Přeskočit na obsah

Předsjezdový bulletin Českého radioklubu ze dne 9.září 2004

Úvodní informace

Rada Českého radioklubu na svém zasedání dne 26.srpna projednala návrh VV a prodloužila termín podání přihlášek delegátů na sjezd do 15.září 2004. Vzhledem k bouřlivým diskuzím v předsjezdovém období vyzývá členy, aby této možnosti využili. Zároveň žádáme ty, kteří budou kandidovat do orgánů ČRK, aby to písemně sdělili, společně s krátkým představením pro předsjezdový bulletin, sekretariátu ČRK. To, jaký bude Český radioklub, kam bude směřovat, záleží jen na členech Českého radioklubu.


Dosud došlé kandidátky

Ze členů rady a revizní komise ČRK končícího volebního období oznámili zájem opětně kandidovat OK1AGE (kandiduje do revizní komise), OK1CDJ, OK1FUA, OK1IPV, OK1IVZ, OK1VEY, OK1UDN (kandiduje do revizní komise), OK1VJV (kandiduje na předsedu), OK1XU, OK2ZI - jejich radioamatérské životopisy najdete na http://www.crk.cz/CZ/CVC.HTM. Nově kandidovat do rady má zájem OK1DMU.

Některé z kandidátek uvádíme dnes, další budou v následujícím předsjezdovém bulletinu. Máte-li zájem, aby v něm byla zveřejněna i Vaše kandidátka, zašlete ji emailem na crk@crk.cz.

Stanislav Hladký, OK1AGE:

Moje radioamatérské představení a životopis najdete na webových stránkách ČRK proto je nebudu znovu opakovat. Jsou v rubrice Váš Český radioklub, stránka Český radioklub a jeho lidé. Jen jsem o čtyři roky starší.

Původně jsem již nechtěl kandidovat ani do rady ani do revizní komise.

Ovšem poslední měsíce a kampaň, která probíhá hlavně na konferenci ČRK, mě donutila ke změně rozhodnutí. Budu tedy kandidovat, pro změnu do revizní komise. Po tři volební období jsem byl hospodářem ČRK, snažil se o vyrovnaný rozpočet, solidní a konzervativní nakládání s prostředky ČRK a kontrolu nad finančními toky a ostatním hospodařením. S podporou rady ČRK i VV výboru se tento trend podařilo po celou dobu mého působení udržet. Hlavním důvodem této, řekněme politiky, bylo, aby za každých, byť krajně nepříznivých okolností, měla organizace dostatek prostředků na dlouhodobé přežití bez razantního zvyšování členských příspěvků nebo drastického omezování rozpočtu. Z pozice člena revizní komise a v mezích jeho kompetencí, bych chtěl kontrolovat hospodaření a eventuelně včas varovat členstvo. Je to samozřejmě černý a věřím, že nepravděpodobný scénář, ale byl jsem příliš dlouho hospodářem, než abych tuto eventualitu zcela odmítl. Jsem pro poctivou práci bez zbytečné publicity, nemám rád víření bubnů, hlas polnice a dělostřeleckou přípravu. Před asi 12 lety jsem sám za sebe kandidoval do rady ČRK, s nikým jsem se přímo neznal, ta práce mě zajímala, nabídl jsem své služby a byl zvolen. A tak je to i dnes. Nabízím své služby, ochotu pracovat a přispívat k dobrému chodu naší organizace.

Mgr. Karel Odehnal, OK2ZI:

Narodil jsem se v roce 1970. V roce 1993 jsem absolovoval MU Brno v oboru fyzika - informatika. Po škole jsem nastoupil do zaměstnání v JE Dukovany, kde pracuji dodnes jako specialista bezpečnostních systémů. Koncesi jsem získal v roce 1993 a začal se věnovat provozu pod značkou OK2XTE. Věnoval jsem se zejména provozu na VKV (v roce 1997 2. místo v MČR VKV v kategorii single). V roce 1996 jsem složil zkoušky na třídu B a začal se věnovat taktéž závodnímu a DX provozu na KV. V roce 1998 jsem získal třídu A a značku OK2ZI. Založil jsem VKV kontestovou stanici OL5Z (1. místo v MČR VKV 2000) a později pak OK5Z (3. místo v MČR VKV 2003), organizoval jsem a zúčastnil jsem se VKV expedice OZ/OK5DX/p. Za 11 let radioamatérské činnosti jsem navázal více než 60.000 spojení a mám potvrzeno 309 zemí DXCC. V Radě ČRK pracuji od roku 1996 ve funkci VKV manažera. Nadále bych se chtěl věnovat práci ve VKV oblasti. Mým cílem je zapojit do činnosti VKV skupiny při Radě ČRK větší množství příznivců VKV provozu, zejména pak z řad členů OK VHF klubu. Rád bych i nadále zlepšoval proces vyhodnocování závodů na VKV, podporuji zachování zkoušky z CW pro přístup na KV, ale zároveň se budu snažit prosadit rozšíření třídy D (nebo zřízení dalších tříd bez nutnosti znalosti CW, ale bez přístupu na KV) pro špičkové VKV operátory, tak aby mohli legálně používat stejný výkonový limit jako operátoři třídy A na KV.

