Přeskočit na obsah

Bulletin ČRK č.1/2003

Vážení přátelé,

dovolte, abych vám připomenul, že do konce měsíce ledna bylo zapotřebí zaplatit členské příspěvky ČRK pro rok 2003. Radioamatéra číslo 1. dostali všichni členové, kteří měli zaplaceno v minulém roce. Radioamatéra číslo 2. dostanou už jen ti, kteří mají placeno pro tento rok. Pokud tedy neobdržíte druhé číslo Radioamatéra, je to signále, že není něco v pořádku, např. jsme špatně identifikovali vaši platbu, napsali jste špatný variabilní symbol atd. V tomto případě se ozvěte sekretariátu ČRK, abychom vše uvedli na pravou míru.

A. Hlavní události měsíce ledna

  1. * Dne 11.1. se konalo zasedání Rady ČRK, na kterém:
    • OK1MP předložil návrh rozpočtu na rok 2003. Rozpočet bylo nutné redukovat, neboť především příjmy z úroků jsou výrazně nižší, než v předchozích letech. Rada po úpravách předložený rozpočet schválila.
    • OK1MP přednesl návrh pracovní skupiny HST. OK1AO odstoupil z funkce vedoucího PS. PS navrhuje: oddělení funkce vedoucího PS HST a vedoucího reprezentace. Novým vedoucím PS by měl být OK1MCW, vedoucím reprezentačního družstva OK1AMY. Do mezinárodního rozhodčího sboru nominovat OK2BFN a do pracovní skupiny HST IARU (WG HST IARU) delegovat OK1AMY. Na MS HST v Bělorusku 2003 sestaví OK1AMY nominaci 5 + 1 + náhradník. Rada návrhy pracovní skupiny schválila s tím, že částka 150 tis. Kč pro účast na MS v Bělorusku je konečná.
    • OK1MP informoval o nové volbě předsedy STSČ, která proběhla v polovině prosince. Informoval o návrzích na změnu stanov, ke kterým se jednotlivé svazy mají do 15. ledna 2003 vyjádřit. Rada diskutovala jednotlivé body návrhu.
    • OK1XU předložil návrh vyjádření ČRK k návrhu na změnu stanov STSČ. Rada vyjádření po úpravách schvaluje.
    • Rada projednala návrh na doplnění rady za odstoupivší dva členy. Navrženi jsou ing.Milan Gregor, OK2TSE, ing.Jaroslav Meduna, OK1DUO, a Ondřej Koloničný, OK1CDJ. V diskusi byla konstatována účelnost přihlížet k územnímu zastoupení v radě i k ochotě, chuti a možnosti se práci věnovat. U OK2TSE, který je krajským manažerem ČRK na severní Moravě, lze očekávat, že předpoklady splňuje. OK2TSE schválen 5:0 při 6 abstencích. Rozhodování mezi OK1CDJ a OK1DUO: OK1MG doporučil OK1CDJ pro funkci VKV Contest manažera. Byl kooptován OK1CDJ všemi hlasy (0 proti) při jedné abstenci.
    • Rada uložila OK1MG, aby do 12.1. připravil pro časopis Radioamatér 1/2003 krátkou informaci o zrušení Regulativu VKV kót od 1.1.2003.
    • Rada ČRK poděkovala OK1WDR za dlouholetou práci pro OK radioamatéry při přihlašování kót pro VKV závody a předala mu věcný dar.
