Přeskočit na obsah

Bulletin ČRK č.3/2001

Vážení přátelé,

v minulém čísle jsme se Vám omlouvali za opožděné vystavení bulletinu č.1 v síti PR a slibovali brzké zlepšení situace. To se stalo okamžitě, a tak jste si i na PR mohli druhé číslo přečíst v řádném termínu, za což Petrovi, OK1IPV, děkujeme.

A. Hlavní události měsíce března

  1. 21.3. jednala delegace ČRK ve složení OK1XU, OK1FUA a OK1CMU s představiteli ČTÚ ing.J. Duchačem, ředitelem odboru správy kmitočtového spektra, a ing. Sujou o otázkách, které jsme zveřejnili v posledním Bulletinu ČRK. Výsledky jednání budou po autorizaci zápisu ze strany ČTÚ (přislíbeno do 5.4.) ihned zveřejněny v síti paket radia a na internetových stránkách Českého radioklubu.
  2. Do konce roku 2000 mohli radioamatéři využít výjimky ujednané v minulosti mezi ČRK a ministerstvem životního prostředí, která umožňovala vstup do chráněných krajinných oblastí (CHKO) při radioamatérských závodech. Platnost výjimky vypršela a ČRK zahájil s ministerstvem jednání o jejím prodloužení. Díky reorganizaci státní správy (krajské zřízení) však již ministerstvo není oprávněno poskytnout generální výjimku s celostátní platností. ČRK proto oslovil regionální odbory výkonu státní správy v oblasti životního prostředí se žádostmi o vyjímky ze zákona pro vjezd motorových vozidel, vstup a táboření ve zvláště chráněných územích národních parků a CHKO, v následujících lokalitách: Beskydy, Bílé Karpaty, Blanský Les, Broumovsko, České Středohoří, Jeseníky, Jizerské Hory, Kokořínsko, KRNAP, Lužické Hory, Orlické Hory, Pálava, Slavkovský Les, Šumava, Žďárské Vrchy a Železné Hory. Jednotlivé odbory se již ozývají s tím, že o výjimky musí žádat jednotliví radioamatéři či kluby u konkrétních správ CHKO pro konkrétní závody, k žádosti je třeba doložit:
    • právní subjektivitu žadatele,
    • sdělení, zda se skutečně jedná o vjezd a setrvávání motorových vozidel mimo silnice a místní komunikace na území CHKO,
    • podrobný mapový podklad s vyznačením trasy pohybu vozidel (sjezdem ze silnice či místní komunikace) na dané místo a vyznačením místa jejich setrvávání, upřesnění parc. čísel a katastrálního území dotčených pozemků,
    • upřesnění, zda v souvislosti s tábořením dojde k rozdělávání ohně,
    • odůvodnění žádosti vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o činnost ve zvláště chráněné části přírody,
    • upřesnění období, pro které je udělení vyjímky požadováno.
    Žádosti budou vyřizovány ve správním řízení ukončeném rozhodnutím.
  3. Pracovní skupina pro TLG na základě výsledků a taktických úvah sestavila návrh nominace na mistrovství světa v telegrafii HST 2001, které se uskuteční v červnu v rumunské Constanci, v tomto složení: vedoucí výpravy: ing.Alek Myslík, OK1AMY, trenér: Adolf Novák, OK1AO, junioři: Hynek Havliš, OK1HYN, (Václav Henzl, OK1CNN); ženy: MUDr.Zdena Vítková, OK2BJB, (ing.Gabriela Soukupová); muži: ing.Pavel Váchal, OK1DX, (Pavel Brodil); senioři: Tomáš Mikeska, OK2BFN, (ing.Vladimír Sládek, OK1CW). Výprava může být až 9-ti členná. Závodníci uvedení v závorce jsou dílem náhradníci. O přesném složení týmu a počtu účastníků v kategoriích rozhodne kontrolní závod a soustředění v měsíci květnu, stejně tak i výše státního příspěvku na reprezentaci a rozpočet ČRK.