Svetozar Majce, OK1VEY:

S radioamatérstvím jsem začínal jako středoškolák v odbočce ČAV OK1ODC v Děčíně v roce 1950. Nejdříve jako RP, později jako RO. Po základní vojenské službě žiji v Holicích, kde jsem si v roce 1962 udělal zkoušky PO v OK1KHL. O dva roky později jsem získal koncesi OK1VEY. V roce 1990 jsem byl u zrodu dnes už tradičního holického setkání radioamatérů. Jako ředitel těchto akcí jsem vedl tým organizátorů až do letošního jubilejního 15. ročníku. V dalších letech chci být poradcem omlazeného týmu, který chce v tradici setkání pokračovat. V 90. letech jsem byl spoluzakladatelem Rady SysOpů PACKET RADIO a v síti PACKET RADIO jsem SysOpem NODu a BBSky v Holicích, které radioklub OK1KHL provozuje především z vlastních prostředků. Jsem organizátorem Radioamatérské školy, která každoročně připraví ke zkouškám více jak 60 nových radioamatérů. V současné době jsem místopředsedou radioklubu OK1KHL a v radě ČRK chci nadále pracovat především jako propagátor ČRK na domácích i mezinárodních radioamatérských setkáních i v oblasti PACKET RADIO.

Martin Huml, OK1FUA/OL5Y:

Je mi 35 let, jsem ženatý a mám dvě děti - devítiletého syna a třináctiletou dceru. Studoval jsem FEL ČVUT, obory Radioelektronika a Elektronické počítače - studium jsem po 4 letech ukončil, možnost soukromého podnikání byla silnější… V současné době se živím jako konzultant v oblasti managementu, ekonomiky a aplikace informačních technologií.

S amatérským vysíláním jsem začínal ve svých 12 letech v RK OK1OAZ. Má první značka byla OL1BLN, nyní OK1FUA, v závodech OL5Y. Mým oborem zájmu je závodění (v posledních letech výhradně na KV) a technika.

V roce 1999 jsem byl kooptován do Rady ČRK (jak k tomu došlo se dočtete na http://www.toga.cz/ok1fua.htm) a na sjezdu v roce 2000 řádně zvolen. Od roku 2000 jsem výkonným redaktorem časopisu Radioamatér. Mou hlavní činností pro ČRK jsou rutinní práce KV manažera, vše co se týká OK-OM DX Contestu a vyhodnocování Mistrovství ČR na KV. Kromě toho jsem členem ekonomické pracovní skupiny.

V Radě ČRK se snažím přispívat k tomu, aby ČRK byl moderní zájmovou organizací s otevřenou strukturou. Konkrétně k jednotlivým oblastem a žhavým tématům poslední doby:

  • ČRK musí být (a podle mého názoru je) zcela otevřený všem zájemcům o amatérské vysílání, jeho ekonomika zcela průhledná a organizační struktura demokratická.
  • ČRK by měl maximálně podporovat začínající radioamatéry, ukazovat jim "správnou cestu" a být jim podporou. Měl by usilovat o to, aby o "amatérském vysílání" jako hodnotném a neuvěřitelně mnohostranném hobby vědělo co nejvíce lidí. Aby, obrazně řečeno, každý pedagog věděl, kam odkázat děti projevující zájem o něco skutečně mimořádného.
  • Radioamatéři v OK by měli mít stejné podmínky, jako ti nejvyspělejší ve světě. Na KV např. rozšířené pásmo 40 m, maximální povolený výkon alespoň 1500 W pro nejvyšší třídu a podobně.
  • ČRK by měl v rámci svých možností zajišťovat základní infrastrukturu pro všechny radioamatéry - například síť PR a VKV převáděčů. Dále by měl poskytovat další služby (pro nečleny placené): např. QSL služba, odborný časopis, odborná literatura, radioamatérská škola a podobně.
  • ČRK by měl oceňovat ty radioamatéry, kteří jsou vzorem pro ostatní, kteří dělají něco pro druhé a kteří svým chováním a výkony dělají čest značce OK.
  • Sekretariát a vedení ČRK by mělo svou činnost dělat co nejefektivněji, s maximálním využitím informačních technologií a se zaměřením "na zákazníka" - v tomto případě na člena ČRK resp. na jakéhokoli radioamatéra.
  • Vedení ČRK by mělo všemi svými prostředky prosazovat slušné a čestné jednání mezi lidmi a bojovat proti zlobě, pomluvám a nenávisti.
Díky práci v Radě ČRK jsem získal řadu zkušeností. Ty, ve spojení se znalostmi a zkušenostmi pracovními, mi vytvářejí zázemí, díky kterému mohu být pro Radu ČRK i nadále užitečný.

