průkazu odborné způsobilosti HAREC jsou, vyjma výše uvedeného dokladování, ještě dvě další:
    • Musí být podána žádost o vydání průkazu odborné způsobilosti HAREC. Žádost může být psána volnou formou, stačí napsat větu: "Žádám o vydání průkazu odborné způsobilosti HAREC. Doplníte datum svého narození. Dále uvedete svoje jméno, příjmení a adresu, na kterou vám má být průkaz HAREC doručen. Bylo by vhodné a usnadnilo by to práci při vydávání průkazu, doplnit i volací značku. Přílohou bude kopie dokladu, kterým lze věrohodně doložit složení radioamatérských zkoušek, nejlépe kopie starého vysvědčení nebo průkazu HAREC. Kdo jej nevlastní, přiloží kopii libovolného věrohodného dokladu, jak je uvedeno výše. Žádost pak podepíšete a odešlete buď doporučeně poštou, nebo odnesete do podatelny ČTÚ, kde si samozřejmě necháte kopii žádosti potvrdit. Je účelné (ovšem nepovinné), aby součástí žádosti o vystavení nového průkazu HAREC byla i žádost o uvedení údaje, že žadatel složil zkoušku z telegrafie (samozřejmě: odpovídá-li to pravdě). Může to usnadnit život v případech, kdy budete žádat o koncesi v zemích, které nepřistoupily na doporučení CEPT, a kde se zkouška z telegrafie dosud požaduje. Údaj je třeba uvést ve formátu WPM, tj. počet slov za minutu, kde za slovo se považuje pětimístná skupina. Pokud jsme dle dříve platných předpisů složili zkoušku z telegrafie např. tempem 75 znaků za minutu, odpovídá to tempu 15 WPM. Vzor žádosti najdete na stránce http://www.crk.cz/CZ/KONCEC.HTM.

       

    • Žádost musí být podána včas, tak, aby každý z radioamatérů vlastnil "nový" HAREC nejpozději ke dni 30.4.2007. (musí ho držet v ruce). Komu se to nepovede včas zařídit, je vystaven nebezpečí, že se po uvedeném datu dočká zahájení správního řízení o odnětí individuálního oprávnění (byť i platného) z moci úřední. Dalším krokem je pak už jen opakování zkoušky. Přesto doporučujeme, abyste s podáním žádosti sečkali cca do 2.čtvrtletí 2006, neboť v současnosti je ČTÚ žádostmi zavalen.

    Za vydání průkazu odborné způsobilosti HAREC podle této novely ZoEK se NIC NEPLATÍ. Vyřízení je ZDARMA, neboť se jedná o výměnu vlivem změny zákona. Vydání průkazu na základě nově skládaných zkoušek samozřejmě zpoplatněno je.

  3. K četným dotazům na vzory žádostí podávaných na ČTÚ poznamenáváme, že zákon ani vyhlášky neříkají, že žádosti je potřeba podávat na předepsaných formulářích, proto je podstatné jen to, aby žádosti obsahovaly údaje, které zákon a vyhlášky závazně vyžadují. Z toho plyne, že jednak ČTÚ není povinen, a vlastně ani oprávněn, zpracovat a zveřejnit závazné vzory, jednak to, že vzorů může existovat spousta, a všechny mohou být správné. O to, aby vzory uvedené na stránkách ČRK (http://www.crk.cz/CZ/KONCEC.HTM) odpovídaly zákonu i praxi, se snažíme usilovně, a nezachytili jsme, že by ČTÚ nějakou žádost zpracovanou podle našich vzorů a doporučení vrátil jako nedostatečnou.

     

  4. Platba členských příspěvků pro nadcházející rok. K zaplacení příspěvku můžete využít složenku, která byla vložena do Radioamatéra číslo 6, případně lze zaslat peníze převodem z Vašeho účtu na účet Českého radioklubu, který je 204368309/0800, a nebo zaplatit v hotovosti přímo na sekretariátu ČRK. Záleží na Vás, který ze způsobů úhrady Vám vyhovuje více, důležité je, aby bylo vždy jako variabilní symbol platby použito členské evidenční číslo. To je uvedeno na adresním štítku obálky, ve které dostáváte časopis Radioamatér, případně si o něj mailujte na crk@crk.cz, nebo volejte na 266 722 240.