  4. * 27.3. se konalo zasedání výkonného výboru Českého radioklubu.
    • Výkonný výbor doporučil radě ČRK ke schválení podmínky OK/OM DX Contestu ve znění navrženém KV pracovní skupinou.
    • Konference WARC 2003 pravděpodobně projedná novou definici amatérské služby, a v souvislosti s tím může dojít i ke snížení nebo zrušení požadavku na znalost telegrafie také u operátorů amatérské služby do 30 MHz. Představitelé ČR i IARU, kteří se konference zúčastní, by měli být seznámeni se stanovisky radioamatérů z OK k této otázce. OK2ON byl pověřen otevřít veřejnou diskusní anketu na toto téma v časopisu Radioamatér, na PR a na internetu.
    • V návaznosti na jednání s ČTÚ bylo konstatováno, že vedle toho, že ČTÚ jednoznačně deklaroval ochotu kdykoli uskutečnit další jednání, což lze považovat za dobrý počátek nové formy komunikace ČRK-ČTÚ, je nutné se orientovat také na spolupráci s ministerstvem dopravy a spojů (MDS). ČRK uvítá spolupráci s radioamatéry, kteří by mohli v navázání komunikace s MDS pomoci.
    • Pí. Ermlová, ekonomka ČRK, předložila účetní závěrku ČRK za rok 2000, z níž plyne účetní ztráta hospodaření v částce cca 1 mil. Kč, která je neodstranitelně způsobena odpisy z účetní hodnoty nemovitostí a majetku ČRK. Z hlediska ekonomického je hospodářský výsledek ČRK po zdanění 42.012,- Kč. VV nemá připomínky a doporučuje uzávěrku radě k prostudování a ke schválení.
    • OK1AGE předložil návrh na převedení části materiálu, který je dlouhodobě zapůjčen řadě radioklubů, u nějž je (např. z účasti v závodech) patrné, že je tam dobře využit, na tyto radiokluby.
    • Na základě návrhu dodavatele časopisu Radioamatér výkonný výbor navrhl radě ČRK ke schválení dodatek ke smlouvě s dodavatelem, jímž bude rozsah časopisu rozšířen na 32 stran (plus obálka) za cenu 37,70 Kč bez DPH (39,59 Kč vč. DPH) za jeden výtisk. ČRK tak učinil první krok ke splnění slibu, že růst členských příspěvků bude kompenzován zvětšením rozsahu členského časopisu.
    • Doporučení CEPT T/R 61-02 bylo novelizováno, požadavek na znalost telegrafie byl snížen na tempo 25 zn./min. Z toho plyne, že povolení CEPT Class I. by mohlo být vystavováno i držitelům povolení OK tř. C. OK1MP bylo uloženo informovat o tom písemně ČTÚ.
    • Stanislav Endler, OK2ISZ, podal písemnou rezignaci na členství v radě ČRK. Výkonný výbor radě doporučuje, aby dle zjevné tendence posledního sjezdu k omlazení rady kooptovala nového člena ve věku nejvýše 40 roků, a s přihlédnutím ke slabšímu zastoupení Moravy a Slezska v radě přednostně z OK2. Zatím byl doručen návrh na OK2MDW (Dušan Müller, doporučení od radioklubu OK2KQM).