Ing. Milan Mazanec, OK1UDN:

Narozen r.1938, nyní penzista, celý život pracoval u ČSD, později ČD. Mezi radioamatéry - či zpočátku jen mezi zájemci o radioamatérství - je činný od r. 1960, v roce 1963 stál u vzniku radioklubu OK1KZD, jehož je dodnes členem. Od založení ČRK je předsedou jeho revizní komise. V této funkci využívá svých znalostí ekonomických agend, zejména účetních, kterých nabyl nejen na škole ekonomického zaměření, ale zejména během zaměstnání.

Upozorňuje na skutečnost, že největší starostí rady nejsou ani tolik odborné otázky radioamatérské, jako právě otázky ekonomické. Má zato, že je potřebné zachovat v dostatečné míře kontinuitu zejména ve všech ekonomických otázkách.

Jiří Škácha, OK1DMU:

Rozhodl jsem se nabídnout svou kandidaturu do rady ČRK. Zdůrazňuji, že necítím potřebu vést nějaký volební boj, oslňovat revolučními názory, vršit hezké, ale pravděpodobně nereálné vize, vyjadřovat se automaticky k jakékoli problematice a vůbec skrytě nebo otevřeněji prosazovat osobní ambice funkcionářské, mocenské nebo reprezentační přesvědčováním členů, že jsem ta jediná správná volba. Na to na všechno by mi bylo mého osobního času líto a přineslo by mi to pramalé uspokojení. Myslím si ale, že bych mohl být užitečný, protože - ať jsou některé předsjezdové kampaně jakékoli - nakonec půjde převážně o práci, úsilí, čas a nervy těch, kteří budou ochotni závazek práce v orgánech ČRK převzít a kteří dostanou důvěru delegátů sjezdu, vyjádřenou dostatečným počtem jejich hlasů.

Radioamatérská organizace odpovídající měřítkům České republiky a celkovému společenskému i ekonomickému klimatu nemůže mít snadnou pozici a je nejvýš žádoucí se snažit její situaci zlepšovat, hledat a prezentovat všechny pozitivní aspekty toho, že takové sdružení spojující kvalifikované lidi s nadprůměrným rozhledem může existovat a svou existencí na druhou stranu posilovat odbornou i lidskou prestiž členů v měřítku domácím, ale - vzhledem ke specifickým rysům našeho hobby - i v měřítku nadnárodním, ba i celosvětovém. Jako nesmírně důležité mi připadá kultivování mezilidských vztahů, erodovaných nejen v uplynulých desetiletích, ale také v posledních letech, a snaha po jejich zlepšení a fair play. Zdá se, že lidem připadají zásady hamspiritu jako nepotřebné a až nepatřičně naivní a že jako takové je dnes normální je ignorovat nebo se dokonce otevřeně chovat v rozporu s nimi. Až příliš často lze bohužel vnímat i hulvátskou komunikaci, schválnosti a jiné ústrky, způsobované jiným v běžném životě.

S tím podle mne souvisí i ochota věnovat se méně zkušeným, typicky zejména - zkratkovitě řečeno - mládeži. Zjednodušením by bylo redukovat to pouze na často zmiňované kroužky mládeže - jedná se možná spíše o prosazování atmosféry ochoty, spolupráce, pomoci v otázkách a problémech odborných, ale nakonec třeba i trochu v osobních. Každý z nás má asi z minulosti vzpomínku na nějakého báječného člověka, amatéra staršího nebo zkušenějšího, který mu se samozřejmou ochotou, vlídností a pochopením pomáhal; při upřímné inventuře určitě zjistíme, že každý z nás toho díky takovým lidem dost získal. Na dospělejších je dnes zase to, aby tento vklad postoupili i ostatním, ne aby z něho profitovali pouze sami mistrovskými, ale technologicky pečlivě utajovanými výkony a výsledky. Jednou z cest je určitě i rozšiřování odborných znalostí i připomínání dalších aspektů našich aktivit dnes stále ještě asi nejrozšířenějšími kanály, tj. nějakými tištěnými materiály, ale i jinými formami (internet, setkání apod.). Z toho plyne i samozřejmý důsledek, že ČRK by neměl být sdružením elitářským, redukujícím se jen na "opravdové radioamatéření", ale naopak by měl vést své členy k tomu, aby se představě vyjádřené takovými slovy přiblížili, a to i tehdy, nemají-li pro pěstování naší záliby zcela dokonalé a luxusní možnosti.