    • OK1FUA předložil návrh nových podmínek KV závodů a soutěží platných od roku 2003. Jde o Mistrovství ČR, Přebor ČR, OK-OM DX Contest, OK CW/SSB závod, Aktivita 160m a OK RTTY Contest. Podmínky byly projednány v pracovní skupině pro KV. Rada s návrhem souhlasila a uložila OK1FUA zveřejnit změny v časopise Radioamatér.
    • OK1XU navrhl, aby ČRK postupně zavedl jednotný systém e-mailových adres pro zasílání deníků ze závodů pořádaných ČRK ve formě zkratka-závodu@crk.cz. Rada souhlasila.
    • OK1UDN informoval o provedené inventuře hmotného majetku ČRK. Závady nebyly zjištěny. OK1AGE doplnil, že tajemník spolu s ekonomkou tuto inventuru vzorně připravili a navrhl vyslovit oběma poděkování. OK1UDN návrh doporučil.
    • OK1IVZ navrhuje nákup telegrafních pastiček pro mladé amatéry - 10 kusů po 760,- Kč. 1VJV přislíbil zaplatit tyto pastičky jako sponzorský dar svého podniku. OK2ON v této souvislosti upozornil na možnosti i potřebu hledání sponzorských dárců. OK1XU se k návrhu připojil a upozornil i na svůj dřívější návrh na založení Nadace ČRK pro podporu radioamatérství. Bylo rozhodnuto zpracovat dopis, kterým by se ČRK oslovil potenciální sponzory. Návrh připraví OK1IPV, OK1IVZ a OK1XU.
    • OK1IVZ informoval o připravovaném setkání pracovní skupiny pro mladé a začínající amatéry v březnu t. r.
    • OK1DUO informoval o činnosti a situaci v KV pracovní skupině, zejména o SW zabezpečení a o přípravě na IARU HF Championships.
    • OK1MP informoval o stavu na Klínovci, kde hrozí podle informací OK1AR výpověď. Na Klínovci nebyla uzavřena smlouva, obdobně jako byla uzavřena na většině dalších lokalit Českých radiokomunikací. Záležitost je v kompetenci Rady sysopů.
    • OK1AGE informoval o návrhu na změnu v uložení finančních prostředků ČRK. Navrhl přesun části - cca 50% - prostředků do dvou otevřených podílových fondů, v jejichž portfoliu jsou především dluhopisy, konkrétně do ING - Českého fondu obligací a ISČS - Sporobondu, případně do dalšího vytipovaného fondu. OK1XU navrhl k diversifikaci risika převedením do tří fondů, OK1FUA vklad do IT fondů. Rada schválila převést do 2-3 investičních fondů cca 7 milionů Kč a uložila OK1MP a OK1AGE, aby tento převod zajistili.
  2. 7.1. se konala schůze pracovní skupiny TLG, na které:
    • OK1AO přednesl personální změny ve vedení této pracovní skupiny a PS TLG je navrhla radě ČRK ke schválení.
    • OK1MP referoval o zasedání WG HST v San Marinu a změnách v tomto orgánu.
    • OK1AO podal zprávu o mezinárodní akci a vnitrostátních postupových soutěžích.
    • OK1MP seznámil PS o podmínkách a financích na 5. MS v HST v Bělorusku. Vzhledem k možným průtahům u úřadů Běloruska nutno co nejdříve požádat o víza, abychom v případě, že je nedostaneme, neplatili startovné.
    • OK1AO informoval o stavu techniky a o potřebě do budoucna

