Přeskočit na obsah

Bulletin ČRK č.8/2007

Vážení přátelé,

letní prázdniny jsou u konce, což mimo jiné znamená, že se opět každou středu od 16.00 UTC budeme slyšet při vysílání stanice OK1CRA. Současně si dovoluji tímto způsobem poděkovat všem, kteří navštívili stánek ČRK na proběhlém 18. Mezinárodním setkání radioamatérů v Holicích.

A. Hlavní události měsíce srpna

  1. Dne 8.8.2007 se konalo zasedání VV ČRK, na kterém:
    • OK1MP sdělil VV, že má k dispozici prezentaci a video z uskutečněné březnové výstavy v Evropském parlamentu. VV uložil OK1MP, aby ve spolupráci s OK1XU zajistil vystavení těchto materiálů na stránkách ČRK.
    • OK1AGE informoval o revizi hospodaření ČRK, uskutečněné v souvislosti s odchodem ekonomky ČRK pí.Ermlové. Revizní komise nenalezla žádné vážné nedostatky.
    • OK1PD upozornil na dopis, který zaslal Radě ČRK vedoucí QSL služby OK1ES o skladování nedoručitelných QSL lístků po dobu šesti měsíců. OK1ES žádá zkrácení tohoto intervalu. VV doporučil Radě ČRK ke schválení následující změnu v bodě 3.3. PRAVIDEL PRO PROVOZ QSL SLUŽBY ČRK: "3.3. QSL lístky, které jsou nedoručitelné, neboť není známa adresa adresáta proto, že adresát neuhradil členské příspěvky ČRK či poplatek za QSL službu nebo z jiných důvodů, jsou vráceny odesílateli s poznámkou vysvětlující důvod nedoručitelnosti. QSL služba vrátí nedoručitelné lístky nejdříve tři měsíce od jejich doručení od odesilatele"
    • VV uložil OK1CMU kontaktovat znalce autorského práva, aby vytvořil univerzální smlouvu pro publikační činnost ČRK.
    • VV doporučil radě, aby jmenovala novou redakční radu časopisu Radioamatér ve složení: předseda - OK1AOZ, OK1AGE a OK1MP.
    • OK1VHF navrhl obnovit tradici pražských radioamatérských setkání pod patronací ČRK. Tato setkání by se konala cca 4x ročně.
    • OK1CMU informoval VV, že ČRK požádali zástupci Vojenského historického ústavu Praha o spolupráci při příležitosti 90.výročí vzniku spojovacího vojska. Dne 30.9.2007 se v Lešanech u Týnce nad Sázavou uskuteční Den spojovacího vojska, kde by mohl svou činnost propagovat i Český radioklub. Předběžně bylo dohodnuto, že ČRK zažádá o speciální příležitostní značku, během příštího týdne by se měla uskutečnit informační schůzka se zástupci Vojenského historického ústavu Praha.
    Kompletní znění zápisu z tohoto jednání najdete na www.crk.cz/FILES/ZAPIS08_07.ZIP.

     