Takto vnímám priority, které bych rád prosazoval nejen jako jednotlivec, ale případně i jako člen Rady.

Nakonec jen krátce k mé kariéře: Amatérským radiem jsem se začal zabývat v r. 1954, brzo jsem získal "kvalifikaci" RO a PO. Jsem absolvent Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT, po různých přestávkách vynucených jinými životními prioritami jsem se k radiu aktivně vrátil a od osmdesátých let mám značku OK1DMU, stále třídu B - nějak jsem zatím necítil potřebu nechat se prověřit ze schopností odpovídajících áčku. Spolupracuji s redakcí časopisu Radioamatér a myslím, že se mi zatím daří najít čas na to, abych mohl plnit své závazky.


K diskuzi

V prvním předsjezdovém bulletinu jsme podstatnou část věnovali textu Jana Švarce, OK1UU, "Je čas na změnu". Hlavně proto, aby naši členové, kteří nečtou jeho WWW stránky a nesledují diskusní fóra na internetu a paketu, mohli poznat myšlenkový zdroj, který má ambice ovlivnit jednání sjezdu ČRK. Text inspiroval několik kolegů (OK1AU, OK1CF, OK1DOM, OK1DST, OK1DXD, OK1HH, OK1SOM, OK1UNE, OK1WC, OK2BFK, OK2ZW) natolik, že se rozhodli přijmout ho jako východisko vlastní kandidatury do rady ČRK, a zároveň vyslovili podporu stávajícím členům rady OK1CDJ a OK2ZI, pokud se rozhodnou znovu do rady kandidovat. Tito kolegové pak našli společného jmenovatele svých zájmů v dále uvedeném programu.

Původní dokument "Je čas na změnu" je hlavně souhrnem názorů těch, kdo se pokusili o projekt vůči Českému radioklubu konkurenční: neúspěšně a ke zklamání mnoha zúčastněných. Obsažené myšlenky můžeme už patnáct roků slyšet a číst ze stále stejných úst v prakticky týchž formulacích, také proklínané osoby jsou opakovány s únavnou ustavičností.. Proti téhle trudné nostalgii je společný program výše uvedených kolegů osvěžením, ale - bohužel - ani tento text nelze přijmout bez výhrad. Zejména ne, když proklamované záměry porovnáme s agitačními metodami, jimiž jsou prosazovány.

Agitace pracuje s osvědčeným vystavováním falešného obrazu "nepřítele", tedy s nepravdou: že "stávající vedení ČRK" je nutno svrhnout, jinak v ČRK nezavládne konečné blaho. Jenže funkční období stávající rady končí samočinně okamžikem, kdy bude zvolena nová rada, tzn. 16.10.2004, a naprosto nikdo pro to nemusí hnout prstem. Je vytvářen falešný rozpor "my a oni", doslova stranická agitka, která má tu potíž, že druhá strana sporu neexistuje. Rada ČRK je souborem radioamatérů, které dohromady svedla volba delegátů posledního sjezdu ČRK, ale s výjimkou slibu pracovat pro ČRK je nepojí společné zájmy ani společný program. Výzvy, aby také stávající rada zveřejnila svůj program a svou kandidátku ukazují naprosté nepochopení toho, že na sjezdu kandiduje každý sám za sebe a se svým vlastním programem. Stanovy ČRK neznají "politické strany" ani společné kandidátky. Pokud se někteří kandidáti představí pod společným programem, může to být pro delegáty sjezdu usnadněním při volbách, ovšem kandidátům samým to může přinést výhodu úplně stejně, jako nevýhodu.