B. Upozornění

  1. Ben, SM6CKU, upozornil, že v souvislosti se snahou zavedést pravidelný měsíční radioamatérský magazin šířený TV satelitem uvítá informace o příjmu pokusného vysílání, které se uskuteční 9.února 2002 mezi 9. - 10.hodinou UTC na družici Astra 1A (5o východně). Další pokusné vysílání je plánováno na 9.března. Více informací lze najít na www.parabolic.se pod linkem "HAM Radio and Club-TV".
  2. Andrea, IZ7ECB, agilně ustavuje mezinárodní skupinu radioamatérů - lékárníků, na internetu viz http://www.malpensa.it/iphg/index.htm. Velmi uvítá reakci svých českých kolegů (lékárníků).
  3. Dovolujeme si upozornit, že výše poplatku za používání QSL služby pro nečleny ČRK byla pro tento rok stanovena na 310,- Kč. Poplatek laskavě uhraďte do konce března.
  4. Na WWW stránkách Českého radioklubu je k dispozici ke stažení OK Callbook aktualizovaný k 1.1.2003.
  5. ČRK vydal novou mapu lokátorů. Měřítko 1:1000.000. Je vydána ve 3 provedeních, mapa velikosti A2 bude prodávána:
    neoříznutá 30,- Kč,
    oříznutá 33,- Kč
    laminovaná 35,- Kč.
    Více informací viz na http://www.crk.cz/CZ/BOOKC.HTM.
  6. Radioklub OK1KHL opět chystá Radioamatérskou školu (dále jen RŠ) jako přípravu ke zkouškám OK. Letos se uskuteční jarní běh během 6 dnů vcelku. Předběžně je termín stanoven na 8. až 13.května. Závěrem proběhnou zkoušky před komisí Českého telekomunikačního úřadu. Termín RŠ bude potvrzen po dojednání zkoušek s ČTÚ. Celá RŠ je umístěná do areálu Autocampingu Holice, který nabízí i možnost ubytování a stravování. Přednášet budou zkušení a osvědčení lektoři z řad radioamatérů. Přednášet se bude po okruzích: povolovací podmínky, zkratky, provoz na stanici, technika a telegrafie. Všichni přednášející rádi odpoví na všechny dotazy týkající se jak redioamatérského sportu, tak zkoušek. Žadatelé o povolení skupiny C musí znát alespoň základy telegrafie, tj. všechny telegrafní značky. RŠ není pro úplné začátečníky a předpokládá se alespoň základní znalost radioamatérského provozu. Jako pomůcka pro uchazeče o zkoušky je Českým radioklubem vydaná příručka Požadavky ke zkouškám operátorů radioamatérských stanic, ve které jsou přehledně vypracována témata pro všechny skupiny. Knihu lzei zakoupit první den RŠ.
    Pořadatel RŠ zprostředkuje ubytování v Autocampingu na základě pozdějších závazných přihlášek. Stravování je taktéž zprostředkováno pořadatelem pouze na základě závazné přihlášky.
    Předběžné přihlášky jsou ke stažení na www.ok1khl.cz. Zasílejte je vyplněné na adresu:
    Radioklub OK1KHL při AMK Holice,
    Nádražní 675, 534 01 Holice v Čechách,
    tel-fax +420 466 682 281, nebo ještě lépe na e-mail klub@ok1khl.cz.

C. Z dotazů mluvčímu ČRK

Otázka:
Když se dívám do rubriky CRK na OK0PPL, tak jsem naposled viděl buletin ČRK č.7/8, a nic víc. Proč asi ?? Pohledem na stránky ČRK na inetu jsem zjistil, že už vyšel i buletin č.12 - že by byl OK1IPV tak vytížen, že už to nestíhá přeposlat i pro ty, co nemají přístup na inet?

Odpověď:
Rada ČRK na své schůzi dne 11.ledna 2003 tuto připomínku projednala. Do doby, než obnoví Petr, OK1IPV, svůj přístup do sítě PACKET RADIO, uloží stávající čísla Bulletinu do rubriky CRK Sveta, OK1VEY.

Otázka:
Vážení kolegové,
srdečně zdravím a prosím o informaci, jak se bude pracovat s formulářem "J" ČTÚ (Údaje o vysílacím radiovém zařízení amatérské radiokomunikační služby) viz. www stránky ČTÚ.
- Možná, že by bylo vhodné tento formulář J určený pro radioamatérskou službu přetisknout do klubového časopisu s komentářem, jak vyplňovat pro jednotlivé třídy povolení.
- Jak se podílel ČRK na tvorbě tohoto formuláře?
- Jaké je stanovisko ČRK k tomuto formuláři?

Odpověď:
DR OM, z položené otázky - "jak vyplňovat pro jednotlivé třídy" - plyne zjevné nepochopení účelu formuláře "J". Tento formulář je určen výhradně pro majáky a převaděče, viz Opatření ČTÚ č.OÚ - 1/R/2000, čl. 1, odst. 4, písm. c). Žadatelé o ostatní druhy povolení pro radioamatérskou službu formulář "J" n e v y p l ň u j í. Formuláře žádosti o koncesi, rozsáhlé vysvětlivky, jak s nimi pracovat, zmíněné opatření ČTÚ, všechny související předpisy, jakož i komentáře k nim, zveřejnil Český radioklub již v roce 2000 na svých internetových stránkách, zejména Jak žádat o koncesi, nebo Aktuální informace o nových předpisech chronologicky - tyto informace jsou zde dostupné stále a jsou často vyhledávány. S ohledem na velmi úzký okruh potenciálních zřizovatelů majáků a převaděčů by zveřejnění formuláře a komentáře k němu na stránkách časopisu asi potěšilo jen velmi málo čtenářů.
" - Jak se podílel ČRK na tvorbě tohoto formuláře?"
Nijak, neboť Český radioklub je občanským sdružením, která dle zákona č. 83/1990 Sb. o sdružování občanů (cit.) "... nesmějí vykonávat funkci státních orgánů, pokud zvláštní zákon nestanoví jinak." Formulář vydal svým opatřením č.OÚ - 1/R/2000 Český telekomunikační úřad, a s Českým radioklubem je jakkoli nekonsultoval (není to samozřejmě jeho povinností).
" - Jaké je stanovisko ČRK k tomuto formuláři."
Žádné. Za dobu tří roků platnosti zmíněného opatření ČTÚ dosud žádný radioamatér Českému radioklubu nesdělil jakékoli své problémy s formulářem "J". Běžných žadatelů o koncese se formulář netýká, a žadatelé o povolení ke zřízení majáku či převaděče jsou nepochybně odborně natolik na výši, aby s vyplněním formuláře neměli problémy.