    Členské radiokluby ČRK obdrží k aktualizaci klubovou kartu a seznam členů, na kterém vyznačí, za které své členy a v jaké výši klub příspěvek platí. Celkovou sumu uhraďte jedním z výše uvedených způsobů, jako variabilní symbol platby se pro tento účel uvádí registrační číslo klubu.

    Splatnost všech členských příspěvků byla stanovena na 28.2.2006 a jejich výše pro rok 2006 je následující:

    • řádný členský příspěvek ve výši 600,- Kč ročně,
    • snížený členský příspěvek ve výši 400,- Kč ročně pro členy, kteří nemají jiné příjmy, než dále uvedené, nebo příjmy z kapitálového majetku, a kteří jsou:
      • ve věku od 16 do 18 let včetně,
      • ve věku od 19 do 26 let včetně, pokud se připravují v řádném denním studiu na budoucí povolání,
      • poživatelé starobního nebo invalidního důchodu,
    • zvláštní snížený členský příspěvek ve výši 50,- Kč ročně pro členy ve věku do 15 let včetně.

     

  5. QSL služba pro nečleny ČRK. Pokud nereflektujete na členství v ČRK, ale přesto chcete využívat QSL službu, zaplaťte si roční poplatek za užívání QSL služby nečleny ČRK, který byl pro rok 2006 stanoven na 800,- Kč bez DPH tj. 952,- Kč včetně 19% DPH. Tato částka se vztahuje na jednu osobu (operátora, posluchače, radioklub) bez ohledu na počet značek, které má přiděleny, s výjimkou osob působících jako QSL manažer. Úhradu opět proveďte jedním z výše popsaných způsobů. Jako variabilní symbol platby uveďte 60007 a do zprávy pro příjemce napište, za jako značku byla QSL služba placena. Stejně jako u všech druhů členských příspěvků i zde byla stanovena splatnost na 28.února 2006.

     

  6. V minulém bulletinu jsme Vás informovali, že na WEBu ČTÚ se objevil dlouho slibovaný přehled vydaných povolení - http://www.ctu.cz/main.php?pageid=227&action=amateri, který u každé značky obsahuje údaj o konci platnosti povolení a o číslu rozhodnutí, pod nímž byla koncese vydána. Dle posledních informací z ČTÚ začíná úřad pracovat výhradně s touto elektronickou databází, ta však prý některé značky neobsahuje. Doporučujeme proto všem, aby ve vlastním zájmu v databázi ověřili správnost svých údajů, a na případné nesrovnalosti ČTÚ písemně (nikoli telefonicky) upozornili.

     

  7. Na http://www.crk.cz/CZ/BPLANKVC.HTM naleznete kmitočtový plán KV pásem IARU REGION 1 platný k 1.lednu 2006.

     

  8. Laco, OK1AD, opět vysílá z Božího Daru a od 5.12 do 26.12. bude potvrzovat všechna uskutečněná spojení příležitostným vánočním poštovním razítkem.

     

  9. Nezapomeňte, že v prosinci se koná další oblíbený závod pořádaný Českým Radioklubem, tentokrát se jedná o OK DX RTTY Contest. Zde jsou jeho propozice:
    1. Doba a datum trvání: 00:00 UTC až 24:00 UTC 17.12.2006.
    2. Druh provozu: RTTY - BAUDOT.
    3. Pásma: 10, 15, 20, 40 a 80 metrů podle doporučení IARU
    4. Kategorie:
      A1 - jeden operátor - všechna pásma, výkon nad 100 W,
      A2 - jeden operátor - všechna pásma, výkon do 100 W včetně,
      B - jeden operátor - jedno pásmo,
      C - více operátorů - všechna pásma,
      D - posluchači.
    5. Výzva: CQ OK TEST
    6. Předávaný kód: RST + číslo CQ zóny
    7. Bodování:
      na pásmech 10, 15 a 20 metrů - 1 bod za spojení s vlastním kontinentem, 2 body za ostatní spojení;
      na pásmech 40 a 80 metrů - 3 body za spojení s vlastním kontinentem, 6 bodů za ostatní spojení.
    8. Násobiče: země DXCC a různé OK stanice na každém pásmu.
    9. Celkový výsledek: součet bodů ze všech pásem x (součet zemí ze všech pásem + součet OK stanic ze všech pásem).
    10. Diplomy:
      vítězové v jednotlivých kategoriích,
      vítězové v jednotlivých zemích DXCC, pokud naváží minimálně 30 spojení,
      vítězové kategorií A obdrží plaketu.
    11. Deníky: musí být odeslány nejpozději do 15. ledna následujícího roku na adresu: Český radioklub, OK DX RTTY, U Pergamenky 3, 170 00 Praha 7, nebo v elektronické formě na okrtty@crk.cz.