Také obraz vedení ČRK držícího pozice "zuby nehty" je falešný. Podívejme se jen na starší články v časopisech AMA a Radioamatér. V textu "Český radioklub sedmiletý" najdeme: "Limitem výběru lidí vedoucích ČRK je ochota členů podílet se na práci svého spolku. Vedle dostupných finančních zdrojů právě to je nutno vzít v potaz když rozvažujeme, co by ČRK mohl dělat lépe a co více." Před posledním sjezdem se píše: "Přijďte vy všichni, kdo máte k naší společné budoucnosti co říci i co nabídnout. Přijďte vy všichni, kdo jste ochotni spoluutvářet naší společnou budoucnost zdravým rozumem i pilnou rukou. Bez vás to nepůjde!", a konečně letošní předsjezdový článek končí slovy: "O účast prosíme všechny: starší radioamatéry, kteří mohou kvalitě jednání přispět svými zkušenostmi, zejména ale radioamatéry mladé, přinášející nové impulsy a pohled do budoucna; vždyť sjezd se pořádá hlavně kvůli nim." Takto určitě nepíše vedení, které nemá jinou starost, než udržet se "v sedle". Samo za sebe hovoří, že poslední sjezd obměnil radu ČRK téměř z poloviny a citelně ji omladil. Usilovná a nevybíravá kampaň, která se v použitých prostředcích inspiruje tím horším z metod politického boje (a jež s radioamatérským HAM Spiritem nemá nic společného) je jen a jen vlamováním se do dávno otevřených dveří.

Složení předložené kandidátky je jednou z mála nadějí celého projektu: kandidují i kolegové, které lze v nové radě ČRK jen a jen uvítat, u nichž je ale tím spíš obtížně pochopitelné, proč potřebovali ke kandidatuře právě takovýto podnět, protože každý z minulých sjezdů ČRK by nabídku jejich práce určitě uvítal. Připustí-li však, aby se jejich jménem vystupovalo tak, jak se vystupuje, nelze jim nepoložit několik otázek:

Milí kolegové, Vám vážně nevadí, jak se Vaším jménem mluví? Jsou podpásové údery také Vaším způsobem myšlení a konání? Uvědomujete si, že sjezdem svět nekončí, a jaké bude po sjezdu klima v organizaci,v níž menší část členů, která se zajímá o spolkové záležitosti, bude nesmiřitelně rozeštvána, a podstatně větší část těch ostatních naprosto znechucena?


Podívejme se nyní podrobněji na "společný program kandidátů do nové rady ČRK", jak ho můžeme najít na WWW stránkách Jana Švarce, OK1UU. Začít je třeba tím, co v dokumentu uvedeno není.

Vývoj k současné situaci odstartoval nespokojeností části radioamatérů nad jedním z pracovních návrhů rady ČRK k novým provozním předpisům. Návrh jednak předpokládá zachování zkoušek z telegrafie ke vstupu do CW segmentů KV pásem a zavedení novických tříd v OK, jednak - v části o přechodu stávajících držitelů operátorských tříd do nově navrženého systému tříd - dost rozsáhlé výhody pro stávající držitele tříd C a D. Především to, že by se někomu mělo dostat dalších operátorských výhod "zadarmo", vyvolalo rozčilení. Povšimněme si: ne to, že by někdo měl o něco přijít, ale to, že by si někdo mohl k něčemu pomoci…

Nemalá část rozzlobených se objevuje na uvedené společné kandidátce a k návrhům ČRK tedy asi mají nějaký vztah. Jenže v programovém dokumentu o názoru této skupiny na připravované provozní předpisy není ani slůvko. Podíl držitelů tříd C a D v dnešní struktuře operátorských tříd v OK představuje cca 67 %, a takové procento amatérů v OK by tedy z návrhu současné rady ČRK profitovalo. Říci otevřeně 67 % radioamatérů v OK, že se jejich očekávání nemá naplnit, to by ovšem byla pěkně trpká přísada do volebního guláše! Proto mají ti, kdo se dosud mohli na nové předpisy těšit, velmi pádný důvod na sjezd rozhodně přijít.

Program "Je čas na změnu" obsahoval deset vesměs radikálních programových bodů, které v části radioamatérské veřejnosti vyvolaly četné otazníky. Společný program kandidátů obsahuje už jen šest obecněji (tedy napohled umírněněji) formulovaných programových bodů, což může radioamatéry ukolébat k naději v racionálnější přístupy. Chystaná "hlasovací mašina" vybudovaná na plných mocích by ale umožnila schválit nejen původní program, ale naprosto cokoli. Proto těm, jimž opravdu jde o budoucí podobu Českého radioklubu a tím v nemalé míře o budoucnost radioamatérství v OK, lze doporučit jediné: nehleďte na líbivé proklamace, spolehněte na vlastní rozum a přijďte na sjezd osobně.