  2. Dne 23.8.2007 se konalo výjezdní zasedání Rady ČRK, na kterém:
    • Rada ČRK vzhledem k předpokládanému znění nového občanského zákoníku, jímž budou podstatně změněny okolnosti sdružování občanů ve spolcích, předběžně stanovila termín konání Sjezdu ČRK na 1.čtvrtletí roku 2009.
    • OK1AOZ konstatoval, že je třeba důsledně zmapovat, co bylo uděláno v současném funkčním období Rady ČRK, jakým způsobem a za jakých okolností. Na základě toho se pak rozhodnout v čem pokračovat i do budoucna. Do tohoto rozhodování by měly být zapojeny jak pracovní skupiny ČRK tak i širší radioamatérská veřejnost a to třeba prostřednictvím diskuse, jež by byla uspořádána při příležitosti setkání v Holicích v roce 2008.
    • Rada ČRK po diskusi souhlasila s ponecháním stávajícího systému volby delegátů, s výjimkou toho, že nebudou akceptovány plné moci.
    • OK1PI informoval o proběhlém HQ kontestu. Letošní účast pod značkou OL4HQ se zatím jeví jako úspěšná.
    • Rada ČRK souhlasila se zařazením Holického poháru do MČR na KV počínaje rokem 2008.
    • OK1PI předložil návrh OK2ZC na změnu podmínek v Přeboru na KV. Rada ČRK souhlasila s následující úpravou podmínek MČR na KV a Přeboru na KV. S platností od 1.1.2008 bude účastník hodnocen pod všemi svými značkami, pokud tuto skutečnost oznámí vyhodnocovateli.
    • OK1CDJ předložil návrh OK1VPZ na změnu Všeobecných podmínek závodů na VKV. Rada ČRK uložila VKV pracovní skupině vzít zaslané připomínky v potaz při tvorbě nových všeobecných podmínek závodů na VKV pro rok 2008.
    • OK1IVZ informoval o nutné úpravě podmínek závodů pro juniory, které rada schválila.
    • Rada ČRK diskutovala předložené plnění rozpočtu ČRK.
    • Rada ČRK vzala na vědomí informaci o plnění rozpočtu za první pololetí roku 2007.
    • Rada ČRK rozhodla, že od roku 2008 bude základní členský příspěvek ČRK 700,- Kč, snížený členský příspěvek 450,- Kč, výše členského příspěvku pro členy do 16 let zůstává 50,- Kč.
    • OK1MP informoval, že se bude konat konference WARC a příští rok se také uskuteční konference IARU.
    • Rada ČRK jmenovala novou redakční radu časopisu Radioamatér ve složení OK1AOZ - předseda, OK1MP a OK1AGE.
    • Rada ČRK schválila předložený návrh na zadání pro výběrové řízení na www stránky ČRK.
    • OK1FXX informoval, že se mu podařilo sehnat kvalitní podklady pro tisk map. Rada ČRK uložila zajistit tisk map tak, aby byly k dispozici pro setkání radioamatérů v Tatrách.
    • Rada ČRK schválila doporučení VV na zkrácení lhůty pro ponechání nedoručitelných QSL lístků z 6 měsíců na 3 měsíce.
    • OK1CMU předložil žádost o podporou projektu Radio NIVEA, rada souhlasila s poskytnutím částky ve výši 3 000,- Kč.
    • OK1CMU informoval, že OK2BFN byl nominován jako rozhodčí na letošní MS v telegrafii, které se uskuteční ve dnech 19. - 23. září v Bělehradě.
    • OK1MP navrhl znovu oslovit ČTÚ ohledně problematiky pásma 70 MHz, neboť v další řadě států byl přístup do tohoto pásma radioamatérům povolen.
    Kompletní znění zápisu z tohoto jednání najdete na www.crk.cz/FILES/ZAPIS08A_07.ZIP.

B. Upozornění

  1. Ve dnech 19.-21.října se uskuteční JOTA (Jamboree on the Air) 2007. JOTA je každoroční událost, které se účastní kolem 500 000 skautů a skautek z celého světa, kteří spolu vzájemně navazují kontakty prostřednictvím amatérského rádia. Velmi proto prosíme radioamatéry, aby našim skautům v účasti v JOTA pomohli. Radost dětí je velkou odměnou, tou největší je ovšem vklad do budoucnosti amatérství samého. Více informací se dozvíte zde: http://www.crk.cz/CZ/SCOUTC.HTM.

     

  2. Radioklub OK1KHL připravuje jubilejní 20. běh radioamatérského kursu. Konat se tentokrát bude v autokempu u rybníka Hluboký nedaleko Holic ve dnech 19. - 22. 10. 2007. Více informací naleznete na www.ok1khl.com.

     

  3. Dovolujeme si Vás upozornit, že ještě stále můžete zasílat dotazník hodnocení Radioamatéra, který byl zveřejněn v časopise Radioamatér č.4/2007. Vyplněný dotazník zasílejte poštou na adresu sekretariátu ČRK (U Pergamenky 3, 170 00 Praha 7), případně emailem na dotaznik@crk.cz. Připomínáme, že pět vylosovaných odesílatelů dotazníku bude odměněno reproduktory k PC s nf zesilovačem a integrovaným čtyřnásobným rozbočovačem USB 2.0. Současně děkujeme všem čtenářům, kteří nám již vyplněný dotazník zaslali a přispěli tak ke zkvalitnění časopisu.