D. Události nadcházejícího měsíce

1. Závody:

DatumZávodČas UTCDruh provozu
1.-2.2. 00.00-24.00 New Hampshire QSO Party All
1.-2.2. 00.00-24.00 Vermont QSO Party All
1.-2.2. 00.01-24.00 Ten-Ten Int. Winter QSO Party Phone
1.2. 05.00-07.00 SSB liga, 80m SSB
1.2. 08.00-11.00 NSA Församlingstest Winter SSB
1.-2.2. 14.00-02.00 FYBO Winter QRP Field day CW
1.2. 14.00-24.00 Minnesota QSO Party CW/SSB/RTTY
1.2. 16.00-19.00 AGCW Straight Key Party CW
1.-2.2. 17.00-05.00 Delaware QSO Party (1) All
1.-2.2. 18.00-24.00 Mexico International RTTY Contest RTTY
2.2. 00.00-04.00 North American Sprint Contest SSB
2.2 05.00-07.00 KV provozní aktiv, 80m CW
2.2. 08.00-11.00 NSA Församlingstest Winter CW
2.-3.2. 13.00-01.00 Delaware QSO Party (2) All
3.2. 20.00-22.00 Aktivita 160m SSB
4.2. 02.00-04.00 ARS Spartan Sprint February CW
8.-9.2. 00.00-24.00 CQ World-Wide RTTY WPX Contest RTTY
8.-9.2. 00.00-24.00 Utah QSO Party CW/SSB
8.2. 05.00-07.00 OM Activity Contest CW/SSB
8.2 10.00-12.00* FM Contest 145MHz, 432MHz FM
8.2. 11.00-13.00 Asia-Pacific Sprint - Spring - 20/40 m CW
8.-9.2. 12.00-12.00 PACC Contest CW/SSB
8.-10.2. 14.00-02.00 YLRL YL-OM Contest CW
8.2. 17.00-21.00 FISTS Winter Sprint CW
8.-9.2 17.00-24.00 FISTS Novice Roundup CW/SSB
8.-9.2. 20.00-05.00 Classic Radio Exchange CW/SSB
8.-9.2. 21.00-01.00 RSGB 1.8 MHz Contest CW
9.2. 00.00-04.00 North American Sprint Contest CW
9.2. 20.00-24.00 QRP ARCI Fireside SSB Sprint SSB
10.-15.2. 13.00-01.00 School Club Roundup All
10.2. 20.00-22.00 Aktivita 160m CW
15.-16.2. 00.00-24.00 ARRL International DX Contest CW
15.-17.2. 14.00-02.00 YLRL YL-OM Contest SSB
16.2. 08.00-11.00 Provozní aktiv VKV 144MHz-10GHz CW/SSB/FM
16.2. 14.00-15.00 SSA Mĺnadstest nr 2 SSB
16.2. 15.15-16.15 SSA Mĺnadstest nr 2 CW
19.2. 19.00-20.30 AGCW Semi-Automatic Key Evening CW
22.-23.2. 00.00-23.59 CQ WW 160-Meter Contest SSB
22.-23.2. 06.00-18.00 REF Contest SSB
22.-23.2. 13.00-13.00 UBA DX Contest CW
22.-23.2. 15.00-09.00 RSGB 7MHz DX Contest CW
23.2. 06.00-07.30 OK QRP závod, 80m CW
23.2. 09.00-11.00 High Speed Club CW Contest (1) CW
23.2. 15.00-17.00 High Speed Club CW Contest (2) CW
23.-24.2. 17.00-03.00 North Carolina QSO Party CW/SSB
23.-24.2. 22.00-03.59 CQC Winter QSO Party CW/SSB

* Pozn.: U FM Contestu 145 MHz, 432 MHz se jedná o místní čas, nikoli o čas v UTC.

