Přeskočit na obsah

Bulletin ČRK č.8/2006

Vážení přátelé,

děkuji za milé setkání s mnohými z Vás u stánku ČRK v Holicích. Letošní rozmarné léto je již pomalu za námi, a proto mi dovolte Vám připomenout, že počínaje první středou v září, to je 6.9.2006, začíná stanice Českého radioklubu OK1CRA od 16.00 UTC opět vysílat pravidelné středeční zpravodajství.

A. Hlavní události měsíce srpna

  1. Dne 17.7. byla na našich internetových stránkách http://www.crk.cz/CZ/OKCBC.HTM zveřejněna další aktualizace OK Callbooku. OK CallBook nabízíme ve formě souborů komprimovaných programem ZIP. Jeden soubor je ve formátu XLS, tedy MS Excel, druhý ve formátu CSV, tedy prakticky ve formátu textového souboru, v němž jsou pole s informacemi oddělena středníky - ; - ten je vhodný pro import do rozličných databázových systémů.

     

  2. Dne 24.8. se konalo výjezdní zasedání Rady ČRK v Holicích, na kterém:
    • OK1VJV informoval, že plánované příjmy ČRK odpovídají rozpočtu, nedošlo k výkyvům ani u členských příspěvků. Konstatoval, že nemovitostí přinášejí důležitou část příjmů a je třeba se jim věnovat včetně investic, s čímž nutno počítat při přípravě rozpočtu na rok 2007.
    • Rada rozhodla o zadání analýzy investičního potenciálu nemovitosti a finančních prostředků.
    • Rada schválila úpravy rozpočtu ČRK pro druhé pololetí roku 2006.
    • OK1AOZ konstatoval, že prezentační CD "Radioamatéři pomáhají na cestě k informační společností 21.století" včetně doprovodného letáku se podařilo, zúčastněným, zejména OK1PD a OK1VHF, náleží poděkování.
    • OK1PD informoval, že i druhé CD "Český radioklub Vás vítá na krátkých vlnách" je hotovo, obsahuje okolo 600 stránek textu a 7 volně šiřitelných programů. Text má 15 kapitol, prvních 7 je určeno začátečníkům, zbylých 8 je pro pokročilé, s ohledem na případné připomínky bylo vydáno zatím jako beta verze.
    • Na návrh OK1XU rozhodnuto uspořádat na podzim roku 2006 a na jaře roku 2007 setkání k projektu TRASA vždy pro dva až tři kraje společně.
    • OK1DOG informoval o průběhu příprav letošního 17.Mezinárodního setkání v Holicích.
    • Rada jmenovala OK1VWK manažerem týmu OL4HQ pro rok 2007.
    • Rada uložila KV pracovní skupině projednat návrh OK1NE na úpravu podmínek závodu Aktivita 160 metrů.
    • OK1PI upozornil na problémy s vyhodnocením "Holického poháru", který je zařazen do MČR na KV, ale který byl letos vyhodnocen nestandardně.
    • OK1CDJ informoval o vyhodnocování VKV závodů. ČRK bude vyhodnocovatele zářijového VHF Contestu IARU Region I.
    • OK1SQK informoval Radu ČRK o uskutečněné schůzce EUROCOMu ve Friedrichshafenu.
    • Rada odvolala OK1FYA z funkce vedoucího pracovní skupiny pro EMC pro dlouhodobou nečinnost a jmenovala OK1SQK vedoucím pracovní skupiny pro EMC a současně zástupcem ČRK v této oblasti u IARU Reg. I.
    • Rada projednala sdělení OK1HH o majácích pod 14 MHz a uložila mu věc projednat s majákovým koordinátorem IARU Reg.I.
    • OK1MP informoval o schůzce KV a VKV komise IARU Region I., která by se měla uskutečnit ve Vídni během února 2007.
    • Předseda revizní komise ČRK OK1AGE informoval radu o revizi hospodaření ČRK za 1.pololetí 2006. Nebyly zjištěny závažné nedostatky, bylo nalezeno několik formálních chyb, které byly na místě opraveny.
    • Revizní komise znovu upozornila na neuhrazenou fakturu SMSR za poskytnutou QSL službu pro rok 2003 ve výši 29.450,- Kč.
    • OK1CMU informoval radu, že ČRK má v současné době 2.896 platících členů, kteří přispěli částkou 1.469.450,- Kč. Oproti roku 2005 poklesla členská základna asi o 210 členů, zvýšení členských příspěvků tedy nemělo dramatický dopad.
    • Rada diskutovala o novém účtování radioklubů po 1.1.2007. Vedle článků v Radioamatéru budou případně pro radiokluby pořádány semináře spolu se setkáními TRASY.
    • OK1PD informoval radu o další analýze QSL služby. Průměrný náklad na jednoho uživatele činí 878,90 Kč. Za loňský rok bylo odesláno asi 520.000 QSL lístků.
    • OK1CMU předložil žádost OK1DPX o poskytnutí ceny ČRK ke stavbě CW TCVR Radio NIVEA. Rada věnuje věcnou cenu do 3.000,- Kč, o výběru rozhodne pracovní skupina pro mládež.
    • Rada udělila finanční příspěvek na rozvoj, údržbu a provozování sítě Packet Radia v ČR do výše 30.000,- Kč, přidělení příspěvku je podmíněno i předložením vyúčtování do 15.12.2006.

