Přeskočit na obsah

Bulletin ČRK č.6/2006

Vážení přátelé,

letní prázdniny jsou zde, proto mi dovolte popřát Vám jejich příjemné prožití, bezstarostné dovolené a samozřejmě slunečné počasí. Poslední víkend v srpnu se budeme těšit na Vaši návštěvu u stánku ČRK na Mezinárodním setkání radioamatérů v Holicích.

A. Hlavní události měsíce června

  1. Dne 8.června 2006 se v Praze konalo zasedání výkonného výboru ČRK, na kterém:
    • OK1AOZ podal informaci o přípravě a vývoji prezentačního CD o radioamatérech a seznámil VV s výsledky jednání pracovní skupiny, která se touto problematikou zabývala na svém sezení dne 24.5.2006.
    • OK1PD informoval o konečné podobě textu, do kterého byly po korektuře perfektně provedené Jirkou, OK7DM, vloženy ještě dva odstavce.
    • Konstatováno, že Rada ČRK se ve své vnitřní internetové konferenci shodla na názvu "Radioamatéři pomáhají na cestě k informační společnosti 21.století".
    • OK1VJV podal informaci, že sekretariát ČRK nechal naskenovat "Kroniku Polního dne z let 1949-1973".
    • OK1AOZ informoval o stavu CD "Vítejte na krátkých vlnách", které připravuje OK1PD ve spolupráci s dalšími radioamatéry.
    • OK1PD upřesnil informaci OK1AOZ s tím, že je hotovo okolo 150 stránek textu, přičemž přibudou ještě přílohy, které budou obsahovat podrobnější informace. V současné době se čeká na kompletaci a poté proběhne textová korektura. CD bude určeno pro radioamatéry, kteří přecházejí z VKV na KV, ale i pro další zájemce o KV pásma. CD bude navíc obsahovat rozličné volně šiřitelné programy určené pro radioamatérské účely.
    • VV vyjádřil poděkování OK1PD, OK1AOZ a všem dalším dobrovolným přispěvatelům, kteří se na tvorbě tohoto CD podílejí.
    • OK1VEY informoval o přípravě 17.setkání v Holicích, které se bude konat ve dnech 25.-26.srpna 2006.
    • OK1FUA podal informaci o možnosti přednášky F2JD v sobotní DX besedě na téma expedice na ostrov Petra I. VV tuto nabídku kvitoval a uložil OK1FUA pozvat F2JD na setkání do Holic.
    • OK1VJV konstatoval, že je třeba řešit současný stav nemovitostí ČRK tak, aby byly přívětivější pro případné nájemce, neboť v současné době je v důsledku přebytku nebytových prostor problém s naplněním pronajímané kapacity, a jejich stav tomu příliš nepřispívá. Navrhuje věc řešit prodejem nemovitostí nebo investováním větší částky, cca 1 - 1,5 mil. Kč, na jejich opravy. Navrhuje okamžitě uvolnit finanční prostředky na opravu nemovitostí v Jablonci nad Nisou a Žďáru nad Sázavou.
    • OK1XU upozornil, že v rozpočtu ČRK je na opravy vyhrazena částka 200.000,- Kč a její změnu může provést pouze Rada ČRK. Výdaje lze rozložit i v čase, podobně, jako byl průběžně opraven dům v Ústí n.L. Na rozsáhlejší opravy by bylo dobře zpracovat do konce roku projekt a výdaje naplánovat na rok 2007.
    • VV rozhodl na návrh OK1VJV uvolnit částku 87.000,- Kč pro nemovitost v Jablonci n/N a částku 80.000,- pro nemovitost ve Žďáru n/S.
    • OK1CMU informoval o proběhlém výběrovém řízení na nákup dataprojektoru v rámci investičního programu MŠMT ČR.
    • OK1CMU předal VV informaci OK1PI o proběhlém výběrovém řízení na nákup KV koncového stupně.
    • OK1CMU předložil VV žádost OK2ZR o příspěvek ve výši 24.000,- Kč na výrobu nového duplexeru pro převaděč OK0H. VV předal posouzení nákupu VKV pracovní skupině, na základě jejího vyjádření bude rozhodnuto o dalším postupu v této věci.
    • OK1CMU předložil VV žádost radioklubu OK1KVK o finanční příspěvek ve výši 12.000,- Kč za nájem za umístění převaděče OK0E v objektu Radiokomunikací a.s. na Klínovci. VV souhlasil s příspěvkem a ukládá OK1CMU zajistit podepsání smlouvy a převod peněz na účet radioklubu OK1KVK.
    • OK1XU navrhuje VV vypsat Radou schválené výběrové řízení na modernizaci WWW stránek ČRK. VV uložil OK1XU a OK1FUA připravit zadání a předložit je na srpnovém zasedání Rady ČRK ke schválení.