Podívejme se dále na záměry deklarované:

Za svůj základní cíl si kandidáti kladou zlepšit prestiž organizace jak před všemi radioamatéry, tak i ve vztahu k veřejnosti a státním orgánům.

Zásadně změnit styl projevu a komunikace s radioamatérskou veřejností, bez okázalých formalit. Předseda i členové rady budou s radioamatéry diskutovat přímo a na odpovídající úrovni.

Budou-li tyto záměry naplňovány stejnými metodami, jakými je vedena předsjezdová kampaň, nepřinese to radioamatérům naprosto nic dobrého. Formality jistě nebaví nikoho, podstatný je ale skutečný obsah sdělení. Je-li "odpovídající úrovní" styl dosud užívané agitace kandidátů a jejich mluvčích, v nejlepším případě se ČRK stane z organizace málo milované organizací trapnou.

Získat pro činnost ve prospěch ČRK širokou radioamatérskou veřejnost včetně odborně uznávaných radioamatérů, kteří pro názorové neshody doposud spolupráci odmítali.

ČRK se nikdy před nikým neuzavíral a nikoho neodmítal, a to ani v případě názorových neshod. V zájmu široké radioamatérské veřejnosti ovšem je, aby ČRK nebyl vtlačován do role elitářské organizace, ale aby zůstal univerzální organizací otevřenou pro všechny radioamatéry všech věkových skupin, všech stupňů vyspělosti a všech radioamatérských zájmů, kde jedni se nebudou vyvyšovat nad druhé, tedy národním sdružením Mezinárodní radioamatérské unie (IARU) v OK.

Odborně uznávaní radioamatéři bytostně respektují HAM Spirit a nešíří mezi radioamatéry zavilé rozpory a mazácké kastovnictví. Chápou, že nižší operátorská třída je vývojovým stadiem radioamatéra a ne jeho osobnostní a charakterovou vadou. Chápou, že úvahy o méněcennosti KV pásem budou v ČRK vždy raritou, nikoli uznaným společným programem.

Vytvořit důstojné sídlo ČRK, které svým členům poskytne prostory pro knihovnu s kopírkou, stálý přístup na internet, QSL službu, semináře a přednášky.

Skutečný radioamatér bere podle HAM Spiritu ohled na zájmy druhých, a proto si pro sebe nežádá výhody, o nichž ví, že je nemůže stejně často a ve stejné míře, jako on, užívat i kterýkoli jiný člen ČRK. Člen ČRK z Prahy, který je opravdu radioamatérem, se nebude tvářit, že mu jde o zájmy kolegů z Moravy, a současně pro sebe žádat statisíce z peněz patřících též kolegům z Moravy za situace, kdy kolegové z Moravy těchto výhod užijí daleko méně, než on.

Projekt znamená jednorázové zřizovací náklady nejméně několika set tisíc, a v dalších letech opakované roční provozní náklady desítek i set tisíc. Vysoce ziskové firmy se balastu podobných klubových, společenských a školících středisek dávno zbavily, a potřebují-li pro konkrétní účel klubovnu, učebnu či restauraci, jednorázově si je pronajmou. ČRK, skromně hospodařící spolek o pár tisících členů, má být kvůli sobecké libůstce hnán do vysokých fixních výdajů jen proto, aby několik amatérů z Prahy a okolí ušetřilo za kopírku a internet. Jde o opravdu svérázné pojetí HAM Spiritu, a právem se tážeme těch kolegů na společné kandidátce, o jejichž soudnosti a upřímném zájmu o prospěch radioamatérů v OK dosud nebylo lze pochybovat, zda tento bod společného programu opravdu myslí vážně.

Zprůhlednit hospodaření ČRK a lepším zhodnocením majetku ČRK udržet stávající úroveň členských příspěvků. Členům rady a revizní komise zakázat přímou i nepřímou účast na obchodních aktivitách s ČRK včetně zapůjčování majetku ČRK.

Klasická manipulace a výstižná ukázka nechutnosti a vysloveně neradioamatérského (protože s HAM Spiritem neslučitelného) způsobu vedení celé této agitace.

Napíše-li se "zprůhlednit hospodaření", "lepší zhodnocení majetku", obratně se čtenáři - zejména tomu méně odborně fundovanému - podsunulo, že dosud se hospodařilo neprůhledně a majetek se zhodnocoval nedostatečně - bez argumentů, bez důkazů, bez jakékoli námahy. Líbivě se slíbí udržet "stávající úroveň členských příspěvků" a naváže větou o obchodních aktivitách a zapůjčování majetku, čímž se podsune, že obchodní aktivity a půjčování majetku členům rady a revizní komise dosud způsobovaly růst příspěvků. Líbivě se slibuje cosi zakázat, čímž se podsouvá, že zakazované jevy jsou pro odsuzované "současné vedení" typické, a do jednoho pytle se dokonce nahází "obchodní aktivity s ČRK" se "zapůjčováním majetku ČRK", na což ti méně myslící zejména dobře uslyší, byť šlo o nesmysl.