1.Radioamatérská setkání:

  1. V sobotu 15. února 2003 pořádá radioklub OK1RKZ v restauraci U Dvořáků v Kladně radioamatérské a CB setkání. Nejedná se o bazar. Vstup je volný. Začátek setkání je ve 13:00 hodin místního času.
  2. Letošní setkání plzeňských radioamatérů se uskuteční 11. února /úterý/ od 16.00 hodin v kavárně PEKLO, Pobřežní 10, Plzeň.
  3. 24.2 se bude konat setkání radioamatérů v Čivicích od 16.00 hod v restauraci u Benešů. Je to na silnici Přelouč - Pardubice. Z Pardubic tam jede autobus č. 14 v 15.30 od OD TESCO, zastávka je naproti pojišťovně IPB .

Za Radu Českého radioklubu

Petr Čepelák, OK1CMU,
tajemník ČRK

Poznámka: U položek označených * naleznete kompletní znění na internetových stránkách ČRK http://www.crk.cz.


Příloha:

Pro informaci radioamatérů v OK o výsledcích konference IARU Reg.1 v San Marinu pokračujeme ve zveřejňování upravených kmitočtových plánů, tentokrát plány prvých dvou VKV pásem:

50 - 52 MHz

Kmitočtový plán IARU Reg.1Maximální šíře pásma - 6dBDruh provozuPoužití
50.000

50.100

500 Hz telegrafie (a) 50.020 - 50.080 - majáky
50.090 - střed CW aktivity
50.100

 

 

 

50.500
2.700 Hz všechny úzkopásmové druhy provozu (telegrafie, SSB, MGM atd.) (b) 50.110 - 50.130 - mezikontinentální spojení CW/SSB
50.110 - DX volací kmitočet (c)
50.150 - střed aktivity SSB
50.185 - střed aktivity crossband spojení
50.200 - střed aktivity MS
50.250 - střed aktivity PSK31
50.255 - JT44
50.260 - 50.280 - FSK441
50.270 - volací kmitočet FSK441
50.500

 

 

 

52.000
12 kHz všechny druhy provozu 50.510 - SSTV (AFSK)
50.550 - pracovní kmitočet FAX
50.600 - RTTY (FSK)
50.620 - 50.750 digitální komunikace
51.210 - 51.390 vstupní kanály FM převaděčů, kanálová rozteč 20 kHz (e)
51.410 - 51.590 - FM
51.510 - volací kmitočet FM
51.810 - 51.990 - výstupní kanály FM převaděčů, kanálová rozteč 20 kHz (e)

1. Kmitočtový plán IARU Region 1:

Tento plán byl poprvé přijat na konferenci 1.Regionu IARU v Torremolinos (1990) a revidován na konferencích v Tel Avivu (1996) a San Marinu (2002). Je doporučen evropským zemím I.Regionu, v nichž je povolen provoz v pásmu 50 MHz. V mnoha zemích africké části 1.Regionu (viz poznámky ke kmitočtovým přídělům ITU) je amatérské službě přiděleno pásmo 50 - 54 MHz jako primární službě, a v některých případech, například v Jihoafrické republice, se užívá upravený kmitočtový plán 2.Regionu.

1.1. Poznámky k tabulce:

  1. Telegrafní provoz je povolen v celém pásmu; výhradně telegrafní provoz je povolen v úseku 50.000 - 50.100 MHz.

2. Užití

Následující poznámky se vztahují ke sloupci Použití. Operátoři skutečně radioamatérského ducha budou zásady uvedené ve sloupci Použití a v připojených poznámkách vnímat jako nástroj usnadnění provozu, nikoli jako právo na vyhrazené kmitočty.