     

  2. Počínaje 28.červnem 2006 se Černá Hora stala novou zemí DXCC.

B. Upozornění

  1. Ve dnech 8.-9.července se koná IARU HF World Championship Contest, kterého se zúčastní také stanice ČRK OL4HQ, takže ji, prosím, nezapomeňte podpořit.
    Team manager: Standa, OK1AU
    Band/Mode: Team, QTH, OPs:
    160/CW: OL5K, Mělník, OK1AU, OK1AXB, OK1PAT
    160/SSB: OL3Z, Točná, OK1FPS,OK1HMP
    80/CW: OL7R, Stříbro, OK1XUV, OK1TRM, OK1VWK, OK1WMV, OK1WMR, OK1DSZ
    80/SSB: OK7K, Sazená, OK1BN, OK1NS, OK1GK, OK1UGB, OK1VAO
    40/CW: OL5Q, Louny, OK1HRA, OK1FFU, OK1VSL
    40/SSB: OK5W, Výsluní, OK1CF
    20/CW: OL1X, Humpolec, OK1EP, OK1FDR
    20/SSB: OL7R, Stříbro, OK1XUV, OK1TRM, OK1VWK, OK1WMV, OK1WMR, OK1DSZ
    15/CW: OK1AVY, Chotěboř, OK1AVY, OK1PI, OK1MSP, OK1FRG
    15/SSB: OL7N, Džbánov, OK1DUO, OK1GI, OK1KT, OK1VD, OK1ZP
    10/CW: OL7N, Džbánov, OK1DUO, OK1GI, OK1KT, OK1VD, OK1ZP
    10/SSB: OK6A, Ostrava, OK2CLW, OK2CMW

    Jako součást IARU HF Contestu bude letos pořádán závod WRTC 2006, což umožní práci s množstvím brazilských stanic. Výsledky WRTC 2006 musí být zpracovány do 35 hodin po skončení IARU HF Contestu, a aby mohli pořadatelé ověřit deníky soutěžících z WRTC 2006, potřebují co nejrychleji co nejvíce deníků z IARU HF Contestu. Pořadatel proto nabízí několik cen pro účastníky IARU HF Contestu, kteří do 6 hodin po závodě zašlou deníky ve formátu Cabrillo na adresu logs@wrtc2006.com nebo iaruhf@iaru.org. Více info na http://www.wrtc2006.com  

  2. Jak jsme již předběžně informovali v minulém Bulletinu ČRK, připravuje radioklub OK1KHL na podzim letošního roku další, již 18.běh radioamatérského kursu. Konat se bude opět v rekreačním zařízení Radost v Horním Jelení nedaleko Holic.
    První část: zahájení v pátek 6.10. v 08:30 hodin, konec v neděli 8.10. pozdě odpoledne,
    Druhá část: zahájení v sobotu 14.10. v 08:00 hodin, konec v pondělí 16. 10. odpoledne,
    Zkoušky před komisí ČTÚ - úterý 17. října 2006 celý den (podle počtu uchazečů).
    Kurs se uskuteční jen přihlásí-li se dostatečný počet zájemců. Více na http://www.ok1khl.com.

     

  3. ISWL - International Short Wave League je radioamatérské sdružení, které v letošním roce oslavuje 60 let od svého založení. Již od roku 1946 sdružuje hlavně rádiové posluchače jak rozhlasových, tak i radioamatérských pásem, a má vlastní QSL službu. Vydává časopis MONITOR, který řádní členové dostávají každý měsíc poštou. Jednou do měsíce také organizují závody a vydávají řadu diplomů, některé z nich pouze členům. Členy se mohou stát i posluchačské kluby. Člen získává doživotně členské číslo, jako aktivní se počítá jen po zaplacení příspěvku na běžný rok. Každý týden organizují setkání na pásmech 160, 80 a 40 m telegrafickým i SSB provozem pro koncesované členy, do kterých se mohou volně zapojit i nečlenové. Zkuste to např. v pondělí v 18.30 našeho času na 3563 kHz CW, nebo v neděli ve 14.00 na 7055 kHz SSB. Diplomy se vydávají posluchačům za poslechy i koncesionářům za spojení - za 100 zemí, za 100 zemí na každém z pěti pásem, za 30/40/60 entit patřících mezi země Commonwealthu nebo za poslech rozhlasových stanic ze 20 takových zemí, za 10 zemí z každého kontinentu, za země Afriky, Evropy, Oceánie, obou Amerik, za zony ITU atd. Žadatelé z Evropy platí za každý diplom 3 USD nebo 5 IRC, nálepky jsou za 1 USD nebo 1 IRC. Bližší informace najdete na internetové adrese www.iswl.org.uk