     

  4. Upozorňujeme, že se blíží zveřejnění další aktualizované verze OK CallBooku. Proto prosíme ty, kdo zatím nevyužili příležitosti být v OK CallBooku uvedeni, aby tak učinili, a upozornili na tuto možnost i své přátele a známé mezi radioamatéry, stejně tak i vedoucí operátory radioklubů a provozovatele majáků, převaděčů, nódů PR apod. Stejně tak prosíme ty, kdo již uvedeni jsou, aby neopomínali své údaje aktualizovat tehdy, kdy se stěhují, nebo se změnilo cokoli jiného v údajích, které již byly zveřejněny. Všechny potřebné údaje o způsobu zveřejnění a aktualizace údajů najdete na naší stránce Český radioklub a ochrana osobních údajů http://www.crk.cz/CZ/CRKOSUDC.HTM v části EVIDENCE pro CALL BOOK.

C. Z dotazů mluvčímu ČRK

Otázka: "Jsem jako jednotlivec členem ČRK a tudíž uživatel QSL služby se značkou OK2xx. Od 1.9. budu mít přidělenou speciální značku OL1xxx, musím za tuto značku, na kterou mi budou po určitou dobu chodit QSL lístky a já budu odesílat, uhradit zvlášť poplatek QSL službě anebo je to v režii mé platby za standardní značku ?"

Odpověď: "DR OM, za tuto speciální značku není potřeba již nic platit, pouze je nutné ohlásit její přidělení QSL službě, která ji v naší databázi přiřadí ke tvé standardní volací značce."

Otázka: "Zdravím, mám dotaz ohledně povolovací listiny po změně předpisů z r. 05. Existuje stále pojem "druhé QTH" či další stanoviště, nebo jak to nazvat? Prostě druhé stanoviště, ze kterého lze vysílat bez "/p". Přiznám se, že se mi nepodařilo dostatečně zorientovat v příslušných předpisech a nikde jsem to nenašel. Protože jste mi již v minulosti pomohli, obracím se tedy na Vás. Musím si vyřídit nové Povolení a tak nevím, zda má cenu žádat o zápis tohoto dalšího stanoviště."

Odpověď: "Vážený příteli, druhé stanoviště se stále do oprávnění zapisuje. Pokud je již v oprávnění zapsáno, pak jde v Tvém případě o prodloužení a poplatek je 200.- Kč. Pokud by šlo o nové zapsání, pak z hlediska ČTÚ jde o změnu technických podmínek a je to chápáno jako vydání nového oprávnění! Pak je poplatek 500.- Kč."

Otázka: "Srdečně zdravím, pomalu se připravuji na odeslání prvních qsl lístků a rád bych tuto operaci co nejvíce zefektivnil. Na stránkách ČRK jsem našel seznam uživatelů OK QSL služby a ten bych rád využil. Proč také posílat qsl lístek někomu přes buro, když ho nemůže přijmout. Má to jen jednu drobnou vadu na kráse. Konkrétně na této stránce je odkaz na seznam XLS a CSV, ale ten je už 2 roky starý a žádný aktuálnější jsem nenašel. Chápu, že seznam nemůže být 100% aktuální, ale 2 roky starý??"

Odpověď: "DR OM, o tomto problému víme. Současné nastavení naší členské databáze mi však zatím neumožňuje seznam aktualizovat. Konkrétně jde o uživatele, kteří užívají více volacích značek. V databázi je máme vedeny pod jednou "hlavní" značkou, ty další jsou v kolonce další značky. Při exportu do textového souboru mi to však převede pouze ty hlavní značky, ostatní již ne. Takto vzniklý paskvil bych zveřejňovat nechtěl, proto zatím takto starý seznam."