C. Z dotazů mluvčímu ČRK

Otázka:

"Je třeba žádat o vydání nového "Průkazu odborné způsobilosti - HAREC" pro danou třídu (A nebo N) v souvislosti se změnou ZoEK? Jak vypadá situace ve věci poplatku za vystavení nového průkazu? Vyžaduje jej ČTÚ (400,-Kč), nebo nový doklad vystavuje jako náhradu původního bez úhrady? Děkuji za odpověď."

Odpověď:

Podle novely ZoEK, každý musí požádat o vydání (nového)"Průkazu odborné způsobilosti - HAREC". Je to vlastně vysvědčení o zkoušce podle CEPT. Pokud jde o třídu N, ti dostávají odpovídající průkaz při zkoušce. Nový doklad se vystavuje jako náhrada původního bez poplatku. Dále tam požaduj i zapsání zkoušky z telegrafie, kterou i nyní je možno dobrovolně vykonat a o tom provést zápis.

Otázka:

"Před dvěma roky jsem žádal dopisem na ČTÚ u p.Bočkové o Harec, ale dopis se ztratil, nebyl bohužel poslaný doporučeně.Asi po měsíci jsem volal p.Bočkové co je s Harecem a ona říkala, že nic nedostala,tak jsem řekl, jestli mám zažádat znovu a ona mě odpověděla, že nemusím, že ho prakticky nepotřebuji. A jak to mám udělat teď s výměnou za nový, když nemám ani starý, mám pouze koncesi. Jsem invalida na vozíku, tak si do Prahy nemohu zajet za p.Bočkovou a vyřídit si to osobně."

Odpověď:

DR OM, jak správně píšeš, novela ZoEK mimo jiné stanovila, že platnost všech průkazů odborné způsobilosti HAREC, které byly vydány podle dosud platných předpisů, končí dnem 30.dubna 2007. Z informací, které máme z ČTÚ, vyplývá závěr, že pro získání průkazu odborné způsobilosti HAREC postačí jakýmkoliv věrohodným způsobem prokázat získanou odbornost. Mezi tyto doklady patří i byť již neplatná povolení. Prostě cokoliv věrohodného, co někde najdeš. Dle mého názoru by Ti k získání HARECu měla stačit právě Tvá koncese.

Otázka:

"Rád bych věděl, jak to vlastně je s telegrafií na am. pásmech. Jestliže dnes vykoná amatér zkoušky Novice bez zkoušek telegrafie, smí či nesmí vysílat telegrafii? Nebo nesmí jen v "zahraničí"? Jsem bývalý OK a rád bych to znova zkusil, ale jsem přeci jen starší, téměř 60 let a tak se nesměle ptám."

Odpověď:

Vážený příteli, jak současná třída A, tak i N nemusí skládat zkoušku z telegrafie (ta je dobrovolná). Vysílat pak je možno všemi druhy provozu, tedy i cw, v úsecích podle IARU bandplánu a podle přidělených úseků pro danou třídu. Třída N pak má platnost jen v České republice, třída A je mezinárodní (v některých zemích může být omezena, neboť ještě stále vyžadují zkoušku z cw).