     

  4. Od 10.června 2006 mohou holandští amatéři používat na sekundární bázi kmitočtový úsek 7100 - 7200 kHz s maximálním výkonem 250 W.

     

  5. Také ve Španělsku platí od 10.června 2006 nové předpisy. Nejvýznamnější změny jsou:
    zrušení tří španělských operátorských tříd (General-EA, Restricted-EB and Novice-EC). Všichni koncesionáři mají nyní stejná práva, takže na všech pásmech uslyšíte nejen EA, ale i EB a EC stanice,
    všichni amatéři, včetně návštěvníků ze zemí CEPT a jiných cizích amatérů s časově omezenou koncesí, mohou používat pásmo 50-51 MHz, kvůli TVI ovšem existují místní omezení ve středu Španělska.

     

  6. Dovolujeme si Vás upozornit, že během letních prázdnin není vysíláno pravidelné středeční zpravodajství stanice Českého radioklubu OK1CRA. Na slyšenou se budeme těšit první středu v září, to je 6.9.2006.

     

  7. Na internetových stránkách Českého radioklubu http://www.crk.cz/CZ/QSLAKT.HTM jsme uveřejnili seznam stanic, pro které QSL služba ČRK obdržela QSL lístky, avšak postrádá jakékoli info o držitelích značek. Zkontrolujte uvedený seznam, a poznáte-li, o koho jde, prosíme o sdělení aktuálních dat k těmto CALL. O sdělení prosíme i v případě, kdy uvedená stanice nechce QSL. Postačí jakákoli forma sdělení, buď mailem na qsl@crk,cz, nebo písemně na adresu ČRK. QSL služba vyčká ještě do konce července 2006 a potom tyto QSL vrátí zpět odesilatelům.

     

  8. Radioklub Rýmařov, OK2KWS, a okruh jeho příznivců vydávají od 1.června 2006 DIPLOM HRADY A ZÁMKY ČR

    Diplom bude vydáván ve třech kategoriích:

    1. Expediční - stanice, které vysílají z QTH hradu či zámku či zříceniny
    2. Základnový - stanice, které nevysílají z hradu, zámku či zříceniny (pokud žadatel má domácí QTH v obci, kde se nachází hrad či zámek, či zřícenina, nic mu nebrání plnit podmínky základnového diplomu)
    3. SWL - posluchači v jakémkoli QTH
    EXPEDIČNÍ
    Diplom bude vydán na volací značku každému radioamatérovi, který o vydání diplomu požádá písemně a přiloží seznam spojení. Je třeba uskutečnit spojení nejméně z 25 různých hradů, zámků či zřícenin. Přitom je nutno, aby z každého místa expediční stanice uskutečnila nejméně 10 spojení. Místo, ze kterého expediční stanice vysílá: U zříceniny to je přímo z ní. U hradu a zámku je to buď přímo z hradu, zámku nebo z obce, města, kde se objekt nachází. Ve velkých městech potom platí vysílání z městské části, ve které se hrad či zámek nachází. Jako zřícenina je uznávána každá zřícenina hradu, jestliže je vyznačena příslušnou značkou na mapě vydané v Edici Klubu českých turistů, vydání r. 2001 a pozdější.
    ZÁKLADNOVÝ
    Diplom bude vydán na volací značku každému radioamatérovi, který o vydání diplomu požádá písemně a přiloží seznam spojení. Je třeba uskutečnit spojení se stanicemi na nejméně 25 místech (hrad, zámek nebo zřícenina - podrobnosti jsou stejné jako u expedičního diplomu).
    SWL
    Diplom bude vydán na značku každému radiovému posluchači, který o vydání diplomu požádá písemně a přiloží seznam odposlechnutých spojení. Je třeba odposlechnout spojení se stanicemi na nejméně 25 místech (hrad, zámek nebo zřícenina). Uznává se spojení se stanicí vysílající buď přímo ze zříceniny, nebo z hradu či zámku, a u hradů a zámků, které jsou v obcích či městech, uznává se vysílání z území obce či města, ve velkých městech se uznává vysílání z městské části, ve které se hrad či zámek nachází. Jestliže radiový posluchač slyší dvě stanice, které jsou ve spojení z hradů, zámků či zřícenin, může si započítat obě místa.
    Nálepky:
    1. Za spojení se stanicemi, vysílajícími na nejméně 50 (100, 150) různých zříceninách nebo za vysílání z 50 (100, 150) různých zřícenin
    2. Za nejméně 50 (100, 150) spojení hrad - hrad (nebo hrad - zřícenina, nebo zámek - hrad apod.)
    Diplomy budou vydány zdarma každému radioamatérovi, který splní podmínky k získání některého z diplomů, a o vydání písemně požádá. K žádosti je třeba přiložit výpis z LOGu o uskutečněných spojeních. U každého spojení uvádět značku, datum, UTC, QTH a jméno hradu či zámku, u zřícenin také lokátor. Platí spojení každým druhem provozu na všech radioamatérských pásmech, od 1.června 2006. Neplatí spojení přes pozemní převaděče, crossband a crossmode spojení, spojení v závodě. Součástí žádosti musí být čestné prohlášení tohoto znění: "Prohlašuji na svou čest, že jsem všechna spojení učinil v souladu s podmínkami pro vydání diplomu" + vlastnoruční podpis.
    Adresa manažera: Jiří Dostalík, OK2PJD, Uhlířská 10, 79201 Bruntál.
    Poštovné k zaslání diplomu si hradí žadatel.

