Přeskočit na obsah

Bulletin ČRK č.3/2005

Vážení přátelé,

jak se zdá, jaro je již snad konečně v plném proudu, sluníčko příjemně hřeje, a to je ten nejlepší čas trochu se po zimě rozhýbat a vyrazit třeba na některé z radioamatérských setkání, kterých Vám v měsíci dubnu nabízíme hned několik (viz. rubrika D. Události nadcházejícího měsíce).

A. Hlavní události měsíce března

V Praze se dne 15.března 2005 konalo zasedání VV ČRK, na kterém:

  1. OK1MP informoval o jednání s OK2QX o zpracování přehledu diplomů s www odkazy na jednotlivé diplomy s tím, že tento za navržených podmínek nemá na realizaci zájem. VV vzal na vědomí informaci OK1CMU, že v současné době je skladem 170 neprodejných knih o diplomech, a uložil nabídnout knihy k prodeji veřejnosti za dobrovolnou výši ceny, tak aby došlo k postupné likvidaci těchto zásob.
  2. OK1AOZ podal informaci o průběhu jednání zástupců ČRK na Ministerstvu informatiky dne 8.3.2005 o provozních předpisech pro amatérskou službu v rámci meziresortního připomínkového řízení.
  3. VV konstatoval, že dopis ze dne 22.2.2005, který byl doručen orgánům státní správy, u něhož se lze důvodně domnívat, že jeho autory jsou zástupci přípravného výboru "ČAV - Českomoravští amatéři vysílači", formulacemi výrazně poškozuje celou radioamatérskou komunitu bez ohledu na to, ve které třídě je operátor zařazen. Proto VV schválil text Memoranda Českého radioklubu (viz. http://www.crk.cz/CZ/BULL_MP_03_2005C.HTM), které je určeno dotčeným orgánům státní správy.
  4. OK1MP informoval o přibližných počtech držitelů jednotlivých operátorských tříd v ČR, tj. cca 2 100 držitelů třídy D a cca po 1 000 držitelů třídy C, B a A.
  5. VV vzal na vědomí informaci OK1VJV o postupu a důvodech, které jej vedly k zaslání dopisu ze dne 23.února 2005 na Český telekomunikační úřad o automatických monitorovacích stanicích (ASMKS) i odpověď ČTÚ č.j. 10243/2005-620 ze dne 4.3.2005 s podrobnými informacemi Automatizovaném systému monitorování kmitočtového spektra (ASMKS) včetně lokalit (Čechy - Tehov, Morava - Karlovice, České Budějovice - Lišov, Plzeň - Doubravka, Karlovy Vary - Číhaná, Ústí nad Labem - Dlouhá louka, Liberec - Malinový vrch, Hradec Králové - Poběžovice, Jihlava - Větrný Jeníkov, Brno - Přední kout, Ostrava - Prašivá, Praha - Lysolaje), kde budou systémy umístěny.
  6. OK1WC informoval o průběhu jednání dne 10.3.2005 na ČTÚ, kde zastupoval ČRK, zvláště pak informaci, že Český telekomunikační úřad ústně deklaroval, že nebude k zajištění nerušeného provozu ASMKS jakkoliv omezovat amatérskou radiokomunikační službu v okolí monitorovacích stanic.
  7. OK1MP podal doplňující informaci k písemné žádosti předsedy chorvatské národní organizace, ve které je vznesen požadavek na účast zástupce ČRK na jednání v Chorvatsku, tj. koordinační schůzky Albánie, Bosny a Hercegoviny, Makedonie, Maďarska, Itálie, San Marina, Srbska a Černé hory, Chorvatska, Slovenska, Bulharska, Rakouska, Česka a Slovinska před IARU Region 1 Conference. Zastupováním ČRK na tomto jednání byl pověřen OK1ADM.
  8. VV vzal na vědomí informaci OK1MP o požadavku EUROCOMU prosazovat vůči národním správám kmitočtového spektra požadavek na přijetí předpisů, které by stanovily úroveň vyzařování zařízení s nízkými výkony na kmitočtech do 30 MHz a uložil projednat s předsedou odborné pracovní skupiny pro EUROCOM otázky jeho další činnosti. Nebude-li z jeho strany možné se této činnosti nadále zúčastnit, přizvat na jednání tady ČRK dne 15.4.2005 OK1NE.
  9. OK1PD informoval o zvyšujícím se počtu QSL lístků, které jsou ukládány na QSL službě od radioamatérů, kteří QSL službu neuhradili. VV uložil zaslat těmto radioamatérům výzvu k úhradě QSL služby s tím, že pokud nedojde k úhradě do 31.května 2005, budou tyto QSL lístky skartovány.
  10. Vzal VV na vědomí informaci OK1PD o oficiální návštěvě vedoucí DX expedice na Andamanské ostrovy (Port Blair), Devulapalli Bharathi Prasad, VU2RBI, a jejího manžela. Expedice zajišťovala spojení se světem po zásahu vlnou tsunami (blížehttp://www.monitoringtimes.com/html/body_hamradio-tsunami.html). VV schválil pozvání účastníků expedice a zajištění jejich pobytu v ČR, koordinací pověřil OK1PD.
  11. OK1VJV tlumočil nabídku OK1GS na předání historických dokumentů týkajících se činnosti radioamatérů těsně po válce. VV vzal na vědomí návrh OK1XU, aby dokumenty, které nemá ČRK ve vlastnictví, nebo které pro menší důležitost není účelné archivovat, byly ofotografovány a archivovány jako elektronické soubory s tím, že pověřena by měla být pracovní skupina pro historickou dokumentaci pod vedením OK1DXD.