B. Upozornění

  1. Vážení kolegové, radioamatérky a radioamatéři,

    dne 18.dubna 1925 byla v Paříži založena Mezinárodní radioamatérská unie - IARU. V roce 1981 přijala IARU výročí tohoto dne - 18.duben - jako World Amateur Radio Day, Světový den radioamatérství.

    Minulé roky zprofanovaly tzv. mezinárodní dny kdekoho a kdečeho, takže se připomínka tohoto dne u nás dosud neujala. Pokusme se zahájit nové tisíciletí právě tak, že i v OK uvedeme již dvacetiletou celosvětovou tradici tím, že si vznik své mezinárodní organizace každý z nás připomene praktickými skutky. Záměrem IARU není pořádání bezobsažných spektakulárních oslav, ale to, aby se v tento den co nejvíce radioamatérů zamyslelo, čím mohou prakticky a reálně přispět podpoře, kultivaci a šíření naší záliby.

    Za motiv letošního Světového dne radioamatérství vyhlásila IARU komunikaci v nouzových situacích jako hlavní příspěvek radioamatérů lidskému společenství v 21.století. Pohotovost amatérů přispět ve stavu tísně svým umem a technikou se stala tou nejlepší tradicí i v OK - z poslední doby připomeňme účinnou a nenahraditelnou pomoc zejména moravských a slezských radioamatérů při povodních v roce 1997. Co však u nás dosud chybí, je soustavnější příprava pro uplatnění tohoto potenciálu dobré vůle a odborné způsobilosti, vytvoření mechanismů pro jeho rychlou aktivaci, pro jeho systematickou hmotnou podporu, i k tomu, aby se i veřejnost seznámila s možnostmi i výsledky služby, kterou jí naši amatéři poskytují trvale a obětavě.

    Český radioklub prosí radioamatéry v OK, aby letošní Světový den radioamatérství byl impulsem k zamyšlení, jak v našich poměrech vytvořit neformální ale účinný systém přípravy a rychlého zapojení radioamatérů do tísňové komunikace. Zároveň prosí o nabídky dlouhodobé soustavné spolupráce nejagilnějších zájemců ve zvláštní pracovní skupině ČRK. Všechny náměty a nabídky na adresu ČRK budou velmi vítány.

    18.duben můžeme samozřejmě oslavit všichni i tím, že si přinejmenším v tento den vezmeme k srdci principy HAM Spiritu, že přinejmenším v tento den budeme k sobě osobně i na pásmech navzájem vlídní, přátelští a ohleduplní. Tak, aby vědomí příslušnosti ke společenství českých a moravských radioamatérů bylo zároveň i vědomím příslušnosti ke společenství naplňujícímu ty nejvyšší lidské hodnoty.

  2. Internetové stránky Českého radioklubu mají novou adresu: http://www.crk.cz.
  3. Upozorňujeme, že na adrese http://www.crk. cz/cz/ForumC.HTM se můžete přihlásit k automatickému odběru Bulletinu ČRK. Ten budete po přihlášení dostávat formou zipovaného souboru RTF až do Vaší e-mailové schránky.
  4. Žádáme členy, kteří mají řádně zaplaceny členské příspěvky pro rok 2001, a přesto neobdrželi časopis Radioamatér č.2, aby se ozvali sekretariátu ČRK. Je možné, že jejich platba je mezi neidentifikovatelnými, kterých máme v této chvíli okolo 60. Jde o platby, u kterých nebyl uveden variabilní symbol, nebo byl neúplný či chybný, a tyto nemohly být proto nikomu připsány. Stějně tak je možné, že u Vás došlo ke změně poštovní adresy, my jsme o tom nebyli vyrozuměni, a časopis chodí na adresu původní. Proto nás, prosím, kontaktujte, abychom mohli vše uvést do pořádku.
  5. Upozorňujeme zájemce o letní kurs v Otrokovicích, který se bude konat od 18. do 25. srpna, že mohou sekretariátu ČRK zasílat předběžné přihlášky. Přihláška by měla obsahovat následující údaje: jméno a příjmení, rodné číslo, adresu bydliště, o kterou operátorskou třídu máte zájem, stávající volací značku (pokud jste držitelem). Přednostně bude účast umožněna mladým zájemcům a studentům, ostatním pak dle pořadí doručení přihlášky až do naplnění kapacity.
  6. Pravidelné zpravodajství, které vysílá každou středu od 16:00 UTC stanice Českého radioklubu OK1CRA, začíná díky přechodu na letní čas až v 18:00 hod. místního času. OK1CRA vysílá v pásmu 80 m okolo 3770 kHz +/- QRM provozem SSB, na VKV FM provozem přes převaděč OK0C (Krkonoše) na 145,700 MHz, s pomocí dalších amatérů i přes převaděč OK0G (již. Čechy) na 145,675 MHz a přes převaděč OK0BMI (Milešovka) na kmitočtu 439,225 MHz.
  7. Dovolujeme si Vás upozornit na nový závod, který pořádá radioklub OK1KIR v Praze, MINIAKTIV KV 160 SSB(CW) pro stanice z České a Slovenské republiky.
    • Zahájení závodu: Počínaje 4.4.2001 částí SSB.
    • Termín konání: každá sudá středa: část SSB; každá lichá středa: část CW.
    • Čas konání: začátek závodu - 20:00 UTC.
    • Doba konání: 1 hodina.
    • Druhy provozu: sudý týden 2xSSB, lichý týden 2xCW.
    • Pásmo: 160m, segment 1850-1920 kHz.
    • Kategorie: QRP - max. 5W, QRO - výkon podle operátorské třídy, při neuvedení kategorie je stanice hodnocena v QRO.
    • Předávaný kód: RS(T), pořadové číslo spojení počínaje 001 a okresní znak.
    • Bodování: za úplné QSO 1 bod, neúplné se nepočítá. QSO pouze ze stanicemi OK/OL/OM.
    • Násobiče: okresní znaky bez svého vlastního (VLASTNÍ okres neplatí jako násobič, i když stanice pracuje jako jediná v tomto okresu!!!).
    • Výsledek: prostý součin bodů a násobičů.
    • Předání výsledků: stanice OK1KIR bude sbírat výsledky po závodě na kmit. 1850 kHz (+-QRM) nebo via PR do BBS OK1BNS.
    • Hlášení musí obdržet vyhodnocovatel nejpozději do pátku po závodě do 24:00 UTC, na hlášení došlé po termínu nebude brán zřetel.
    • Případné informace via PR u Petra, OK1BNS, nebo na jeho mobilu 0606/955985.