    Plné znění zápisu zde: http://www.crk.cz/FILES/ZAPIS08A_06.ZIP.

     

  3. Na internetových stránkách ČRK http://www.crk.cz/CZ/AWDOKC.HTM#hrady byly zveřejněny aktualizované podmínky diplomu Hrady a zámky ČR.

     

  4. 25.-26.srpna se proběhlo 17.mezinárodní setkání radioamatérů v Holicích. Celkový počet účastníků včetně prodejců a hostů se přiblížil 5.000. Zájem byl o besedu s účastníkem letošní expedice 3Y0X do Antarktidy na ostrov Petra I., Gerardem Javorem, F2JD, příjem METEOSAT a vojenskou techniku včetně funkční radiostanice ve voze V3S. 18. setkání se uskuteční ve dnech 24. a 25. srpna 2007. Více informací včetně fotografií na http://www.ok1khl.com.

B. Upozornění

  1. Vracíme se k otázce, o níž jsme Vás vícekrát informovali v minulosti s poznámkou, že ji není třeba uspěchat. Nyní je však ten pravý čas vše připomenout, neboť je u nás zvykem řešit vše pět minut pod dvanácté.

    Podle novely zákona o elektronických komunikacích platnost všech průkazů odborné způsobilosti, které byly vydány podle dosud platných předpisů, končí dnem 30.dubna 2007. Držitelé průkazů mohou do uvedeného data požádat ČTÚ o vystavení nového průkazu. Je to opravdu nezbytné, kdo o vystavení nového průkazu v dané lhůtě nepožádá, přestane dnem 30.4.2007 splňovat nezbytnou podmínku pro držení koncese a pro provoz stanice. Podle zákona patří operátoři amatérské služby mezi ty, u nichž se vyžaduje tzv. odborná způsobilost (§ 26, odst. 1, písm. d). Bez platného průkazu odborné způsobilosti stanici provozovat nelze (§ 26, odst. 2). Současně pak podle § 136 odst. 15 "průkazy zvláštní způsobilosti pro obsluhu vysílacích rádiových zařízení pro amatérskou radiokomunikační službu vydané podle dosavadních právních předpisů ... pozbývají platnosti dnem 30.dubna 2007. Úřad v této lhůtě vymění průkaz radioamatéra na základě žádosti držitele takového průkazu za průkaz odborné způsobilosti HAREC."

    Je účelné (ovšem nepovinné) požádat zároveň i o vystavení potvrzení, že žadatel složil zkoušku z telegrafie (samozřejmě: odpovídá-li to pravdě). Může nám to usnadnit život v případech, kdy budeme žádat o koncesi v zemích, které nepřistoupily na doporučení CEPT, a kde se zkouška z telegrafie dosud požaduje. K žádosti o toto potvrzení je nutno přiložit doklad o složené zkoušce, postačí třeba fotokopie staré koncese, kde z operátorské třídy bude zřejmé, že v dané době musel držitel složit zkoušku tempem odpovídajícím tehdy platným předpisům. Údaj je třeba uvést ve formátu WPM, tj. počet slov za minutu, kde za slovo se považuje pětimístná skupina. Pokud jsme složili zkoušku z telegrafie např. tempem 75 znaků za minutu, odpovídá to tempu 15 WPM. ČTÚ tato potvrzení vystavuje v česko-anglickém znění.

    S ohledem na běh lhůt ve správním řízení by žádosti měly být podány nejpozději do konce ledna 2007. Vzor žádosti najdete na WEBu ČRK: http://www.crk.cz/CZ/KONCEC.HTM

  2. Správní rada Mezinárodní radioamatérské unie (IARU) zasedala 12.-14.srpna v indickém Bangalore. Zabývala se - vedle dalšího - i zprávou ad hoc pracovní skupiny, která navrhuje nové cíle a organizační strukturu IARU.