B. Upozornění

  1. Deníky Bohemia a Moravia uveřejňují v současné době seriály starých fotografií z klubové a sportovní činnosti. V novinách je to vždy celá strana, fotografie lze doplnit několikařádkovým popiskem a po domluvě s redaktorem i krátkým článkem. Pokud ve svých klubových nebo soukromých archívech máte zajímavé fotografie z historie radioamatérství, zejména předválečné nebo z padesátých let, zkuste nabídnout spolupráci redaktorům vašeho okresního vydání a přispějte tak k popularizaci radioamatérského sportu u neradioamatérské veřejnosti.

     

  2. Radioamatéři z Keni mají od 23.března 2005 povolena následující dvě pásma: 30m v segmentu 10,100-10,150 Mhz a 160m v segmentu 1,810-1,850 Mhz.

     

  3. K 60. výročí získání koncese OK2OZL vydává radioklubu Zlín diplom "ZLÍN AWARD".
    Diplom může získat každý HAM/SWL za spojení nebo poslechy nejméně 60 CW QSO dle následujících podmínek:
    a) 2 QSO se stanicemi OK2OZL nebo OK2PO nebo OK2BNC (platí jedno spojení s každou z těchto stanic)
    b) 14 QSO se stanicemi OK nebo OL
    c) 6 QSO s každou ze sousedních zemí: DL, SP, OM, OE
    d) 20 QSO s libovolnými EU stanicemi
    e) Diplom platí pro všechna spojení od 08. 10. 1991
    Poplatek za diplom: OK stanice 70 Kč, ostatní 5 Euro nebo 10 USD.
    QSL se nepožadují. Přílohou k žádosti bude seznam spojení s čestným prohlášením.
    Diplomový manager: Petr Ohnút, Nad vývozem 5127, Zlín 76005, Czech Republic

     

  4. Radioklub OK1KHL Vás srdečně zve do závodu o Holický pohár, který se tradičně koná poslední sobotu v dubnu - letos 30.dubna. Závod pořádá radioklub OK1KHL a město Holice od 04:00 do 05:30 UTC v pásmu 80 m v úsecích 3520 - 3560 kHz a 3700 - 3770 kHz. Provoz 2x CW a 2x SSB. Výzva pro telegrafii TEST HP, SSB provozem VÝZVA HOLICKÝ POHÁR. Kód je RS nebo RST a okresní znak dle územně-správního členění platného do konce roku 2001. Kategorie: Mix (CW i SSB provoz), CW, SSB a RP. Dále bude v kategoriích MIX, CW a SSB vyhodnoceno samostatné pořadí stanic QRP (do 5 W výkonu). Závod je jen pro jednotlivce OK i OM s tím, že pokud se účastní klubová stanice, musí ji obsluhovat jen jeden operátor. Podrobné informace získáte na http://www.holice.cz/ok1khl a v radioamatérském tisku.