C. Z dotazů mluvčímu ČRK

V průběhu března neobdržel mluvčí žádný dotaz.

D. Události nadcházejícího měsíce

1) Závody:

Datum Závod Čas UTC Mode
1.4. KV provozní aktiv, 80m 04.00-06.00 CW
2.4. Aktivita 160m 19.00-21.00 SSB
4.4. Miniaktiv KV 160m 20.00-21.00 SSB
7.4. SSB liga, 80m 04.00-06.00 SSB
7.-8.4. IYLRC Elletra Marconi Contest 13.00-13.00 CW/SSB
7.-8.4. SP DX Contest 15.00-15.00 CW/SSB
7.-8.4. EA RTTY Contest 16.00-16.00 RTTY
9.4. Aktivita 160m 19.00-21.00 CW
11.4. Miniaktiv KV 160m 20.00-21.00 CW
13.-15.4. Japan International DX Contest, 20-10 m 23.00-23.00 CW
14.4. OM Activity Contest 04.00-06.00 CW/SSB
14.4. FM Contest 145MHz, 432MHz 09.00-11.00 FM
14.4. DIG QSO Party 10-20m 12.00-17.00 CW
14.-15.4. QRP ARCI Spring QSO Party 12.00-24.00 CW
14.-15.4. His Majesty King of Spain Contest 18.00-18.00 CW/SSB
15.4. Provozní aktiv VKV 144MHz-10GHz 08.00-11.00 CW/SSB/FM
15.4. Velikonoční VKV závod - 144MHz a výše 07.00-13.00 CW/SSB/FM
15.4. Velikonoční VKV závod dětí - 144MHz a výše 13.00-14.00 CW/SSB/FM
15.4. UBA Spring Contest 07.00-11.00 SSB
15.4. DIG QSO Party 80m 07.00-09.00 CW
15.4. DIG QSO Party 40m 09.00-11.00 CW
18.4. Miniaktiv KV 160m 20.00-21.00 SSB
21.4 The 3rd Annual TARA PSK31 Rumble 00.00-24.00 PSK
21.4 OK CW závod, 160 a 80m 05.00-07.00 CW
21.4 ES Open HF Championship 05.00-08.59 CW/SSB
21.4. EU Spring Sprint 15.00-18.59 SSB
21.-22.4. YU DX Contest 12.00-12.00 CW/SSB
21.-23.4. YLRL DX To North American YL Contest 14.00-02.00 CW
25.4. Miniaktiv KV 160m 20.00-21.00 CW
28.4. Holický pohár 05.00-06.30 CW/SSB
28.-29.4. SP DX RTTY Contest 12.00-12.00 RTTY
28.-29.4. Helvetia Contest 13.00-13.00 CW/SSB
28.-30.4 YLRL DX To North American YL Contest 14.00-02.00 SSB