D. Události nadcházejícího měsíce

1. Závody:

DatumČas UTCZávodDruh provozu
7.12. 19.00-21.00 Moon Contest 2m allmode
8.12. 18.00-22.00 NAC 6m Contest CW/SSB/FM
10.-11.12. 00.00-24.00 ARRL 10m Contest CW/SSB
10.12. 05.00-07.00 OM Activity Contest 80m CW/SSB
11.-15.12. 20.00-02.00 BCC Meteor Scatter Contest 2m HSCW/FSK
12.12. 19.30-20.30 Aktivita 160m CW CW
13.12. 18.00-22.00 NAC 70cm Contest CW/SSB/FM
14.12. 19.00-21.00 Moon Contest 70cm allmode
16.12. 21.00-23.00 Russian 160m Contest CW/SSB
17.12. 00.00-24.00 OK DX RTTY Contest 80-10m RTTY
17.-18.12. 00.00-24.00 MDXA PSK DeathMatch 160-6m PSK
17.12. 00.00-24.00 RAC Canada Winter Contest 160-6m CW/SSB
17.-18.12. 14.00-14.00 Croatian CW Contest 160-10m CW
17.-18.12. 15.00-15.00 Stew Perry Topband Distance Challenge 160m CW
17.-18.12. 16.00-16.00 International Naval Contest 80-10m CW/SSB
18.12. 08.00-11.00 Provozní aktiv 144 MHz a výše CW/SSB/FM
18.12. 08.00-13.00 ZRS Maraton 6-2m a 70cm CW/SSB/FM
20.12. 18.00-22.00 NAC 23cm Contest CW/SSB/FM
21.12. 19.00-21.00 Moon Contest 80m allmode
25.12. 02.00-10.00 RAEM Contest 80-10m CW
26.12. 07.00-11.00 Vánoční závod - 1.etapa 2m CW/SSB/FM
26.12. 08.30-11.00 DARC XMAS-Contest 80-40m CW/SSB
26.12. 12.00-16.00 Vánoční závod - 2.etapa 2m CW/SSB/FM
27.12. 18.00-22.00 NAC MW Contest CW/SSB/FM
31.12.-1.1. 15.00-15.00 Original QRP Contest 80-20m CW

2. Setkání:

  1. Radioamatéři z Teplicka, Ústecka a okolí pořádají v sobotu 10.12.2005 předvánoční setkání radioamatérské veřejnosti v oblíbeném motorestu SPORT v Duchcově. Začátek jako obvykle mezi 13 až 14 hodinou.

     

  2. Radioklub OK2KWX při domě dětí a mládeže v Olomouci pořádá tradiční vánoční setkání radioamatérů a to ve středu 28.12.2005 ve 14.00 hod. v prostorách DDM Olomouc, tř.17.listopadu 47, Olomouc. Otevřeno bude již od 12.00 hod. Případní prodejci si mohou zajistit stoly na ok2vnj@ddmolomouc.cz nebo na tlf. 776257526. Počet stolů a místa k prodeji je omezen.

     

  3. Vánoční setkání - Čivice - v pátek 9.prosince 2005 od 16 hodin proběhne poslední letošní setkání v Pardubicích - Starých Čivicích ve velkém sále Restaurace U Benešů. Bude v provozu projektor a notebook. Počítá se také s připojením k internetu.
    Program:
    - Info jak žádat o povolení a HAREC.
    - Info o WEBu http://www.ok1kpa.com/
    - Tombola
    Podle zájmu:
    - Info o provozu přes satelity
    - Info o elektronickém zasílání deníku
    - Info o zasílání eQSL

     

  4. V pátek 30.prosince 2005 se koná v restauraci U Dvořáků na Kladně tradiční jedenácté předsilvestrovské radioamatérské a CB setkání. Vstup je volný. Začátek setkání je v 18:00 hodin místního času.

Za Radu Českého radioklubu

Petr Čepelák, OK1CMU,
tajemník ČRK

Vaše informace celostátního a regionálního významu, které by mohly zajímat radioamatéry v OK, rádi zveřejníme. Pošlete e-mail:
Petrovi, OK1CMU, crk@crk.cz, s informacemi pro radu Českého radioklubu, pro stanici OK1CRA a Bulletin ČRK,
Martinovi, OK1FUA, casopis@crk.cz, s informacemi pro časopis Radioamatér,
Honzovi, OK1XU, webmaster@crk.cz, s informacemi pro WWW stránky ČRK,
všem současně s informacemi pro všechna uvedená media.

© OK1CMU, 2001