     

  5. Západočeský skautský kraj pořádá letos opět jednu velikou akci, která se jmenuje: "IV.ZÁPADOČESKÉ JAMBOREE - JAMBOREE BEZ HRANIC" , kterého se zúčastní kolem 1500 skautů a skautek. Toto setkání proběhne ve dnech 28.IV. až 1.V.2004 poblíže Plzně na břehu rybníka Bolevec a to na pláži zvané Ostende. Chod takovéto akce je nutno ovšem organizovat a řídit a čeští skauti si již zvykli, že spojení mezi organizátory, jednotlivými úseky a vedoucími zpravodaji zajišťuji další skauti - radioamatéři svými přenosnými stanicemi. Také tentokráte u této akce skauti - radioamatéři budou pomáhat zorganizováním spojení mezi členy štábu, zdravotníky, zásobováním atd. a to v pásmu 170 MHz . Mimo to bude fungovat i vlastní radioamatérská síť v pásmu 144 MHz pro držitele povolení. Ale i na čistě radioamatérskou činnost nebude zapomenuto. Ze Západočeského skautského Jamboree bude vysílat skautská stanice OK1ORJ na všech krátkovlných pásmech a všemi druhy provozu a rovněž bude v činnosti i stanice na VKV. V provozu bude i síť ATV, která bude živě (v pásmu 1.2 Ghz) přenášet veškerá dění na velkoplošnou projekci. Operátoři OK1ORJ zvou všechny radioamatéry na pásma a těší se na všechna budoucí spojení. Ale zveme kolegy radioamatéry nejen na pásma, ale budete-li chtít můžete nás na místě akce i navštívit. Bližší informace najdete na internetu a to na adrese : www.plzen-jamboree.info .

     

  6. Jubilejní pátý ročník závodu Pálení čarodějnic. Závod je pořádán pro zvýšení atraktivnosti pohanských slavností pálení čarodějnic, které jsou dosud v mnoha krajích velmi živé.
    Výzva do závodu: Čarodějnice závod, pro CW: C TEST
    Termín: poslední den v dubnu, t.j. 30.dubna
    Čas: 20.00 - 22.00 našeho letního času, t.j. 18.00 - 20.00 UTC
    Celkem 4 samostatné kategorie : 144MHz SO, 144MHz MO, 3.5Mhz SO, 3.5MHz MO
    Druh provozu: FM, SSB, CW podle povolovacích podmínek a operátorských tříd
    Bodování:
    QSO s jinou, i nezávodící stanicí 1 bod
    QSO se stanicí obsluhovanou YL/XYL 2 body
    QSO se stanicí pracující u hořící hranice 5 bodů
    QSO se stanicí YL/XYL u hořící hranice 10 bodů
    Závodící stanice vysílající od hořící hranice si připočte 5 bodů k celkovému součtu v každé kategorii, ve které navázala alespoň 1 QSO. Spojeni přes jakýkoliv převaděč jsou neplatná, lze si však domluvit direct. DX cluster je povolen.
    Předávaný kód: RS(T), pořadové číslo, stanice u ohne místo čísla kódové slovo OHEŇ, případně i zkratku YL. Ostatní údaje (LOC, jméno, QTH atd.) jsou nepovinné.
    Násobiče: nejsou
    Výsledek: součet bodů
    Deníky do 10 dnů po závodě na OK1SRD poštou, paketem nebo E-mail ok1srd@qsl.net.
    Formáty EDI, ADIF a CABRILLO vítány, nejsou podmínkou. Výsledková listina bude na internetu http://www.qsl.net/ok1srd, na téže adrese je diskusní fórum a proposice. Vítězové v obou kategoriích obdrží diplom, ostatní účastníci výsledkovou listinu.
    Poštovní adresa: Ing.Josef Šroll, Sokolovská 2731, 53002 Pardubice

     