C. Z dotazů mluvčímu ČRK

Otázka: "Dobrý den, v současné době probíhá mnou vyžádaná změna call OK1XYZ na OK1XY. Prosím o radu, jak mám postupovat, aby mi dál fungovala QSL služba a jak iniciovat provedení změny v OK call booku."

Odpověď: "Dobrý den, až budete mít v ruce povolení na novou značku, nahlaste nám tuto změnu, a my v databázi provedeme patřičná opatření. Pokud jde o callbook, je nutné zaslat nový evidenční lístek pro callbook, který naleznete na našich www stránkách."

Otázka: "Zdravím a mám dotaz. Když bych si chtěl udělat licenci na radioamatérská pásma, je podle nových stanov nutnost umět CW a složit zkoušku ???? Nějak jsem to na vašich stránkách nenašel...... Má představa a úvaha. Chtěl bych vysílat nejen na vkv , ale i na kv třebas i qrp /fone/. Tak musím na to umět cw provoz?????????! A jak je to s operátorskými třídami? Dřív tuším bylo D jen fone a jen na vkv."

Odpověď: "Dobrý den, v současné době existují jen dvě operátorské třídy N - novice a třída A, přičemž ani na jednu z nich není podle nových předpisů nutno dělat zkoušku z telegrafie. Kmitočtová pásma pro jednotlivé třídy najdete na našich www stránkách http://www.crk.cz."

Otázka: "Dobrý den, rád bych se touto cestou informoval o změnách v telekomunikačním zákoně, který je již déle v platnosti. Byl jsem nyní v oblasti radioamatérství neaktivní cca 3 roky a rád bych se začal tomuto opět věnovat. Jediné co jsem zatím nedokázal zjistit, jak je legislativně nyní podchytnuto udělování pravomocí do "bývalých" tříd "A B C D". Zaregistroval jsem, že nyní jsou pouze CEPT Class 1 a 2, nicméně není mi zcela jasné, jaké kroky mám provést (mám-li vůbec nějaké provést) k úspěšnému "přechodu" na CEPT Class 2 (má koncese zní na původní třídu "D") a jaké pravomoce (zejména pásma) mohu se stávajícím oprávněním využívat. Rád bych ještě podotkl, že jsem žádal o HAREC a jsem jeho držitelem. Děkuji za radu a jsem s pozdravem."