D. Události nadcházejícího měsíce

1. Závody:

DatumČas UTCZávodDruh provozu
1.9. 00.00-24.00 Russian "Radio" WW RTTY Contest RTTY
1.-2.9. 00.00-24.00 All Asian DX Contest SSB
1.9. 00.40-06.00 Wake Up QRP Sprint CW
1.9. 04.00-06.00 SSB Liga SSB
1.9. 13.00-16.00 AGCW Straight Key Party CW
1.-2.9. 13.00-12.59 IARU Reg.I. Field Day SSB
1.-2.9. 14.00-14.00 IARU VHF Contest 144 MHz  
2.9. 04.00-06.00 KV Provozní aktiv 80m CW
2.9. 11.00-17.00 DARC 10m Digital Corona Contest DIGI
2.-7.9. 00.01-23.59 Straight Key Week CW
3.9. 19.30-20.30 Aktivita 160 m SSB
3.-4.9. 23.00-03.00 Labor Day CW Sprint CW
4.9. 01.00-03.00 ARS Spartan Sprint CW
4.9. 17.00-21.00 Nordic Activity 144 MHz  
5.9. 18.00-20.00 Moon Contest 144 MHz  
8.-9.9. 00.00-23.59 Worked All Europe DX Contest SSB
8.9. 04.00-06.00 OM Activity Contest CW/SSB
8.9. 08.00-10.00 FM Contest 145 MHz a 435 MHz FM
8.9. 13.00-18.59 Swiss HTC QRP Sprint CW
9.9. 00.00-04.00 North American Sprint CW
9.-10.9. 18.00-01.00 Tennessee QSO Party CW/SSB/DIGI
10.9. 19.30-20.30 Aktivita 160m CW
11.9. 17.00-21.00 Nordic Activity 432 MHz  
11.-13.9. 14.00-02.00 YLRL Howdy Days SSB/CW/DIGI
12.9. 18.00-20.00 Moon Contest 432 MHz  
15.9. 04.00-06.00 OK SSB závod SSB
15.9. 04.00-06.00 OM SSB preteky SSB
15.-16.9. 16.00-07.00 Washington Salmon Run CW/SSB/DIGI
16.9. 00.00-04.00 North American Sprint Contest SSB
16.9. 07.00-12.00 9A Activity Contest 144MHz  
16.9. 08.00-11.00 MČR dětí 144MHz a výše  
16.9. 08.00-11.00 Provozní aktiv 144MHz a výše  
16.9. 16.00-24.00 Washington Salmon Run CW/SSB/DIGI
18.9. 17.00-21.00 Nordic Activity 1296 MHz  
19.9. 18.00-20.00 Moon Contest CW/SSB/DIGI
25.9. 17.00-21.00 Nordic Activity 50 MHz a 2,3 GHz a výše  
28.9. 18.00-19.00 Závod ČAV CW
29.-30.9. 00.00-24.00 CQ WW RTTY DX Contest RTTY
29.-30.9. 12.00-12.00 TOEC WW Grid Contest CW
30.9. 06.00-10.00 ON Contest 80 m CW

2. Radioamatérská setkání:

  1. Pražské radioamatérské setkání - burza se uskuteční 22.9.2007 od 8:00 do 12:00 v sále Odborného učiliště, Učňovská 1, Praha 9. Vstup pro prodejce bude možný již od 7:30. Objednávky stolů: ok1kfx@seznam.cz, nebo paket rádio OK1KFX. Více informací na http://www.sweb.cz/ok1kfx.

     

  2. V neděli 30.září 2007 se ve Vojenském technickém muzeu v Lešanech u Týnce nad Sázavou uskuteční Den spojovacího vojska a při této příležitosti proběhne slavnostní otevření nové expozice k 90. výročí jeho vzniku. Akce se také aktivně zúčastní Český radioklub, který se zde bude prezentovat se svým stánkem a vysílat pod zvláštní příležitostní značkou OL90SV, všechna spojení budou automaticky potvrzena speciálními QSL lístky.

     

  3. Setkání HAM + CB v restauraci U Dvořáků v Kladně se koná dne 15.9.2007 od 13:00 hod. Pro navigaci bude monitorován převaděč OK0K na 145.750 MHz a OK0BK na 439.000 MHz.

Za Radu Českého radioklubu

Petr Čepelák, OK1CMU,
tajemník ČRK

Vaše informace celostátního a regionálního významu, které by mohly zajímat radioamatéry v OK, rádi zveřejníme. Pošlete e-mail: Petrovi, OK1CMU, crk@crk.cz, s informacemi pro radu Českého radioklubu, pro stanici OK1CRA a Bulletin ČRK, Martinovi, OK1FUA, casopis@crk.cz, s informacemi pro časopis Radioamatér, Honzovi, OK1XU, webmaster@crk.cz, s informacemi pro WWW stránky ČRK, všem současně s informacemi pro všechna uvedená media.

© OK1CMU, 2001