  7. EUCW/FISTS QRS PARTY - k povzbuzení zájmu radioamatérských nováčků o CW provoz a jako příspěvek k aktivitám EUCW zve FISTS CW klub všechny koncesované radioamatéry, zejména členy EUCW klubu, k účasti na výroční EUCW/ FISTS QSO Party.
    Party je pro členy i nečleny EUCW příležitostí se neuspěchaně potkat a vyměnit pozdravy na pásmu. Současně je příležitostí navázat spojení do renomovaného diplomu "Worked EUCW". Ač se nejedná o závod v pravém slova smyslu, dostanou ti, kdo získají nejvíce bodů, diplomy. Navíc bude na základě hlasování účastníků vydána zvláštní cena za "Most Readable Morse Heard" (volně: "Nejlépe znějící CW provoz").
    Zúčastnit se je důležitější, než vyhrát. Cílem je nabídnout začátečníkům možnost si bez stresu "přivonět" k závodění, a těm zkušenějším dát možnost pomoci a podpořit méně zkušené CW operátory.
    Odezvu je možné získat jenom na základě vašich zpráv o účasti. Bez ohledu na vaší úroveň a lhostejno, zda jste měli čas udělat jenom pár spojení, prosíme, v každém případě pošlete svůj deník.
    Datum / čas: Od 00.01 UTC každou čtvrtou neděli v dubnu, po dobu jednoho týdne do následující soboty 23.59 UTC. V roce 2005 to bude od neděle 24.dubna do soboty 30.dubna 2005.
    Druh provozu: pouze CW
    Kmitočty: Všechna KV pásma mimo WARC. Žádáme, aby stanice, které nejsou QRP, nevolaly CQ na QRP kmitočtech.
    Klíče / rychlost: Je povoleno použít jakýkoli druh klíče s výjimkou klíčováni z PC přes klávesnici. Používání naprogramovaných textů z PC nebo z paměti klíče je zakázáno. Maximální rychlost 70 zn./min. (14 WPM). Rychlost při spojení se řídí podle rychlosti pomalejší stanice.
    Vyzva: CQ QRS/EUCW. Se stanicí lze pracovat (odposlechnout) jednou za den na každém z používaných pásem.
    EUCW kluby: Hledejte členy následujících klubů účastnících se "EUCW/ FISTS QRS Party": AGCW-DL (Germany); Benelux-QRPC; BTC (Belgium); CFT (Belgium); CTC (Croatia); CT-CWC (Portugal); EACW (Spain); EA-QRPC (Spain); EHSC (Extremely High Speed Club); FISTS; FOC (First Class Operators Club); G-QRPC; GTC (Greece); HACWG (Hungary); HCC (Spain); HSC (High Speed Club); HTC (Switzerland); INORC (Italy); I-QRPC (Italy); ITC (Italy); LZCWC (Bulgaria); MCWG (Macedonia); OE-CWG (Austria); OHTC (Finland); OK-QRPC (Czech Republic); RTC (Germany); RU-QRP (Russia); SCAG (Scandinavia); SHSC (Super High Speed Club); SP-CWC (Poland); UCWC (C.I.S.); UFT (France); U-QRQC (C.I.S.); VHSC (Very High Speed Club); YL-CW-GP (Germany); 3A-CW-G (Monaco); 9A-CWG (Croatia).
    Členové klubů: Účastníci, kteří jsou členy ve více než jednom z EUCW klubu, by se měli "QRS Party"zúčastnit pouze za jeden z těchto klubů.
    Třídy:
    A - členové EUCW klubu s příkonem nad 10 W nebo výstupním výkonem nad 5 W,
    B - členové EUCW klubu s QRP (max 10 W input / max 5 W output, nebo méně),
    C - nečlenové EUCW klubu s jakýmkoli výkonem,
    D - posluchači
    Vyměňuje se:
    Třída A a B: RST/QTH/NAME/KLUB/členské číslo,
    Třída C: RST/QTH/NAME/NM (NM = not member),
    Třída D: údaje obou stanic.
    Bodování:
    Třídy A, B, C - 1 bod za každé spojení s vlastní zemí, 3 body za spojení s ostatními evropskými zeměmi, 2 body za neevropské země,
    Třída D: 3 body za každé kompletní spojení v deníku.
    Násobiče (všechny třídy): 1 násobič za každý EUCW klub, s nímž bylo pracováno (byl přijat) za den a pásmo.
    Deníky: Datum, UTC, pásmo, značka protistanice, vyslaná informace, přijatá informace, body za spojení.
    Shrnutí: Plné jméno účastníka, značka, adresa, EUCW klub, třída, počet násobičů, celkový počet bodů, údaje o zařízení s popisem použitého klíče, použitý výkon, připomínky/poznámky ke "QRS Party", maximálně tři doporučení do soutěže o "Most Readable Morse Heard" (jen jeden hlas pro jednu značku).
    Deník a shrnutí se zasílají poštou na:
    FISTS/EUCW Contest Manager,
    R. Kimpton, M5AGL,
    15a Buckden Road,
    Brampton, Huntingdon,
    Cambs. PE28 4PR. England.
    nebo via e-mail na: bobm5agl@btopenworld.com
    Deníky musí být doručeny nejpozději do 31.05.2005.
    Diplomy:
    A/ Za první tři místa v každé kategorii,
    B/ Čestný diplom obdrží účastník, který dostal nejvyšší počet hlasů jako " Most Readable Morse Heard" za předpokladu, že zaslal deník ze závodu, jinak bude diplom udělen dalšímu v pořadí. Jestliže více stanic získá stejný počet hlasů, bude tento diplom vydán každé z těchto stanic jako "Shared Award". Rozhodnutí vyhodnocovatele závodu při vydávání všech diplomů je konečné.
    http://www.agcw.de/eucw/euqrs.html