V roce 1990, kdy ČRK vznikl, činil členský příspěvek 100,- Kč (nezahrnoval náklad na QSL službu a časopis), a průměrná mzda v republice byla kolem 4.000,- Kč. Dnes je členský příspěvek 400,- Kč (s četnými úlevami pro mladší, starší i sociálně slabší, navíc pokrývá QSL službu a časopis) a průměrná mzda v zemi činí přes 17.000,- Kč. Snad někdo nechce s vážnou tváří tvrdit, že členský příspěvek v ČRK stoupá? Dokonce tak, že by šlo o zásadní problém ČRK?

Prioritou dosavadních vedení ČRK při správě majetku byla maximální ochrana základní jistiny a stabilita výnosů. Usilovat o vyšší výnosy z finančního kapitálu samozřejmě lze, ovšem za cenu vyšších rizik. Tlak na vyšší nájemné z nemovitostí ČRK je možný s rizikem, že nájemce obchodně neuspěje, objekt opustí, a během měsíců hledání nového nájemce ochotného platit vysoké nájemné bude objekt nutno střežit před devastací a rozkradením, takže místo příjmů bude mít ČRK vysoké náklady.

ČRK není podnikatelskou firmou, která by si mohla vlastním podnikáním nahradit ztrátu vzniklou neúspěšnou riskantní investicí. Majetek ČRK pochází ze zdrojů, které již nikdy nebudou existovat, a podle toho je třeba s ním zacházet.

Předejít tomu, aby ČRK nemohl být tunelován, má určitě smysl. Všude kolem sebe ovšem vidíme, že zákazy navrhovaného typu jsou neúčinné, protože jsou hravě obcházeny prostřednictvím nastrčených firem. Daleko důležitější, než zákazy, je proto uplatnění zásady, že významnější zakázky budou zadávány na základě veřejné soutěže. To se ostatně děje již nyní při nákupech investičních předmětů z dotací MŠMT: zde musí být dodavatel vybrán podle zásad zákona o veřejných zakázkách. Soutěží byl vybrán dodavatel časopisu atp.

Navržený zákaz naráží i na zákon. ČRK není součástí státní či obecní správy ani podnikatelským subjektem, kde zákazy konkurence opravdu existují. ČRK se řídí zákonem o sdružování občanů, který požaduje: "Nikomu nesmí být občansky na újmu, že se sdružuje, že je členem sdružení, že se účastní jeho činnosti nebo jej podporuje, anebo že stojí mimo ně." Podnikání je legitimním způsobem obživy občana, práce ve statutárních orgánech občanského sdružení je formou účasti na činnosti sdružení. Vyloučení člena statutárního orgánu sdružení z možnosti nabídnout sdružení své podnikatelské služby lze proto považovat za porušení zásady "nikomu nesmí být občansky na újmu".

Podporovat přípravu nových radioamatérů, technické soutěže mládeže, ediční činnost a zvýšit úroveň stávajícího klubového časopisu

Toto je jediný bod programu, s nímž lze téměř bez výhrad souhlasit, S výjimkou technických soutěží mládeže všechny dosavadní rady ČRK nedokázaly zaujmout dlouhodobý koncepční přístup k péči o radioamatérské začátečníky a o kvalifikační růst pokročilejších operátorů. Povzbudit ediční činnost určitě potřebujeme, a snaha zlepšit členský časopis je už teď upřímnou snahou všech, kdo na něm pracují.

Změnit stanovy a organizační řád tak, aby se sjezdu mohli zúčastnit pouze jednotlivci, členové ČRK - tedy zrušení systému voleb pomocí delegátů.

Nezbývá, než opakovat, že příznakem otevřenosti ČRK k uspokojení všemožných zájmů členů je i hybridní struktura členství: část členů je a část členů není sdružena v radioklubech. To, že členové každého radioklubu mají možnost (ne povinnost) dát se na sjezdu zastoupit společnými delegáty, je jednou z jejich možností, jak ovlivnit jednání sjezdu. Možností pro ty, jimž ekonomická situace, zdravotní stav či časové možnosti dovolují jen navštívit schůzi místního radioklubu a zvolit za delegáta toho, v jehož zdravý úsudek mají důvěru, nebo jemuž usnesením schůze uloží, které náměty a osoby má podporovat, a které nikoli. Právě tito členové ČRK mají o alespoň tuto možnost přijít.

