Přeskočit na obsah

Bulletin ČRK č.12/2008

Hlavní události měsíce prosince 2008

Aktuality z domova

V Jablonci se dne 6.prosince 2008 sešla Rada ČRK. Projednala přípravy sjezdu ČRK, celkovou hospodářskou situaci ČRK, postup oprav objektu ČRK v Jablonci. Více na http://www.crk.cz/CZ/AKTDSC.HTM

Analýza ankety ČRK z pera Karla OK1SQK je na stránkách www.crk.cz/CZ/AKT6SJEZDC.HTM

5.ledna 2009 nás zastihla zpráva z těch smutných. Skončila se cesta jednoho z našich nejvýznamnějších radioamatérů, Tondy Kříže, OK1MG. Člověka, který byl zcela oddán svému celoživotnímu zájmu o radioamatérství v tom nejlepším slova smyslu. Jeho výjimečné osobní vlastnosti se promítaly do této naší činnosti neopakovatelným způsobem. Sám, přes svůj fyzický handicap, dokázal pracovat naplno a v zájmu celé naší komunity. Měl rád přesnost, důslednost a dotažení věcí do konce. Bylo na něj prostě spolehnutí. Protože toto vyžadoval i od ostatních, dostával se i do sporů, které však nikdy nebyly osobní, ale týkaly se podstaty věci. Vyhodnocování VKV závodů, dodržování domluvených pravidel v závodech mu vyneslo nejeden spor. Řešil to však vždy zásadně otevřeně a v konečném důsledku ku prospěchu věci.

Byl dlouholetým a nesmírně platným členem a funkcionářem Rady ČRK, věnoval se hlavně contestům a teprve nemoc rozhodla, že po sjezdu v r.2004 již dále nekandidoval. Byl také dobrým příkladem toho, že neexistují KV a VKV radioamatéři. V obou disciplínách dosahoval vynikajících výsledků, jeho značka byla dostatečně známá v celém světě. Byl jednoduše naším dobrým reprezentantem. Věnoval se také se stejným úsilím práci v kolektivce OK1KKD, jejímž byl budovatelem a dlouholetým hybným duchem. Odešla další legenda a představitel ryzího radioamatérství, člověka, který propagoval celým svým životem to, co se snažíme pojmenovat heslem ham-spirit.

Za Radu ČRK Stanislav Hladký, OK1AGE

Události uplynulého měsíce

V zimních měsících se pravidelné středeční zpravodajství OK1CRA přesouvá na 16.00SEČ.

Pokud budete posílat žádosti na prodloužení koncese na ČTÚ - Ing. Pecha, který má radioamatéry na starosti sděluje,jak urychlíte vyřízení poslané žádosti:

  • - Není třeba platit složenkou. Jde to i převodem. Stačí do žádosti napsat "Zaplatil jsem dne .... z účtu .... ". To je proto, aby mohli platbu rychleji dohledat na výpisu. Částka se posílá na účet 3711-60426011/0710. Je potřeba zadat VS 6 (radioamatéři) a KS 1148. Je možné dát do zprávy pro příjemce ještě značku, ale to už je navíc.
  • - Kopie současných povolovacích listin není nutná, ale zjednoduší to úřadu práci. Kdo nemá po ruce kopírku, tak alespoň opište čísla koncese a průkazu operátora.
  • - Dobré je uvést na sebe e-mail a telefon.
  • - Podmínkou je mít platný průkaz HAREC, jinak je nutné žádat i o něj za zvláštní poplatek.

Celý postup najdete popsán na http://www.crk.cz/CZ/KONCEC.HTM.

Nová publikace na stránkách ČRK:

Nová elektronická publikace Českého radioklubu - Etika a provozní postupy pro amatérské rádio v češtině http://crk.cz/CZ/EBOOKSC.HTM

Kronika OK1CG - Příběh o zázracích, které se opravdu staly:

  • o úmorné a úspěšné práci českého radioamatéra k získání kalifornského diplomu, který i pro kalifornské amatéry byl jen obtížně dosažitelný,
  • o síle HAM Spiritu, který kalifornské radioamatéry zvedl ze židlí, aby neznámému českému amatéru za železnou oponou pomohli podmínky diplomu splnit,
  • o obavách, že vzácné relikvie zesnulého radioamatéra navždy zmizely,
  • o radosti z toho, že pozůstalí dokázali docenit význam otcova usilování a to nejvzácnější zachovali,
  • o tom, jak pozůstalí našli - také díky WWW stránkám Českého radioklubu - cestu ke dnešním radioamatérům,
  • o laskavosti a pochopení, které projevili, když památky po otci umožnili po letech zveřejnit.