     

  3. Správní rada IARU se též rozhodla ke zlepšení komunikace s národními sdruženími IARU i s jednotlivými radioamatéry vydávat každý měsíc elektronický věstník IARU. Budeme ho zveřejňovat na WEBu ČRK, první je na http://www.crk.cz/CZ/AKTZC.HTM. O subskripci může požádat kdokoli na iaru@iaru.org. Těší nás, že vedení IARU napadla myšlenka, kterou ČRK tímto bulletinem uskutečňuje už šestý rok.

     

  4. Členové ČRK ve spolupráci se Společností přátel Mongolska připravují expedici do Mongolska jako putovní expedici po stopách účasti československých odborníků v různých oblastech Mongolska. Expedice se zúčastní 4 radiomatéři z ČR s volacím znakem JT800OK. V programu jsou naplánovány i možné vstupy do Radia Faktor. Expedice odlétá z Prahy 7.9. na 1 měsíc. Viz www stránky: http://www.shop73.com/jt800ok/.

     

  5. Na internetových stránkách Českého radioklubu http://www.crk.cz/CZ/AKTDC.HTM¨ najdete článek o účetnictví radioklubů po 1.lednu 2007.

     

  6. Lojza, OK2PX, oznamuje, že po delší době byl opět uveden do provozu převaděč OK0R na frekvenci 145,7375 MHz. Převaděč se nachází v katastru obce Benešov u Boskovic, nadmořská. výška 700 m, výkon 10 W, ant. 4xdipol na 17 m vysokém stožáru, lokátor je JN89JM.

     

  7. Klub CCT pořádá 16.9.2006 telegrafní závod:
    Termín: 16.září 2006 7.00 - 8.00 UTC
    Pásmo: 80m
    Kategorie: pouze SO
    Výzva do závodu: CCT TEST
    Předávaný kód: RST, číslo spojení, členové zkratku CCT
    Bodování: Každé QSO se počítá za 1 bod
    Násobiče: členové CCT
    Výsledek: součet bodů x součet násobičů
    QSO z tohoto závodu lze použít pro diplom CCT bez QSL lístků!
    Deníky do 30 dnů na adresu: Pavel Pok, Sokolovská 59, 323 12 Plzeň.

     

  8. Radioklub OK1KHL oznamuje, že vzhledem k podaným protestům proti výsledku Holického poháru budou řádně překontrolovány všechny deníky a do dvou měsíců vyhlášeny konečné výsledky. Současně se omlouvá všem účastníkům za vzniklé potíže.

     

  9. Jak jsme již informovali, připravuje radioklub OK1KHL na podzim letošního roku 18. běh radioamatérského kursu. Konat se bude opět v rekreačním zařízení Radost v Horním Jelení nedaleko Holic.
    První část: zahájení v pátek 6.10. 2006 v 08:30 hodin, konec v neděli 8.10. 2006 pozdě odpoledne
    Druhá část: zahájení v sobotu 14.10. 2006 v 08:00 hodin, konec v pondělí 16.10. 2006 odpoledne
    Zkoušky před komisí ČTÚ - v úterý 17.10. 2006 po celý den (podle počtu uchazečů)
    Kontaktní osoby:
    Vedoucí RŠ: Ivan Kohout, OK1MOW, 606 427 608 , e-mail: ok1mow@centrum.cz
    Organizační záležitosti: Svetozar Majce, OK1VEY, 606 202 647, e-mail: svetozar.majce@worldonline.cz

C. Z dotazů mluvčímu ČRK

Otázka: " Dobrý den, chystám se na dovolenou do Portugalska a chci si sebou vzít TRX. Jaké je napětí v síti ? Také 230V 50Hz ? Děkuji"

Odpověď: "DR OM, tak, jak je v Evropě zvykem 230V/50 Hz. Též se zásuvkou by neměl být problém. V některých lokalitách může být problém s tvrdostí napětí."

Otázka: " Dobrý den, chci se zeptat, zda-li v Brně (a okolí) existuje radioklub, ve kterém by bylo možné získat nějaké praktické informace a zkušenosti nutné k získání OK licence. Díky za odpověď"

Odpověď: "Dobrý den, koukněte se sem: http://www.crk.cz/CZ/RKC.HTM. Uvedený seznam obsahuje členské radiokluby ČRK, osoby v něm uvedené jako kontaktní, jsou představiteli či kontaktními osobami těchto členských radioklubů. V případě dalších dotazů klidně napište. Přeji mnoho úspěchů v radioamatérské činnosti."