Na principu zastupitelské demokracie funguje ohromná spousta organizací u nás i ve světě, od spolků včelařů až po státní celky, a není na něm naprosto nic špatného. Zejména za situace, kdy - v našem případě - i člen radioklubu má právo přijet na sjezd osobně.

Uskutečnění tohoto návrhu proto vůbec není zkvalitněním demokratických principů v ČRK, nýbrž naopak jejich oslabením tím, že část členů sdružených v klubech přijde o jednu z možností, jak na sjezdu uplatnit svou vůli. Maximu členských radioklubů lze proto jen doporučit, aby na sjezd zvolily a vyslaly delegáty, kteří k takovému "zlepšení" řeknou své.


Shrneme-li text "Je čas na změnu" a tento společný program, najdeme řadu společných charakteristik:

  • Pohled je upřen hluboko do minulosti: snaží se znovunastolit a dořešit staré neuzavřené spory, reagovat na minulé problémy, které dnes mnohdy už ani neexistují, zato palčivé bolesti dneška - PLT a jiné související s elektromagnetickou slučitelností, tlaky na radioamatérské kmitočtové příděly v oboru VHF/UHF, řešení úhrad za umístění převaděčů a prvků sítě PR a leccos jiného, to vše jako by neexistovalo, o seriózním pohledu do budoucnosti nemluvě.
  • Řada námětů má společného jmenovatele: potlačení univerzálního zaměření ČRK jako organizace pro radioamatéry všech oborů a všech úrovní, tedy potlačení funkcí národní organizace IARU, a naopak zdůraznění zájmu elit. Slovo elita nepoužíváme v záporném smyslu. I v radioamatérství jsou elity nezbytné, krom jiného i jako motivačním činitelé. Spolky prestižními mají být DX kluby, DX nadace, contest kluby a jiné. Vedle nich tu ale také musí být spolky obecné, otevřené všem radioamatérům. Přesně takto obecně jsou zaměřena a všem otevřena národní sdružení IARU, a právě takovou organizací je a má být i ČRK.
  • Setrvalé pokusy přechýlit ČRK směrem k organizaci s elitářskými prvky ("prestižní organizace", jak se požaduje) mohou radioamatéry jen poškodit, neboť v případě úspěchu by z nabídky radioamatérských spolků v OK vymazaly jeden z jinak nenahraditelných. Kdyby kolegové usilující o prosazení svých ambic v ČRK vynaložili tutéž energii na oživení elitních radioamatérských spolků v OK, měli bychom zde vedle ČRK několik dalších spolků plnících poslání, jaké jim přísluší, a část z nich bude i prestižní.
  • Program je na úrovni proklamací, téměř nikde nevidíme pokus o rozvahu, jak záměry uskutečnit a z čeho a na úkor čeho je zaplatit. Část námětů nehledí na ekonomickou realitu, část dokonce ani na tak samozřejmý princip, že společné prostředky musí co nejrovnoměrněji sloužit zájmům všech členů.
  • Naslibovat reprezentativní prostory pro členy prestižní organizace je stejně snadné, jako slíbit každoroční úhradu pěti expedic od Pacifiku po severní pól, nákup pozemků na vrcholcích všech hor v republice pro VKV závody, převaděče a PR, klubovnu pro každý radioklub s kompletním zařízením inovovaným nejpozději po pěti letech, radioamatérská informační střediska v každém krajském městě, každému členu pevné připojení k internetu až domů zdarma atp. - tohle umí každý. Udržet vyrovnaný rozpočet ČRK ovšem vyžaduje podstatně serióznější přístup.
  • Náměty vztahující se ke QSL službě budí obavy, že nesledují zájmy členů ČRK, nýbrž zájmy osob mimo ČRK, a přímo svádějí k úvaze, že jejich motivem je příprava dobrého místečka pro kamaráda z hospody.
  • Žádný z kandidátů dosud nevyužil možnosti prostudovat si archivovanou dokumentaci ČRK, a žádný z nich tedy neprojevil skutečný zájem se seriózně seznámit s prací, kterou členům slibuje odvést.

Shrňme do věty jediné:

Čas na změnu by se při málo pozorném a neodpovědném rozhodování účastníků sjezdu ČRK mohl stát i časem pro změnu špatnou, a svou vlastní představu o změně můžete uplatnit jenom tak, že se sjezdu zúčastníte.

Rada Českého radioklubu