A také množství obrázků atraktivních QSL z dob před několik desetiletími, útržky Jindrovy korespondence, fotografie, výstřižky z novin a časopisů a spousta dalších zajímavosti - vše na stejné mailové adrese, jako předchozí publikace.

Události nadcházejícího měsíce

Vážení přátelé - členové radioklubů ČRK ,

po čtyřech letech nás opět čeká význačný předěl v životě naší organizace - VI. řádný sjezd Českého radioklubu, který byl svolán na sobotu 14.března 2009 od 10:00 hodin do Adalbertina v Hradci Králové.Více na http://www.crk.cz/CZ/AKT6SJEZDC.HTM)Nezapomeňte se včas zaregistrovat. Pro RK zašleme ještě dodatečně formuláře.

Q-klub Příbram zve příznivce na lednový QRP víkend, který se uskuteční 16.-18.1.2009.

Memoriál OK1WC jako vzpomínku na Frantu, OK1WC se rozhodl Julda OK1NE pořádat každoročně krátký závod (spíše aktivitu).Podmínky v češtině a v angličtině jsou na http://www.hamradio.cz/ok1wc/. Závod se bude konat poprvé 4/4/2009 od 7:00 do 8:59 UTC a pak každoročně, vždy první sobotu v dubnu.

Radioklub OK1KPU - Doubravka v Teplicích letos slaví 50. výročí svého založení a v této souvislosti se rozhodl toto výročí připomenout zvýšenou aktivitou radioamatérů celého teplicka. Tato aktivita potrvá celý rok 2009, kdy budou v provozu speciální volačky OL50KPU, OL50HRAD a OL50CASTLE. A na období květen až červenec 2009 je vyhlášena soutěž o diplom OK1KPU 50 DOUBRAVKA, jehož podmínky jsou následují.

D I P L O M
OK1KPU 50 DOUBRAVKA

Za účelem zvýšení aktivity radioamatérského provozu a připomenutí 50. výročí založení radioklubu ČRK OK1KPU Doubravka Teplice je vyhlášena tříměsíční aktivita stanic Teplicka s možností získat pamětní diplom 50 let OK1KPU za uskutečněná spojení se speciálními volacími značkami přidělenými radioamatérské stanici OK1KPU a individuálními stanicemi Teplicka, které se této aktivity zúčastní.

V průběhu aktivity bude stanice OK1KPU střídavě vysílat pod speciálními volacími značkami: květen - OL50HRAD, červen - OL50CASTLE, červenec - OL50KPU.

Podmínkou pro získání diplomu je navázat v období 1.5. - 31.7.2009 počet spojení s celkovým ziskem 50 bodů, všemi druhy provozu, bez rozdílu pásma a s možností využití VKV převaděčů. Diplom bude za stejných podmínek vydán posluchačům (SWL).

S každou speciální volačkou stanice OK1KPU je možno navázat v každém soutěžním měsíci jedno soutěžní spojení ohodnocené 10 body. S každou individuální stanicí Teplicka je možno navázat v každém soutěžním měsíci jedno soutěžní spojení ohodnocené 1 bodem. Stanice Teplicka, které se do aktivity zapojí, budou dávat výzvu "Výzva Doubravka".

Žadatelé o diplom zašlou do 31.10.2009 na adresu vyhodnocovatele písemný výpis z LOGu o uskutečněných spojeních, posluchači (SWL) o poslechu, a na základě provedené kontroly splnění stanovených podmínek bude žadateli zaslán bezplatně diplom.

Součástí žádosti musí být čestné prohlášení tohoto znění: "Prohlašuji na svou čest, že jsem všechna spojení (SWL odposlechy) učinil v souladu s podmínkami pro vydání diplomu" + vlastnoruční podpis.

Adresa vyhodnocovatele:

Ing. Ladislav Vais,
Ruská 457/131,
417 01 Dubí u Teplic 1,
ok1axa@seznam.cz.