2.1. Poznámky k tabulce

  1. -
  2. Mezikontinentální DX volací kmitočet 50.110 MHz nesmí být nikdy použit k volání, které je určeno pro stanice v evropské části Regionu 1.
  3. Zařízení k provozu v kmitočtových kanálech; kanálová rozteč při provozu NBFM v tomto pásmu je 20/10 kHz.
  4. Další specifikace provozu NBFM jsou uvedeny v oddílu VIb VHF Manager's Handbook.

Číslování kanálů pro telefonní provoz NBFM je popsáno v příloze 2 oddílu IIc VHF Manager's Handbook.

Pro země evropské části IARU Regionu 1, v nichž je povolen provoz NBFM převaděčů v pásmu 50 MHz, jsou uvedené kanály doporučeny v zájmu ujednocení.

V zemích, jejichž státní administrativa nedovoluje provozovat převaděče s výstupními kmitočty nad 51 MHz, lze pro výstupní kmitočty převaděčů použít kmitočty o 500 kHz nižší, než pro kmitočty vstupní.

Vysvětlivka: pojem M(achine) G(enerated) M(odulation) se užívá pro systémy, kde počítačové zpracování je nezbytnou součástí příjmu a vysílání (PSK31, FSK441 a další).

144 - 146 MHz

Kmitočtový plán IARU Reg.1Maximální šíře pásma - 6dBDruh provozuPoužití
144.000

144.035

500Hz telegrafie (a) výhradně EME
144.035

144.135

500Hz telegrafie 144.050 - volací kmitočet CW
144.135

 

144.150
500Hz telegrafie, MGM 144.100 - CW výzva MS (random)
144.138 - střed aktivity PSK31
144.140 - 144.150 - CW aktivita FAI a EME
144.150

144.165

2.700Hz telegrafie, SSB, MGM 144.150 - 144.160 - SSB aktivita FAI a EME
144.165

144.360

2.700Hz telegrafie a SSB 144.195 - 144.205 - SSB výzva MS (random)
144.300 - volací kmitočet SSB
144.360

144.399

2.700Hz telegrafie, SSB, MGM 144.370 - výzva FSK441 (random)
144.400

144.490

500Hz telegrafie, MGM majáky
144.500

 

 

144.794
20 kHz Všechny druhy provozu (f) 144.500 - volací kmitočet SSTV
144.525 - SSB ATV zpětný dotaz
144.600 - volací kmitočet RTTY
144.630 - 144.660 výstupy lineárních převaděčů
144.660 - 144.690 vstupy lineárních převaděčů
144.700 - volací kmitočet FAX
144.750 - ATV zpětný dotaz
144.794

144.990

12 kHz MGM (h) 144.800 APRS
144.994

145.1935

12 kHz FM výhradně vstupy převaděčů (c)
145,200 12 kHz FM kosmická komunikace (p)
145.200

 

145.5935
12 kHz FM 145.300 - místní spojení RTTY
145.500 - volací kmitočet mobilních stanic
145.594

 

145.7935
12 kHz FM výstupy převaděčů (c, d)
145,800 12 kHz FM kosmická komunikace (p)
145,806

 

146.000
12 kHz všechny druhy provozu (e) výhradně družicový provoz

1. Kmitočtový plán IARU Reg.1

Následující poznámky jsou součástí oficiálně přijatého kmitočtového plánu IARU. Národní sdružení IARU jsou povinna důrazně podporovat dodržování doporučení uvedených v těchto poznámkách.

1.1. Obecně

  1. V Evropě nesmí být povolován provoz vstupů ani výstupů telefonních převaděčů v kmitočtovém úseku 144.000 - 144.794 MHz.
  2. S výjimkou části pásma vyhrazeného amatérské družicové službě a provozu lineárních převaděčů nesmí být v pásmu 145 MHz vstupní nebo výstupní kmitočty převaděčů, které mají vstupy nebo výstupy na jiných radioamatérských pásmech (Miskolc-Tapolca 1997, San Marino 2002)
  3. V pásmu 145 MHz nelze zřizovat žádné sítě packet radia (dle revise v Lillehammeru 1999). Uznává se, že na omezenou dobu může zavedení packet radia v některých částech 1.Regionu vyžadovat uživatelské kmitočty v pásmu 144 - 146 MHz. Poznámka: Takovými částmi se rozumí části s malým počtem radioamatérů a/nebo na okraji Regionu, kde lze výjimky tolerovat, jestliže neruší řádné využití pásma ve zbývající části Regionu, kde jsou větší nároky na dostupné kmitočtové spektrum. V této zbývající části Regionu nelze druhý odstavec poznámky použít k ospravedlnění opomíjení první části po delší dobu.
  4. Kmitočty majáků budou umisťovány do kmitočtového úseku určeného majákům bez ohledu na výkon.