C. Z dotazů mluvčímu ČRK

Otázka: "Dr oms, kde je možné sehnat SYLAB HAREC, tzn. požadavky na zkoušky třídy NOVICE?"

Odpověď: "Vážený příteli, v současné době neexistuje třída NOVICE jako třída CEPT, tj. ani neexistuje oficiální SYLAB. V současné době vznikl návrh IARU Region 1, který byl koncem minulého roku předložen příslušným orgánům CEPT. Tento dokument má v dubnu začít projednávat pracovní skupina Evropské rádiotechnické komise a teprve uvidíme, jak to dopadne, zda i třída NOVICE bude mít mezinárodní platnost. I SYLAB je v návrhu, bylo by tedy předčasné ho zveřejňovat. Jako vzor je možno brát požadavky na odpovídající třídu ve Velké Británii. Pokud tato třída bude zahrnuta v nových předpisech, pak bude mít ČTÚ za úkol vydat i pro tuto třídu požadavky (zkušební otázky). Třída NOVICE tedy nebude zatím mezinárodní, a též, kdo složí zkoušku, nedostane vysvědčení HAREC! Požadavky pro normální třídu se pak budou řídit současným Doporučením T/R 61-02. Obecně se dá říci, že bude rozšířen obor techniky. Např. digitální úprava signálu a pod."

D. Události nadcházejícího měsíce

1. Závody:

DatumČas UTCZávodDruh provozu
2.-3.4. 15.00-15.00 SP DX Contest CW/SSB
2.-3.4. 16.00-16.00 EA RTTY Contest RTTY
2.-3.4. 18.00-05.00 Missouri QSO Party (1) CW/SSB
2.-3.4. 19.00-19.00 QCWA QSO Party CW/Phone
3.4. 18.00-24.00 Missouri QSO Party (2) CW/SSB
5.4. 02.00-04.00 ARS Spartan Sprint April CW
5.4. 17.00-21.00 Nordic Activity 144MHz  
6.-8.4. 14.00-02.00 YLRL DX to NA YL Contest CW
7.4. 17.00-20.00 SARL 80 m QSO Party SSB
7.4. 18.00-21.00 SSA 10 m Aktivitetstest CW/SSB/FM
9.4. 06.00-06.59* OM Activity Contest CW
9.4. 07.00-07.59* OM Activity Contest SSB
9.-10.4. 07.00-13.00 Japan International DX Contest CW
9.4. 08.00-10.00 FM Contest 145 a 432 MHz FM
9.4. 12.00-17.00 DIG QSO Party (10 - 20 m) CW
9.-10.4. 12.00-24.00 QRP ARCI Spring QSO Party CW
9.4. 15.00-18.59 EU Sprint Spring SSB
9.-10.4. 18.00-03.59 Georgia QSO Party (1) CW/SSB
10.4. 06.00-10.00 UBA Spring Contest SSB
10.4. 07.00-09.00 DIG QSO Party (80 m) CW
10.4. 09.00-11.00 DIG QSO Party (40 m) CW
10.4. 14.00-23.59 Georgia QSO Party (2) CW/SSB
11.4. 21.30-22.30 Aktivita 160m CW
12.4. 17.00-21.00 Nordic Activity 432MHz  
13.-15.4. 14.00-02.00 YLRL DX to NA YL Contest SSB
16.4. 00.00-23.59 Holyland DX Contest CW/SSB
16.4. 00.00-24.00 TARA Skirmish Digital Prefix Contest PSK
16.4. 04.00-06.00 OK CW závod CW
16.4. 05.00-08.59 ES Open HF Championship CW/SSB
16.-17.4. 12.00-12.00 YU DX Contest CW/SSB
16.-17.4. 12.00-12.00 GACW CW DX Contest CW
16.4. 15.00-18.59 EU Sprint Spring CW
16.-17.4. 16.00-04.00 Michigan QSO Party CW/SSB
16.-17.4. 18.00-18.00 Ontario QSO Party CW/Phone
17.4. 07.00-12.00 9A Activity Contest 144MHz  
17.4. 08.00-11.00 Provozní aktiv 144MHz a výše  
17.4. 08.00-11.00 MČR dětí 144MHz a výše  
17.4. 14.00-15.00 SSA Mĺnadstest nr 4 SSB
17.4. 15.15-16.15 SSA Mĺnadstest nr 4 CW
19.4. 17.00-21.00 Nordic Activity 1296MHz  
23.-24.4. 00.00-24.00 DX Colombia International Contest CW/SSB
23.-24.4. 12.00-12.00 SP DX RTTY Contest RTTY
23.-24.4. 13.00-13.00 Helvetia Contest CW/SSB
23.-24.4. 16.00-01.59 Florida QSO Party (1) CW/Phone
23.-24.4. 17.00-17.00 Nebraska QSO Party CW/SSB
24.-30.4. 00.01-23.59 EUCW/FISTS QRS Party CW
24.4. 12.00-21.59 Florida QSO Party (2) CW/Phone
25.4. 11.00-12.46 Harry Angel Memorial Sprint CW/SSB
26.4. 17.00-21.00 Nordic Activity 50MHz a 2.3GHz a výše  