2) Radioamatérská setkání

  1. Ve dnech 6.-8.dubna proběhne jarní zasedání rady Sysopů, které se bude konat ve Velkém Meziříčí v restauraci "Na Fajtově kopci", cca 50m od QTH OK0NTV.
  2. 7.4. od 9 hodin se uskuteční Setkání a bazar v Brně-Maloměřicích, Jarní 50, budova Českých drah zvaná Hrad. Doprava od hlavního nádraží tramvají číslo 2 do Židenic na Starou osadu. Ze Staré osady odjíždí autobus č.64. Jede se na konečnou "Podzimní" a jednu zastávku jakoby zpět k městu- "Jarní", která je přímo u Hradu.
  3. Kladenský radioklub OK1OSG připravuje na 21.dubna 2001 pravidelný radiobazar, který se bude tentokrát konat v prostorách fotbalového Stadionu Františka Kloze.
  4. Dne 21.4.2001 se od 08.00 hod. uskuteční tradiční jarní setkání ve Frenštátě p. Radhoštěm. Setkání se bude konat v prostorách restaurace Střelnice.
  5. X. Mikrovlnné setkání se koná ve dnech 27. až 29.dubna 2001 na chatě TJ Studnice ve Studnicích u Nového Města na Moravě a je zaměřená na problematiku mikrovlných pásem a letos také na provoz EME. Během setkání bude možnost měření parametrů zařízení a antén pro mikrovlnná pásma. Měřené parametry - výkon, spektrální čistota, šumové číslo zařízení a PSV antény.
    Program setkání:
    Pátek 27.dubna: příjezd účastníků setkání, měření přinesených zařízení
    Sobota 28.dubna: technické a provozní přednášky s tématikou mikrovln a EME, ukázky provozu EME, měření přinesených zařízení.
    Neděle 29.dubna: odjezd účastníků setkání
    Informace a přihlášky:
    František Střihavka, OK1CA,
    Kuttelwascherova 921
    198 00 Praha 9
    e-mail: ok1ca@ges.cz
    tel. 0723-287549
  6. Od soboty 28.dubna do úterka 1.května (4 dny, z toho 1 pracovní) proběhne v Holicích v Autokempinku Hluboký první část Školy radioamatérů. (druhá pak s odstupem dvou týdnů od soboty 12.května do pondělí 14.května, ihned na to v úterý 15.května 2001 se budou tamtéž konat zkoušky před komisí ČTÚ). Začátek výuky je v den nástupu od 9:00 a v další dny od 8:00 hodin. Bližší informace získáte na adrese Radioklubu OK1KHL - AUTOMOTOKLUB Holice, Nádražní 675, 534 01 HOLICE, telefon - fax 0456 820281, e-mail arklub@holice.cz. Obrátit se můžete taktéž na předsedu radioklubu Svetozara Majce, OK1VEY, na tlf. 0456 523211 nebo 0606 202 647.

3) Oblastní kola Soutěžě dětí a mládeže v radioelektronice pro školní rok 2000/2001

oblast datum konání místo konání
Praha + Střední Čechy 28.4. Stanice techniků, Pod Juliskou 2, 160 00 Praha 6
přihlášky k rukám Fr.Pechláta do 8.4.2001 na výše uvedenou adresu
Severní Čechy 21.4. DDM, Havířská 529/10, 418 01 Bílina
přihlášky k rukám pí.Klasové
Západní Čechy ještě není známo  
Jižní Čechy 21.4. DDM, U zimního stadionu 1, 370 21 České Budějovice
přihlášky k rukám p.Krejcara do 18.4. 2001 na výše uvedenou adresu
Východní Čechy 4.5. DDM, Kozinova 9, 500 03 Hradec Králové
přihlášky do 15.4.2001 k rukám Vladislava Zubra, nebo na e-mail: v.zubr@barak.cz
Jižní Morava 28.4. Centrum volného času-Lužánky, Lidická 50, 658 12 Brno
přihlášky k rukám P.Špatky nejlépe písemně, nejpozději do 20.4.2001 na výše uvedenou adresu nebo na e-mail:spatka@luzanky.cz
Severní Morava + Slezsko konalo se v březnu  

Za Radu Českého radioklubu

Petr Čepelák, OK1CMU,
mluvčí ČRK

Poznámka: U položek označených * naleznete kompletní znění na internetových stránkách ČRK - http://www.crk.cz - a v rubrice CRK v BBS sítě paket radia.

© OK1XU, 2001