Taktéž v oblasti VKV Mirek OK1DOM vyhlásil první ročník zimního QRP závodu. Návrh propozic k novému Zimnímu QRP závodu najdete tady http://www.ok2kkw.com/next/zimniqrp_2009.htm

Ze zahraničí

Rakousko v závěru loňského roku vydalo nové předpisy pro amatérskou službu. Nyní mohou amatéři v Rakousku pracovat "libovolným druhem provozu, pokud je jeho protokol veřejně publikován". Začátečníci tam nyní mají povolen i provoz v pásmu 2 m s výkonem 100 W a existuje nová třída pro začátečníky CEPT-novice pro pásma 160, 80, 15 a 10 m se 100 W výkonu. Převaděče v jednom QTH mohou pracovat více druhy provozu na společnou licenci, na 6 m mají povoleno 100 W všemi druhy provozu. Dále mohou volně experimentovat na libovolných kmitočtech nad 275 GHz. Jediné omezení proti dřívějšímu stavu je snížení maximálního výkonu ATV převaděčů v pásmu 440 MHz na 200 W.

Podmínky prakticky všech KV závodů v češtině, které se konají v 1. čtvrtletí najdete na WEBových stránkách www.aradio.cz kliknutím na odkaz na stránce vlevo dole. Postupně budou podmínky jednotlivých čtvrtletí doplňovány. Prakticky u všech závodů jsou uvedeny i odkazy na adresy originálního znění podmínek či pořadatele.Informace jsou od Jirky - OK2QX. Opravdu záslužná iniciativa, protože hodně radioamatérů odrazuje od účasti v závodech neznalost podmínek a ne každý vládne angličtinou.

Podle sdělení Toma OK2BFN se 8.Ročník soutěže rychlotelegrafistů uskuteční od 11-15. září 2009 v Bulharském městě Obzor.

DX-expedice v lednu 2009

E4 PALESTINE
Skupina italských operátorů a SP3DOI pracují od 2.1.-11.1. jako E44M na všech pásmech CW-SSB/RTTY. QSL direct na IZ0BTV nebo na SP3DOI via buro.

H44 SOLOMON IS.
DL2GAC bude opět od 10.1. pracovat pod značkou H44MS. QSL na jeho domácí značku.

FT/W CROZET IS.
V průběhu ledna lze očekávat zahájení činnosti FT5WO, který již na ostrově je, ale pro pracovní zaneprázdnění dosud není QRV. Sledujte feq. 14262 kHz okolo 17.00 UTC

KH2 GUAM
Od 16.do 19.1. bude JE2EHP QRV CW/SSB/RTTY jako K1HP/KH2. QSL na jeho domácí značku.

P4 ARUBA
W2CG bude pracovat do 17.1. pod značkou P40CG. QSL na jeho domácí značku. EA5GVH bude odtud pracovat 12.-28.1. jako P40PZ. QSL také na jeho domácí značku.

OA PERU
DL1NL pracuje pouze CW z Limy pod značkou OA4/DL1NL. QSL na jeho domácí značku.

8Q MALEDIVES
Ve dnech 11.-27.1.bude opět G7COD QRV CW/SSB na 40-12m jako 8Q7AK. QSL na jeho domácí značku.

HI DOMINICAN REP.
IZ5JNO bude do 5.2. pracovat CW/SSB jako HI7/IZ5JNO. QSL na jeho domácí značku.

VP8 FALKLAND IS.
Zajímavá může být expedice několika YL operátorek, která bude QRV 17.-31.1. pod základní značkou VP8YL. Jednotlivé operátorky se budou rozlišovat přidáním dalšího písmena do sufixu. QSL na domácí značky operátorek.

ZD8 ASCENSION IS.
Do 9.1. bude odtud pracovat skupina G ops. pod značkou ZD8UW na všech KV pásmech. QSL na G7VJR.

Jirka, OK1AOZ

Závody leden 2009:

10.1. 08.00-10.00 FM Pohár 2m+70cm FM
10.1. 00.00-24.00 070 Club PSKFest PSK-31
10.1. 05.00-05.59 OM Activity CW
10.1. 06.00-06.59 OM Activity SSB
10.1. 14.00-20.00 Midwinter Contest CW
10-11.1. 00.00-24.00 Hunting LIONS in the Air CW/SSB
10-11.1. 12.00-23.59 MI-QRP Club January CW Contest CW
10-11.1. 18.00-06.00 North American QSO Party CW
11.1. 00.00-23.59 SKCC Weekend Sprintathon CW
11.1. 06.30-08.30 NRAU-Baltic Contest CW
11.1. 08.00-14.00 Midwinter Contest SSB
11.1. 09.00-10.59 DARC 10m-Contest CW/SSB
11.1. 09.00-11.00 NRAU-Baltic Contest SSB
12.1. 20.30-21.30 Aktivita 160m CW
13.1. 17.00-21.00 Nordic Activity 432 MHz ALL
14.1. 18.00-20.00 MOON Contest 70cm ALL
17.1. 00.00-06.00 LZ Open Contest CW
17.1. 06.00-14.00 CQ UT Contest CW/SSB
17.1. 15.00-17.00 Feld-Hell Club Sprint Feld-Hell
17-18.1. 12.00-11.59 Hungarian DX Contest CW/SSB
17-18.1. 12.00-12.00 UK DX RTTY Contest RTTY
17-18.1. 18.00-06.00 North American QSO Party SSB
18.1. 14.00-15.00 SSA Mĺnadstest nr 1 CW
18.1. 15.15-16.15 SSA Mĺnadstest nr 1 SSB
18.1. 07.00-12.00 9A Activity Contest 144 MHz ALL
18.1. 08.00-11.00 Provozní aktiv 144 MHz a výše ALL
18.1. 08.00-11.00 MČR dětí 144 MHz a výše ALL
19.1. 02.00-04.00 Run For The Bacon QRP Contest CW
20.1. 17.00-21.00 Nordic Activity 1296 MHz ALL
21.1. 19.00-21.00 MOON Contest - 80m CW/Digi/SSB
22.1. 01.30-03.30 NAQCC Straight Key/Bug Sprint CW
23.1. 01.30-03.30 NAQCC 160 m Straight Key/Bug Sprint CW
23-25.1. 22.00-22.00 CQ World-Wide 160-Meter DX Contest CW
24-25.1. 00.00-23.59 YL SSB QSO Party SSB
24-25.1. 06.00-18.00 REF Contest CW
24.1. 07.00-11.00 SARL Youth for Amateur Radio Phone
24-25.1. 12.00-12.00 BARTG RTTY Sprint Contest RTTY
24-25.1. 13.00-13.00 UBA DX Contest SSB
24-25.1. 17.00-17.00 SPAR Winter Field Day ALL
27.1. 17.00-21.00 Nordic Activity 50 MHz a 2,3 GHz a výše ALL
28.1. 01.00-03.00 SKCC Sprint CW
31.1-1.2. 00.00-23.59 YL SSB QSO Party CW/RTTY
31.1.-2.2. 14.00-02.00 YLRL YL-OM Contest CW

Dlohodobé soutěže a aktivity pro posluchače na rok 2009

Aktivita 160 m - http://www.crk/CZ/KVZAVODC.HTM#A160

SSB Liga - http://ssbliga.nagano.cz

KV PA - http://ok1hcg.weblight.info/tfc/kvpa/kvpa.pdf

Přebor ČR na KV - http://www.crk.cz/CZ/KVZAVODC.HTM#PCRKV, Radioamatér č.6/04 str.5

OK Maraton o putovní pohár Josefa Čecha, OK2-4857 - http://www.crk.cz/CZ/MARATONC.HTM#PODMINKY, Radioamatér č.6/2007 str.25

Memoriál Karla Sokola, OK1DKS - http://www.crk.cz/CZ/MEMDKSC.HTM, Radioamatér č.2/2006 str.28

SWARL 365 day contest 2009 - http://digilander.libero.it/paoloalw/swarl_365_day_contest_2009.htm

Toplist - http://www.425dxn.org/awards/toplist/index.html

OK Toplist - http://www.okdxf.eu/toplist/TopList.php

SWL DX CLUSTER - http://www.dfzweb.com/hosted/i2782ve/swlcluster

Josef, OK1-11861

 

Za Radu Českého radioklubu

Josef Zabavík, OK1ES,

tajemník ČRK

Vaše informace celostátního a regionálního významu, které by mohly zajímat radioamatéry v OK, rádi zveřejníme. Pošlete e-mail: Josefovi, OK1ES, crk@crk.cz, s informacemi pro radu Českého radioklubu, pro stanici OK1CRA a Bulletin ČRK, Martinovi, OK1FUA, casopis@crk.cz, s informacemi pro časopis Radioamatér, Honzovi, OK1XU, webmaster@crk.cz, s informacemi pro WWW stránky ČRK, všem současně s informacemi pro všechna uvedená media.

© OK1CMU, 2001