D. Události nadcházejícího měsíce

1. Závody:

DatumČas UTCZávodDruh provozu
2.9. 00.00-24.00 Russian "Radio" WW RTTY Contest RTTY
2.-3.9. 00.00-24.00 All Asian DX Contest Phone
2.9. 04.00-06.00 SSB liga SSB
2.9. 13.00-16.00 AGCW Straight Key Party CW
2.-3.9. 13.00-13.00 IARU Region I. Field Day SSB
2.-3.9. 14.00-14.00 IARU VHF Contest 144 MHz  
3.9. 04.00-06.00 KV Provozní aktiv 80m CW
3.9. 11.00-17.00 DARC 10m Digital Corona Contest DIGI
4.9. 19.30-20.30 Aktivita 160m SSB
4.-5.9. 23.00-03.00 Labor Day CW Sprint CW
5.9. 01.00-03.00 ARS Spartan Sprint CW
5.9. 17.00-21.00 Nordic Activity 144 MHz  
9.-10.9. 00.00-23.59 Worked All Europe DX Contes SSB
9.9. 04.00-06.00 OM Activity Contest CW/SSB
9.9. 08.00-10.00 FM Contest 145 MHz a 432 MHz FM
9.9. 13.00-18.59 Swiss HTC QRP Sprint CW
9.9. 18.00-24.00 SOC Club Marathon Sprint CW
10.9. 00.00-04.00 North American Sprint CW
10.-11.9. 18.00-01.00 Tennessee QSO Party CW/SSB/DIGI
11.9. 19.30-20.30 Aktivita 160m CW
12.-14.9. 14.00-02.00 YLRL Howdy Days SSB/CW/DIGI
12.9. 17.00-21.00 Nordic Activity 432 MHz  
15.9. 21.00-24.00 AGB Nemiga Contest CW/SSB/DIGI
16.9. 04.00-06.00 OK SSB závod SSB
16.9. 04.00-06.00 OM SSB Preteky SSB
16.-17.9. 16.00-07.00 Washington Salmon Run CW/SSB/DIGI
17.9. 00.00-04.00 North American Sprint Contest SSB
17.9. 07.00-12.00 9A Activity Contest 144 MHz  
17.9. 08.00-11.00 Provozní aktiv 144 MHz a výše  
17.9. 08.00-11.00 MČR dětí 144 MHz a výše  
17.9. 16.00-24.00 Washington Salmon Run CW/SSB/DIGI
19.9. 17.00-21.00 Nordic Activity 1296 MHz  
20.9. 18.00-20.00 Moon Contest CW/SSB/DIGI
23.-24.9. 00.00-24.00 CQ WW RTTY DX Contest RTTY
23.-24.9. 14.00-02.00 Texas QSO Party CW/SSB/DIGI
24.9. 14.00-20.00 Texas QSO Party CW/SSB/DIGI
26.9. 17.00-21.00 Nordic Activity 50 MHz a 2,3 GHz a výše  
28.9. 18.00-19.00 Závod ČAV CW
30.9.-1.10. 12.00-12.00 TOEC WW Grid Contest CW

2. Radioamatérská setkání:

  1. V sobotu 9.září proběhne již 12. setkání radioamatérů na Podbořansku, které již třetí rok za sebou bude ve Strojeticích u Podbořan (JO60RE) v restauraci "U Toma" od 10 hod. dopoledne.

     

  2. Setkání radioamatérů, CB-čkářů a příznivců výpočetní techniky se uskuteční v sobotu 14.října 2006 od 8:00 do 12:00 hod. v obou sálech klubu Energetiky (SME) Přerov, nábřeží Dr. E. Beneše 20 (od nádraží prvním mostem za Bečvu - směr Ostrava, Olomouc a Prostějov). Pro prodejce budou sály otevřeny od 7:30 hod. Srdečně zve všechny radioklub OK2KJU Přerov.

     

  3. 16.09.2006 se uskuteční ve Frankfurtu/Oder VIADRINA-HAM-RADIO-MEETING. Vstup pro prodejce na bleší trh bude od 07:00, návštěvníci od 09:00. Konec je plánován na 16:00. Informace u DH2UAI, dh2uai@t-online.de.

Za Radu Českého radioklubu

Petr Čepelák, OK1CMU,
tajemník ČRK

Vaše informace celostátního a regionálního významu, které by mohly zajímat radioamatéry v OK, rádi zveřejníme. Pošlete e-mail: Petrovi, OK1CMU, crk@crk.cz, s informacemi pro radu Českého radioklubu, pro stanici OK1CRA a Bulletin ČRK, Martinovi, OK1FUA, casopis@crk.cz, s informacemi pro časopis Radioamatér, Honzovi, OK1XU, webmaster@crk.cz, s informacemi pro WWW stránky ČRK, všem současně s informacemi pro všechna uvedená media.

© OK1CMU, 2001