Pozn.: U FM Contestu 145 MHz, 432 MHz se jedná o místní čas, nikoli čas v UTC.

2. Setkání:

  1. Pražské radioamatérské setkání - burza se uskuteční 16.4.2005 v sálu odborného učiliště, Učňovská 1, Praha 9-Hrdlořezy (Jarov) od 8:00 do 12:00 (prodejci od 07:30). Spojení autobusem č. 109, 145, 168, 177,195, nebo tramvají č. 1,9,16. Objednávky stolů ok1kfx@seznam.cz, případně přes PR na OK1XPB.

     

  2. Radiokluby OK1KWV a OK1KJD pořádají tradiční setkání radioamatérů v Č.Budějovicích, které se bude konat v sobotu 23.dubna 2004, od 9 do 12 hodin jako obvykle v DDM České Budějovice, ul. U zimního stadionu 1.

     

  3. Jako každý rok pořádá OK-VHF Club svůj jarní 14.EME a mikrovlnný seminář 2005. Bude se konat ve dnech 22-24.dubna 2005 v hotelu ASKINO-Horník ve Třech Studních u Nového Města na Moravě.

     

  4. Turnovský Radioklub pořádá 30.dubna 2005 tradiční jarní setkání na Kozákově (JO70PO). Začátek asi v 8 hodin, občerstvení zajištěno, pěkné počasí objednáno - za včasnou dodávku neručíme.
    Možnost ubytování: RIEGROVA CHATA NA KOZÁKOVĚ Tel.: 481 320 100.
    Informace: OK1TPF, OK1TPG na převaděči OK0BBK (439.075MHz) nebo OK1CTC na převaděči OK0B (145.725MHz)

Za Radu Českého radioklubu

Petr Čepelák, OK1CMU,
tajemník ČRK

Poznámka: U položek označených * naleznete kompletní znění na internetových stránkách ČRK http://www.crk.cz.

Vaše informace celostátního a regionálního významu, které by mohly zajímat radioamatéry v OK, rádi zveřejníme. Pošlete e-mail:
Petrovi, OK1CMU, crk@crk.cz, s informacemi pro radu Českého radioklubu, pro stanici OK1CRA a Bulletin ČRK,
Martinovi, OK1FUA, casopis@crk.cz, s informacemi pro časopis Radioamatér,
Honzovi, OK1XU, webmaster@crk.cz, s informacemi pro WWW stránky ČRK,
všem současně s informacemi pro všechna uvedená media.

© OK1CMU, 2001