1.2. Poznámky k tabulce:

  1. Telegrafní provoz je povolen v celém pásmu s výjimkou úseku vyhrazeného majákům; výhradně telegrafní provoz je povolen v úseku 144.000 - 144.135 MHz.
  2. Kmitočty majáků s výkonem ERP větším než 50 W jsou v Regionu 1 IARU koordinovány koordinátorem majáků Regionu 1 IARU, kmitočty majáků s výkonem ERP 10 W a více mají být s tímto koordinátorem projednány.
  3. Technické specifikace provozu NBFM a převaděčů jsou uvedeny v oddílu VIb VHF Manager's Handbook.
  4. Kmitočty existujících simplexních spojů na kmitočtech výstupních kanálů převaděčů mohou být zachovány.
  5. S ohledem na význam amatérské družicové služby při propagaci radioamatérství na veřejnosti bylo na konferenci Regionu 1 IARU v Miskolc-Tapolca (1978) rozhodnuto, a na konferenci v Brightonu (1981) znovu potvrzeno, že AMSAT může využívat kmitočtový úsek 145.800 - 146.000 MHz pro provoz amatérských družic; viz též poznámka p).
  6. S výjimkou lineárních převaděčů nemají být v úseku, kde jsou povoleny všechny druhy provozu, provozovány bezobslužné stanice (Tel Aviv 1996, San Marino 2002).
  7. Pozor - viz bod iii) sekce 1.1. těchto poznámek.
  8. Stanice sítí jsou provozovány pouze v kmitočtovém úseku, který je v pásmu 145 MHz přidělen digitální komunikaci, a mají být povoleny pouze na omezenou dobu; tyto stanice sítě mají uživatelské vstupy také na jiných VHF/UHF a mikrovlnných pásmech, a v pásmu 145 MHz nepřenášejí informace k jiným stanicím sítě (nódům); s ohledem na časové omezení povolení k provozu těchto stanic se jejich nová výstavba nedoporučuje (De Haan, 1993); bezobslužné stanice packet radia jsou přípustné pouze v kmitočtovém úseku 144.800 - 144.990 MHz, a jejich signály vyzařované vně tohoto úseku nesmí přesáhnout - 60 dB pod úrovní nosné (měřeno při šíři pásma 12 kHz); všechny ostatní uživatelské vstupy bezobslužných zařízení packet radia a digitálních musí ukončit činnost do 31.12.1997 (Tel Aviv 1996).

2. Použití

Následující poznámky se vztahují ke sloupci Použití. Jak již bylo uvedeno, operátoři skutečně radioamatérského ducha budou zásady uvedené ve sloupci Použití a v připojených poznámkách vnímat jako nástroj usnadnění provozu, nikoli jako právo na vyhrazené kmitočty.

Na jednání VHF/UHF/MV pracovní skupiny ve Vídni v březnu 1992 bylo přijato následující doporučení: Národní sdružení IARU zveřejní využití kmitočtového úseku 144.140 - 144.160 MHz jako alternativního úseku pro provoz EME. Výsledky pokusu budou sledovány s cílem, aby v případě osvědčení se byl tento kmitočtový úsek zahrnut do kmitočtového plánu jako alternativní pro EME.

2.1. Poznámky k tabulce

  1. Viz postupy určené v oddílu Vb VHF Manager's Handbook.
  2. Je nutno veřejně upozornit na využití úseku v okolí kmitočtu 144.600 MHz stanicemi RTTY, aby se tyto kmitočty udržely volné pro RTTY stanice a předešlo se rušení od RTTY stanic.
  3. -
  4. Pro hlasovou komunikaci provozem NBFM se zvláštními stanicemi, jako jsou pilotované kosmické lodě, se pro simplexní provoz doporučuje kmitočet 145.200 MHz a pro duplexní provoz kmitočtový pár 145.200/145.800 MHz (Vienna 1995, Tel Aviv 1996).
© OK1CMU, 2001