Odpověď: "Dobrý den, dnem 1.5.2005 vstoupila v platnost řada nových předpisů, z nichž nás (radioamatérů) se týká zejména zákon č.127/2005 Sb. o elektronických komunikacích, vyhláška č.155/2005 Sb. o způsobu tvorby volacích značek, identifikačních čísel a kódů, jejich používání a o druzích radiokomunikačních služeb, pro které jsou vyžadovány, vyhláška č.156/2005 Sb. o technických a provozních podmínkách amatérské radiokomunikační služby, a vyhláška č.157/2005 Sb. o náležitostech přihlášky ke zkoušce k prokázání odborné způsobilosti k obsluze vysílacích rádiových zařízení, o rozsahu znalostí potřebných pro jednotlivé druhy odborné způsobilosti, o způsobu provádění zkoušek, o druzích průkazů odborné způsobilosti a době jejich platnosti. Vyhláška č.156/2005 Sb., provozní předpis, přinesla tuto změnu týkající se Vašeho dotazu:
a. Struktura tříd se zcela mění: stávající třídy A, B, C a D se slučují do jediné třídy A - HAREC (dle výkladu MI ČR z 29.4.2005), jejíž držitelé mohou pracovat výkonem 750 W na všech u nás povolených pásmech (nestanoví-li tabulky v příloze vyhlášky pro některé kmitočtové segmenty výkon jiný).
b. Třída A je harmonisována podle HAREC a má tedy platnost v Evropě a dalších státech.
Více se dozvíte třeba zde: http://www.crk.cz/CZ/DOJMYC.HTM"

Otázka: "Dobrý den. Chci se zeptat, jestli lze prodloužit již několik let propadlá koncesní listina. Ze zdravotních důvodů jsem nemohl tak učinit a rád bych se zapojil opět do provozu. Děkuji za odpověď."

Odpověď: "Dobrý den, v této věci se budete muset obrátit přímo na Český telekomunikační úřad, paní ŠVACHOUČKOVÁ Olga, E-mailová adresa: svachouckovao@ctu.cz. Pokud Vás bude mít ČTÚ v databázi, nemělo by být vystavení nového oprávnění na základě Vámi zaslané žádosti a uhrazení správního poplatku 500 Kč žádný problém."

D. Události nadcházejícího měsíce

1. Závody: 

DatumČas UTCZávodDruh provozu
8.7. 04.00-06.00 OM Activity Contest CW/SSB
8.7. 08.00-10.00 FM Contest 145 MHz a 432 MHz FM
8.-9.7. 12.00-12.00 IARU HF Championship CW/SSB
8.7. 17.00-21.00 FISTS Summer Sprint CW
9.7. 20.00-24.00 Summer Homebrew Sprint CW
10.7. 19.30-20.30 Aktivita 160 m CW
11.7. 17.00-21.00 Nordic Activity 432 MHz  
15.-16.7. 18.00-06.00 North American QSO Party RTTY
16.7. 07.00-12.00 9A Activity Contest 144 MHz  
16.7. 08.00-11.00 Provozní aktiv 144 MHz a výše  
16.7. 08.00-11.00 MČR dětí a mládeže 144 MHz a výše  
16.7. 09.00-12.00 RSGB Low Power Contest CW
16.7. 13.00-16.00 RSGB Low Power Contest CW
16.7. 20.00-22.00 Great Colorado Gold Rush CW
18.7. 17.00-21.00 Nordic Activity 1296 MHz  
19.7. 18.00-20.00 Moon Contest 80 m CW/SSB/DIGI
25.7. 17.00-21.00 Nordic Activity 50 MHz a 2,3 GHz a výše  
29.-30.7. 12.00-12.00 RSGB IOTA Contest CW/SSB

2. Radioamatérská setkání:

Litevská radioamatérská organizace (LRMD) pořádá tradiční letní LY HAMFEST '2006 a k účasti zve radioamatéry ze všech zemí.
Datum setkání: 28. - 30. července 2006. Oficiální zahájení bude v sobotu 29.7. od 12:00, účastníci mohou samozřejmě přijet již v pátek.
Místo setkání: letošní Hamfest je situován na sever Litvy, konkrétně se jedná o vodní mlýn Balsiai vzdálený 2km od města Pasvalys.
Při této příležitosti bude aktivní klubová stanice LY1RMD. Více podrobností včetně mapy místa setkání na http://www.lrmd.org/hamfest.

Za Radu Českého radioklubu

Petr Čepelák, OK1CMU,
tajemník ČRK

Vaše informace celostátního a regionálního významu, které by mohly zajímat radioamatéry v OK, rádi zveřejníme. Pošlete e-mail: Petrovi, OK1CMU, crk@crk.cz, s informacemi pro radu Českého radioklubu, pro stanici OK1CRA a Bulletin ČRK, Martinovi, OK1FUA, casopis@crk.cz, s informacemi pro časopis Radioamatér, Honzovi, OK1XU, webmaster@crk.cz, s informacemi pro WWW stránky ČRK, všem současně s informacemi pro všechna uvedená media.

© OK1CMU, 2001